Дистанційне навчання

Ймовірно, цієї осені більшості українських шкіл доведеться перейти на дистанційне навчання, про що 29 червня заявив секретар РНБО Олексій Данилов на зустрічі з Володимиром Зеленським.

Секретар Ради національної безпеки та оборони заявив, що навчальні заклади вже повинні почати підготовку до переходу на дистанційне навчання. Заява секретаря була несподівана, оскільки міністерство освіти раніше заявило, що школам не потрібно працювати через інтернет.

Форма продовження навчання в новому навчальному році повинна була бути визначена тільки в серпні. Про це ще заявила колишній міністр освіти Любомира Мандзій.

Українські школи тимчасово перейшли на онлайн-навчання у квітні. Але, на думку більшості батьків, це не відповідало очікуванням, оскільки їм доводиться тією чи іншою мірою замінювати вчителів.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На початку липня президент України Володимир Зеленський зазначив, що формат початку нового навчального року залежить від епідемічної ситуації, викликаної вірусом COVID-19, який все ще важко передбачити, і сподівається, що в Україні не буде другої хвилі.

За словами Зеленського, поки складно щось сказати однозначно. У всьому світі цей вірус дуже важко контролювати, і Україна не є винятком. Поки що, за словами українського президента, другої хвилі не сталося. Проте всі повинні бути обережні, тому що через байдужість кількість пацієнтів збільшується.

Також Володимир Зеленський висловив надію на те, що другої хвилі все-таки не буде і що очікується дострокове закінчення карантину, і діти зможуть ходити до школи, вчитися і нормально спілкуватися. Також зазначив, що Україна поки технічно не готова до переходу на дистанційну освіту. Щоб перейти на віддалене навчання, необхідно, щоб мережа 3G і 4G існувала по всій Україні.

Навчання у дві зміни

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

МОЗ України спільно з МОН України працює над розробкою правил для початку нового навчального року з урахуванням навчання у кілька змін. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу в Києві 14 липня.

Степанов підкреслив, що наразі йде робота над правилами для початку нового навчального року. Під час іспиту розглядаються всі ситуації, навіть ті, які стосуються освіти у дві зміни. Що стосується діяльності медсестри в першій зміні, то кожен заклад повинен вирішити, хто працюватиме на другій зміні. Вимірювання температури тіла можуть виконувати й інші працівники школи.

Якщо міністерства освіти та охорони здоров'я вирішать, що дітям доведеться вчитися і вдень, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, у цьому разі у відповідні санітарно-епідеміологічні правила будуть внесені зміни. І навчальні заклади мають, серед іншого, забезпечити постійну роботу чергової медсестри в школі та регулярне вимірювання температури тіла учнів.

За словами глави міністерства, при розробці правил вони прагнуть до максимального комфорту, одночасно прагнучи забезпечити безпеку дітей. Йде робота над створенням найкращих і найбільш сприятливих умов для безпеки учнів.

Обмеження на кількість дітей у класі

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Раніше попереджалося, що до осені очікується завершення епідемії, і з 1 вересня учні будуть ходити до школи. Але можуть бути обмеження на кількість людей, які будуть відвідувати заняття одночасно. Про це заявив головний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю BBC News Ukraine 9 липня.

В школу підуть, але як – питання, яке обговорюється з новим т.в.о. міністра освіти Шкарлетом. Можливо, у навчальних класах будуть введені обмеження на штатний розклад. В приміщенні одночасно зможе перебувати тільки певна кількість дітей. Також будуть розглянуті наступні варіанти: наприклад, урок математики буде проводитися у класі, а історії – у дистанційній формі.

За словами головлікаря, все ще йде робота над цими моделями й до осені планується розробити остаточний навчальний план. Майже неможливо передбачити еволюцію епідеміологічної ситуації та коли закінчаться карантинні "канікули". У Кабміні готуються до всього: від дистанційного навчання до більш прийнятних варіантів — а саме коли діти зможуть ходити в школу у звичайному режимі.

Досвід інших країн

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Як показує досвід країн, які вже відновили освіту, та враховуючи рекомендації провідних організацій охорони здоров'я, можливо, і необхідно відновити автономну освіту. Є країни, де діти вже повернулися до школи. Наприклад, в Данії та Фінляндії ще пізньої весни. Тому їхній досвід слід враховувати.

Відкриття шкіл у цих країнах було викликано тим, що право на освіту переважує ризики для здоров'я, пов'язані з поверненням в школу. Уряди зосередилися на тому факті, що відсторонення від освітнього процесу може мати вкрай негативні наслідки для зростальної нерівності серед студентів (багато з яких є мігрантами). Тому вони вирішили зробити все можливе, щоб уникнути цього.

У цих країнах відкриття навчальних закладів відбувалося поступово і залежало від віку дітей. Спочатку були відкриті навчальні заклади для учнів початкової школи. Основним чинником, який визначив це, були наявні докази того, що діти відіграють незначну роль у поширенні вірусу.

І в Данії, і в Фінляндії був прийнятий ряд заходів щодо запобігання розповсюдженню вірусу. Це включало заборону на ранкові збори, а також нові профілактичні заходи, такі як введення ранкових і денних змін, інтенсивне прибирання, дезінфекція рук.

В Данії, де в класі навчається в середньому 20 учнів, класи були розділені на дві або три менші групи та, де це можливо, заняття проводилися на відкритому повітрі. Деякі парки були зарезервовані для цієї мети з ранку до полудня, а також конференц-центри, музеї й бібліотеки.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Існують також недоліки поділу учнів на більш дрібні групи, в тому числі те, що це збільшує робочий час вчителів і призводить до нестачі робочої сили. Була також введена практика фізичної дистанції – столи розташовувалися на відстані 2 метрів, учням доводилося мити руки не рідше одного разу на дві години, а обладнання, що використовується для навчання, дезінфікували двічі на день. У деяких школах є додаткові туалети й умивальники.

Щоб знизити ризик зараження, багато шкіл скоротили кількість годин або закрили їх на кілька днів. Батьків не пускали в будівлю школи, їм доводилося проїжджати через окремий вхід. Крім того, у навчальний процес було введено правило, згідно з яким будь-яка дитина або батьки, які все ще мають легкі симптоми захворювання, не можуть ходити в школу. Дітей, батьків і вчителів з уразливих груп просили залишитися вдома. Уряд Данії просив сім'ї залишити своїх дітей вдома, якщо хоча б один з батьків наразі не працює.

Нові канали зв'язку були створені для швидкого моніторингу ситуації. В Данії була створена "гаряча лінія" для шкіл, щоб дізнатися про нові правила. Повернення в школу не було примусовим. Батьки можуть вирішити, коли дитина повинна повернутися до автономного навчання.

У той час як деякі уряди змогли знайти вихід під час пандемії та навіть змогли продовжити навчання, інші тільки почали готуватися. Україна продовжує відкладати це рішення. Замість того, щоб в кінцевому підсумку прийняти рішення і почати підготовку, діти, батьки, вчителі та всі, хто бере участь в освітньому процесі, залишаються у невизначеності. Це марна трата часу, який можна було б використовувати для підготовки.

коронавірус
Не забувайте підтримувати чистоту рук під час коронавірусної епідемії!