Національний банк України розгляне питання завершення "кредитних канікул", запроваджених на період дії карантину. Цей захід був спрямований на забезпечення інтересів українців, які втратили дохід через пандемію, однак, на думку представників банківської сфери, це боляче вдарило по фінансовому сектору.

Відповідними розмислами поділилася виконувачка повноважень голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Катерина Рожкова, фото: пресс-служба НБУ
Катерина Рожкова, фото: пресс-служба НБУ

"Ще один важливий для активного кредитування момент: сьогодні законом для всіх встановлені кредитні канікули, а банкіри запитують: "По депозитах нам теж зроблять канікули?" Ми заборонили всім банкам вимагати від боржників погашення відсотків і тіла на період карантину. Але чи всі боржники постраждали однаково від цієї кризи? У всіх чи погіршилася платоспроможність? Ні не все. Але практично всі хочуть скористатися цією опцією і не платити, отримати відстрочку. А банк при цьому повинен платити по депозитах. Таким чином, з банків вимиваються ліквідні гроші через адміністративного регулювання. Спочатку, навесні, ми кредитні канікули підтримували, але країна перейшла вже до адаптивного карантину, багато обмеження зняті - прийшов час переглянути підхід і для банків", - сказала очільниця Нацбанку.

Таким чином, можна сказати, що в НБУ таки прийняли остаточне рішення все ж розглянути це питання.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше ПриватБанк продовжив "кредитні канікули", але пощастить не всім.

Як повідомляв Знай.ua, клієнти Приватбанку в сказі через нав'язування послуг.

Також Знай.ua писав, що ПриватБанк знизив кредитні ставки.