12 липня Православна Церква і її віряни святкують День святих апостолів Петра і Павла, який також називають Днем Святого Петра або Петровим Днем. Святі апостоли Петро і Павло вважаються першими проповідниками й вчителями новозавітної віри в християнство.

Як з'явилося свято

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел

Згідно з традицією, святі апостоли Петро і Павло несуть відповідальність за хрещення перших вірян і їх звернення в християнство.

Святий апостол Петро згадується як один з найбільш вірних послідовників Христа, а слова «Ти – Христос, Син живого Бога», написані в Євангеліях, є вираженням його твердої віри в християнський порятунок і повторюються в християнських молитвах донині.

Переказ говорить, що святий апостол Петро, безграмотний і простодушний рибалка Симон з Віфсаїди, був першим з учнів, який висловив непохитну віру в Христа і його місію.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"
Показати ще

Бувши єпископом, святий апостол Петро проповідував у Палестині, Сирії, Малої Азії та Антіохії, де були створені перші опорні пункти нової віри. Він вважається автором двох послань до церкви, відомих як Послання Петра, що додаються до Нового Заповіту.

В церкві святих апостолів Петра і Павла в Римі ланцюга святого апостола Петра зберігаються як знак святого влади, в якому він був прикутий царем Іродом, гонителем християн і який, відповідно до традиції, впав з рук і ніг святих при появі ангелів.

Святий апостол Павло народився в Тарсі та був першим фарисеєм Саула і великим гонителем християн. Переказ свідчить, що він був на десять років молодший за Христа. Він вірив у свою проповідь і став одним з найбільших проповідників і богословів першої християнської церкви.

Обидва святих були страчені в Римі імператором Нероном, великим гонителем християн.

За наказом імператора Петро мав бути розп'ятий, але він вважав себе недостойним кари як свого вчителя, тому він попросив розіп'яти його з ніг на голову.

Павло, громадянин Риму, не був розп'ятий, але його тіло було з відтятою головою в той же день, коли був розіп'ятий Петро.

Святкування Дня святих апостолів

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел

Святкування Дня Святого Петра завершує Апостольський (Петровської) пост і починає спілкування з вірянами, вони поважають правила, передбачені каноном Святої Церкви, і в цей день важливо бути присутнім на літургії.

Це свято відзначається як свято багатьох православних сімей. У цей вечір заведено помічати печіння бузку, яка з'являється з молодої кори дикої вишні або берези. Зазвичай це робиться у місцях, де люди збираються, на площах, перехрестях і залучають дітей і молодь.

Запалювання вогню і бузку символізує часи, коли борються з Христом імператори переслідували й мучили християн, прив'язуючи їх до дерев'яних стовпів, просочуючи їх смолою і спалюючи їх.

В день Святого Петра в полі та на городі нічого не робиться, особливо це стосується коней, яких не дозволяється запрягати до воза.

12 липня також є Днем ангела Петра і Днем ангела Павла.

Привітання з Днем Петра і Павла в прозі

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел

Привітання з Петровим днем – проза

Вітаю з Днем Петра і Павла. Бажаю миру і достатку, добра на життєвому шляху, а також сил, здоров'я, розуміння рідних, хороших думок і добрих справ. І нехай святі апостоли бережуть тебе і твою сім'ю від злих язиків, страшних бід і негод.

***

Нехай святі Петро і Павло принесуть тобі сьогодні багато добра, щастя і радості! Бажаю, щоб в це велике свято тебе супроводжувала удача, а всі твої плани та благі наміри легко перетворювалися в реальність! Нехай Господь веде тебе вірною дорогою і в усьому тобі допомагає!

***

Вітаємо всіх носіїв імен Павло і Петро зі святом їх іменин, з Днем Пресвятого правовірних Апостолів Петра і Павла. А всіх християн вітаємо з закінченням Петрова Посту. Нехай же очищення духу збережеться до наступного поста.

***

У День Петра і Павла бажаємо вам, щоб імена цих святих, що є символом чистоти, щирої віри й ревного служіння Богу, дарували вам натхнення для нових світлих звершень. Відкритості вашої душі й мудрості - помислам!

Джерело: apostrophe.ua

Апостоли Петро і Павло
Апостоли Петро і Павло / Фото з вільних джерел