В ті моменти, коли старша солдатка Мар'яна Савицька про щось серйозно замислюється, то несвідомо переходить на французьку або польську мову. Фільми дівчина може дивитися без перекладу.

Питання — звідки у стрілка-помічника гранатометника одного з механізованих батальйонів окремої механізованої бригади імені отамана Івана Сірка на Харківщині, такі вміння і захоплення? Про це можна дізнатися з її цікавої та надихаючої біографії.

Мар'яна Савицька, фото: armyinform
Мар'яна Савицька, фото: armyinform

Мар'яна родом з Івано-Франківської області. Після 9-го класу пішла вчитися в Бурштинський енергетичний коледж. І професія економіста їй була не до душі. Тому, після завершення закладів у 2008 році поїхала до Варшави, щоб вчитися на психолога в Університеті імені кардинала Стефана Вишинського. Про цю історію пише журналіст Дмитро Горбунов для порталу armyinform.

Мар'яна Савицька, фото: armyinform
Мар'яна Савицька, фото: armyinform

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Перший професійний досвід дівчина отримала ще студенткою у варшавських психіатричних клініках. Там працювали найкращі фахівці Польщі і вона прийняла їх досвід. Це була перша сходинка до професіоналізму, яку вона успішно подолала. За 6 років навчання в престижному віші українка отримала диплом магістра. На той момент її мама вже мешкала в Парижі і покликала доньку до себе.

"Мій диплом дозволив влаштуватися на роботу в психологічний центр, де займалися з дітьми, що мають синдром аутизму. За кілька років спілкування з малюками, глибоко занурилася в себе, я зрозуміла, що знайшла своє покликання. Адже результати моїх старань були очевидні. Так я отримала нові знання і навички як психолог. Звичайно ж, стала думати про громадянство Франції. Але цим планам не судилося збутися, тому що все кардинально змінилося на початку 2014-го ", - згадує вона.

Мар'яна Савицька, фото: armyinform
Мар'яна Савицька, фото: armyinform

Внутрішня боротьба патріотки

Саме в розпал трудової діяльності та професійного зростання Мар'яни окупанти прийшли на українську землю. Дівчина, переглядаючи новини з Батьківщини, сильно хвилювалася.

"Мої французькі друзі розпитували мене про події в Україні. Співчували втратам на фронті і в усьому звинувачували Кремль. Я відчувала провину, за те, що така молода і здорова спокійно насолоджуюся ароматом кави у французьких кафе. А тим часом мої однолітки воюють і гинуть за Україну, - каже Мар'яна.

Поступово, крім загальної та дитячої психології, дівчина стала читати основи морально-психологічного забезпечення в Збройних Силах України. І робила це, насамперед, заради загального розвитку.

"Армія для мене тоді ще була чимось великим і цікавим, але, на жаль, дуже далеким. Я архаїчно вважала, що погони і шеврони тільки для чоловіків. Як власне горе сприйняла звістку про загибель на Донбасі всесвітньо відомого українського оперного співака Василя Слепака. Він досяг вершин творчості в Паризькій опері і все залишив заради звільнення рідної України. У нас з ним схожі долі і став для мене прикладом. Почуття провини тільки загострювалося ", - зазначила старший солдат Савицька.

Перший крок в армію

Одного разу, під час чергового повернення з України до Франції, на державному кордоні Мар'яна випадково зустріла старого знайомого, який став волонтером і займався бійцями окремої механізованої бригади імені отамана Івана Сірка.

"Друг сказав, що у мене є можливість поїхати в Харківську область і зайнятися військовою психологією в бойовій частині. Я сприйняла це як знак і взяла номери телефонів. Вже в Парижі порадилася з мамою і друзями. Голоси "за" і "проти" такого рішення розділилися приблизно однаково.

Мар'яна Савицька, фото: armyinform
Мар'яна Савицька, фото: armyinform

Диплом, вагоме резюме дівчини, а головне — нестримне бажання захищати Україну, що випромінювали її очі, вразили командування бригади. Тому їй швидко оформили документи, необхідні для служби в частині, та направили в навчальний центр на Чернігівщині, проходити тримісячну підготовку.

"До того часу я об'їздила майже всю Польщу, Францію та інші західні країни. Лівобережну ж Україну бачила тільки на фото. Тому по-новому відкрила для себе нашу квітучу державу, де, як виявилося, цікавих місць більше, ніж в Європі. Після повернення в бригаду мене призначили стрільцем механізованого підрозділу. Однак фактично я працювала військовим психологом частини. У вересні 2019-го, після набуття певного досвіду, нарешті поїхала в перше бойове відрядження в Донецьку область ", - розповідає дівчина.

День за днем вона виїжджала на позиції, де вивчала морально-психологічний клімат, спілкувалася з окремими армійцями, проводила різного роду тренінги і множила навички військового психолога.

"Багато роботи було з тими воїнами, які нещодавно втратили своїх побратимів або пережили інші страшні удари долі. Намагалася всіляко достукатися до них, відвернути і зосередити їхню увагу на головному — боротьбі з окупантами. Іноді ж було морально важко. Однак старе почуття провини, яке з'явилося ще в 2014-му, нарешті зникло. Адже я роблю те, що повинна як українка", - зазначає вона.

На фронті в Мар'яни було чимало всякого: доброго та поганого. І гумор завжди виступав кращим комунікатором і ліками від стресу. Цієї весни, після ротації, старший солдат Мар'яна Савицька повернулася з новими друзями в Чугуїв. Вона продовжила працювати з окремими воїнами і групами, а з відпочинком поки не поспішає.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вступ до НАТО і реформа ЗСУ — головнокомандувач Хомчак відповів найнезручніші питання.

Як повідомляв Знай.uа під Харковом таємничо загинув молодий солдатик, форму і берци знайшли на березі.

Знай.uа писав, молодий солдатик із Хмельницького пірнув у петлю в армії — сумував за домывкою.