Буквально днями міністр соцполітики України Марина Лазебна поділилася з журналістами інформацією про те, як проходитиме індексація пенсій і на скільки можуть зрости виплати в ситуації з глобальним карантином. Зокрема, журналісти запитували у міністра на якому рівні зараз дефіцит бюджету і чи можна його ліквідувати у найближчій перспективі.

Про це стало відомо завдяки матеріалу видання mind.ua.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

"Дефіцит — це непокриття страхових внесків витрат на трудові пенсії. На початку 2020 році у проєкту бюджету дефіцит ПФ становив близько 23 млрд грн - те, що не покрито внесками до ПФ. У квітні-травні був карантин, основні галузі не працювали і ПФ мав недонадходження. Звичайно, є застереження: стаття закону, яка говорить, що дефіцит ПФ покривається за рахунок держбюджету. Але бюджет не гумовий. Тому питання - в розвитку економіки. Вже за червень ми побачили кращу сплату ЄСВ. Отже, потрібне подальше створення робочих місць, а економічно активні підприємства, наростили борги за час карантину, повинні їх погасити. Це дасть поштовх, щоб дефіцит ПФ до кінця 2020 року був частково погашений.", - заявила Марина Лазебна.

Також журналісти поцікавилися, за рахунок чого в міністерстві планують індексувати пенсійні виплати.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Ми вже готуємося до наступного року. Потрібно покращувати платіжну дисципліну, ми потребуємо легалізації і розвитку економіки. Але нам треба підвищити прожитковий мінімум, провести індексацію: цього року це було 11%, в 2021 році, за прогнозами, може бути близько 15%. У наступному році буде три етапи підвищення пенсій: 1 березня індексація (хоча в 2017 році цю норму було анульовано) 1 липня підвищення прожиткового мінімуму та 1 грудня. Зараз йде бюджетний процес і ми прораховуємо різні варіанти. Якщо буде економічне поліпшення, можна наблизити ці етапи до травня або жовтня (відповідно). Також хочеться, щоб трансферти з держбюджету йшли тільки на пенсійні програми, а не на покриття дефіциту ПФ."- зазначила міністр.

Марина Лазебна, скріншот: facebook.com/MLSP.gov.ua
Марина Лазебна, скріншот: facebook.com/MLSP.gov.ua

Також прийшло питання про те, чи будуть ще у 2020 році підвищення пенсій.

"В грудні ПФ зробить автоматичний перерахунок пенсій, де в основі є прожитковий мінімум (мінімальні пенсії, де немає страхового стажу, надбавки за понаднормовий стаж, - ред). Очікуваний рівень середньої пенсії до кінця 2020 року складе за прогнозами 3500 грн.", - підсумувала Марина Лазебна.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, міністр Лазебна розповіла про "дорожню карту" зарплат — коли отримаємо від 5 до 6 тисяч на руки.

Як повідомляв Знай.uа виживаючі на дріб'язок українці отримають допомогу, а їх діти - захист.

Знай.uа писав, українці отримають довгоочікуване підвищення зарплат і пенсій – Лазебна назвала терміни.