Біль свербіж від опіку кропивою знайомий майже усім. Дивовижно, що така невелика рослина може бути настільки "загрозливою" для людини - хоча людина без алергії навряд помре від кропиви, але стрибати у неї голяка - далеко не найкраща ідея. Але чому кропива жалить?

Знай.ua спробував розібратися в цьому на основі матеріалів з мережі Internet.

На листі і стеблах кропиви є дрібні волоски. На кінці кожного такого шипа-волоска знаходиться мішечок з рідиною, до складу якої входять мурашина кислота, гістамін, вітамін В4. Коли людина або тварина зачіпають ці голки - вони ламаються і вміст мішечків потрапляє під шкіру, де мурашина кислота викликає подразнення, почервоніння, опік.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Щоб прибрати неприємні симптоми знайомства з кропивою необхідно нейтралізувати кислоту лугом (наприклад, содою).

Також треба пам'ятати, про харчову цінність рослини. Так, кропива містить безліч речовин, які нам потрібні для життєдіяльності.

Після зими наш організм вимагає поповнити вітамінний баланс. Кропива містить вітаміни В, С, Е, К і каротин, які здатні відновити наш організм.

Кропива відновлює нервову систему, має жовчогінну та протизапальну дію, прискорює роботу шлунка. В кропиві міститься хлорофіл, який нормалізує обмін речовин, покращує роботу серцево-судинної і дихальної систем.

Деякі лікарі навіть називають кропиву диво-травою, яка позитивно впливає на різні органи і насичує корисними речовинами.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Весна перемогла: в Україні зацвіли перші кульбаби

Як повідомляв портал Знай.ua, А ви знали? Ці трави вбережуть від застуди.