Попелиця - один з найпоширеніших шкідників у садах і на городах кожного фермера. Боротися з попелицею надзвичайно складно: розмножується вона стрімко і безупинно. Тому треба постаратися позбутися від неї швидше, ніж вона позбавить нас від врожаю.

Відповідними порадами Знай.ua ділиться на основі матеріалу сайту "Со вкусом".

Попелиця, фото з вільних джерел
Попелиця, фото з вільних джерел

Рослинні настої
Незважаючи на те, що рослинні настої і відвари не є хімікатами, однак у високій концентрації здатні викликати опіки рослин.

Попелиця, фото Яндекс
Попелиця, фото Яндекс

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Дотримуючись цих нехитрих правил, ви і попелиці нанесете непоправної шкоди і собі не нашкодите :) А ось найвдаліші рецепти рослинних настоїв від попелиці, які пропонують наші дачники:

Цибулевий
30-35 г подрібнених головок ріпчастої цибулі (можна додати і цибулиння) настояти в 1 л води 5 ч. Додати 4-5 г господарського мила. Процідити. Довести об'єм настою до 1 л.
Часниковий
200 г подрібнених головок часнику 4-5 діб настоювати в 1 л води під кришкою. Застосовувати у вигляді розчину: 25 мл настою на 10 л води.
Тютюновий
200 г подрібнених сухих листя настоювати 2 доби в 5 л води. Потім довести до 10 л. Процідити.
Ромашковий
100 г сухої трави і суцвіть ромашки аптечної настоювати 12 год у 1 л води. Обприскувати розчином: 1 частина настою і 3 частини води, з додаванням мила (з розрахунку 4 г на 1 л розчину);
250 г квіток ромашки далматской (кавказької) розтовкти в порошок, розмішати у воді. Обприскування проводити відразу після приготування.
Одуванчиковий
400 г листя і 200 г коренів кульбаб настоювати 3-4 години в 10 л води.
30 г сухого листя і коріння кульбаби наполягати 3 години в 10 л води.
Бархатцевый
Піввідра подрібнених рослин з квітками залити водою доверху, настоювати 2 доби. Процідити, додати 40 г мила на 10 л води.
Щавлевий
400 г коренів кінського щавлю залити гарячою водою і настоювати 3 ч.
Перцевий
1 кг свіжих стручків гострого перцю (або 300 г сухих) настоювати добу в 10 л води. Обприскувати розчином: 1 частина настою на 10 частин води.
Сосновий
1 кг хвої сосни звичайної настоювати протягом 7 діб в 4 л води. Перемішувати раз на добу. Обприскувати в концентрації 1:1.
Цитрусовий
100 г сухих кірок будь-яких цитрусових залити 1 л теплої води, настоювати 3 доби.
Картопляний
1 кг гички картоплі (брати тільки здорову, не уражену хворобами!) подрібнити і настоювати 10 л води 3 ч. Підсушеної або сухої гички брати менше — 0,8 і 0,6 кг відповідно.

Березовий дьоготь і дігтярне мило - теж знають, як приборкати попелицю.

Наступні рослини найчастіше використовують для приготування відварів. Вони діють проти попелиці.
Тютюн
200 г подрібнених сухих листя наполягати добу в 5 л води. Потім довести до 10 л і кип'ятити на маленькому вогні 1,5-2 ч.
Бадилля томатів
5 кг зелених листя і пасинків залити 10 л гарячої води і кип'ятити 30 хв. на повільному вогні. Обприскувати в концентрації 1:3 (на 1 л відвару 3 л води). Перед обприскуванням додати 30 г мила на 10 л води.
Деревій звичайний
1 кг сухої трави деревію звичайного (зібраною на початку цвітіння) витримувати на водяній бані 30-40 хв. у 2 л води. Довести об'єм відвару до 10 л і витримати в темному місці не менше 2-х діб.
Перець гострий стручковий
100 г свіжих стручків кип'ятити не менше години в 1 л води в закритому посуді. Настоювати 2 доби, перець розтерти, розчин процідити. Для обприскування концентрат розбавити 1:10, додати 40 г мила на 10 л розчину.
Чистотіл
400 г свіжих стебел і квітів (або 100 г сухих) подрібнити, залити 1 л води і настояти 1-1,5 доби, потім кип'ятити 20-30 хв.

Не менш ефективно діють і відвари з щитовника, полину, пижма і ревеню.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дачникові на замітку: що робити, якщо у картоплі сохне бадилля.

Як повідомляв Знай.uа, білий гриб можна виростити на дачі, в палісаднику і навіть в горщику — покрокова інструкція.

Знай.uа писав, оригінальний квітник своїми руками — як зробити клумбу-кошик з шматків лінолеуму.