Українці можуть отримати безкоштовно 77 лікарських засобів за Програмою "Доступні ліки". Про це повідомляє Національна служба здоров'я.

"В програмі "Доступні ліки" 246 лікарських засобів, серед них 77 - пацієнт може отримати безкоштовно. Зокрема, в програмі: 187 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 43 - діабету II типу, 15 - бронхіальної астми, 1 - для лікування ревматичних хвороб", - йдеться в повідомленні.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

У НСЗУ нагадали, що всі ці ліки пацієнти можуть отримати за рецептом лікаря в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. Серед безкоштовних препаратів - аритміл, біпролол, коронал, пульмікорт, верапаміл. Решту лікарських засобів можна подивитись на сайті НСЖУ.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Єдиним винятком є препарат для лікування ревматичних хвороб, вартість якого повністю оплачує пацієнт.

Отримати ліки за програмою "Доступні ліки" можна у понад 8000 аптек по всій країні, майже 20% з яких знаходяться в селах та смт.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

Програмою "Доступні ліки" користується 2,3 млн пацієнтів, 441 тис. з них проживають у сільській місцевості. 80% користувачів програми отримують за неї ліки від серцево-судинних захворювань, які є найбільш поширеними у структурі захворюваності українців.

В київських аптеках дорожчають маски, скрін з відео
В київських аптеках дорожчають маски, скрін з відео

Щоб отримати ліки за програмою "Доступні ліки" пацієнту потрібно:

- звернутися до лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт;

- прийти в аптеку, яка бере участь у програмі і підписала договір з НСЗУ, - така аптека має наклейку на двері "Доступні ліки".

У НСЗУ також зауважили, що в наступному році пропонується включити в програму ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки, зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, зокрема депресія, невротичні розлади і епілепсія. Бюджет розширення програми становить 878 млн грн.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні за добу 836 нових хворих на коронавірус, 15 померло.

Як повідомляв портал "Знай.uа", перехворів і маєш антитіла до Covid-19? Не все так просто, вчені попереджають про небезпеку.

Також "Знай.uа" писав, що МОЗ пояснив тонкощі роботи шкіл з вересня: температура, маски та антисептики.