Політики, а також й чиновники обіцяють вже у 2020 році підвищення мінімальних пенсій та зарплат. Так, цього року "мінімалка" може підстрибнути на 6%, а вже наступного цей показник піднімуть ще на 1,5 тисячі. Принаймні, таку заяву зробив глава українського уряду Денис Шмигаль.

Ще минулий уряд, яким керував Володимир Гройсман пропонував закласти до держбюджету мінімалку в розмірі 5100 грн, згадує в розмові з журналістами ексвіцеспікер Павло Розенко. За його словами, зараз рішення Кабміну носить скоріше політичний характер напередодні місцевих виборів.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

"Ми вносили до проєкту державного бюджету на 2020 рік цифру 5100 грн мінімальної зарплати. Така зарплата повинна була бути з 1 січня 2020 року. Те, що робить нова команда, вона робить з запізненням в 9 місяців. Це означає, що всі 9 місяців працюючі люди недоотримали певну суму", – зізнався Розенко.

зарплати і пенсії, скріншот з відео
зарплати і пенсії, скріншот з відео

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В 2020 році на українців чекає незначне підвищення вже у вересні – на 5,9% до 5000 грн. Наступного року цей показник, обіцяє прем'єр, підвищать двічі: з 1 січня 2021-го – 6000 грн; з 1 липня 2021-го – 6500 грн.

Враховуючи той факт, що в Україні досить швидко ростуть ціни, додає аналітик Єгор Комов, таке зростання в кращому випадку дозволить малозабезпеченим зберегти свій рівень доходів.

"Наше бачення необхідності підвищувати МЗП (мінімальна заробітна плата. – Ред.) базується на п'яти факторах, які ми аналізуємо (споживчий попит, інфляція, зайнятість, подолання бідності, нерівності). Активні дебати щодо мінімальної зарплати йшли і в 2016-2017 роках, тому ми ретельно вивчили переваги і недоліки тогочасного рішення", – заявив прем'єр.

Разом з тим зросте і пенсія для тих, хто виконав вимоги щодо стажу (35 років для чоловіків та 30 років для жінок) і кому вже виповнилося 65 років. Вони, згідно із законом, мають право на виплату в розмірі не менше 40% мінімалки: -з 1 січня 2021 року – 2400 грн; -з 1 липня 2021 року – 2600 грн.

Зараз з мінімальної зарплати потрібно заплатити 1960 грн податків, а вже з 1 вересня – 2075 грн. Підвищення мінімалки до 5000 грн торкнеться небагатьох (в першу чергу лікарів та інших бюджетників, які насправді отримують мінімалку).

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Їх дохід збільшиться всього на 277 грн. А ось підвищення мінімалки до 6500 грн в 2021-му відобразиться на 37% працюючих. Саме стільки українців, згідно з даними Держстату, на даний момент отримують менше зазначеної суми.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українська медсестра висловила крик душі про зарплату 4200 грн - "Всім на нас наплювати".

Як повідомляв Знай.uа українцям знову перерахували пенсії та доплати: хто і коли отримає більше грошей.

Знай.uа писав, підвищена мінімалка - Шмигаль сказав, коли українці отримуватимуть 6500 гривень.