До кінця цього століття населення України може скоротитися на 68% і скласти близько 17 млн осіб. Якщо ж світ почне стрімко розвиватися, то на українців чекає вимирання. Про це заявляє група вчених з низки американських університетів, передає Lancet.

Згідно з прогнозом, у 2100 році українське населення становитиме всього 17,55 млн осіб. При цьому в разі досягнення цілей сталого розвитку, нас залишиться лише 14,74 млн.

Як відомо, найбільший показник чисельності українців припав на 2017 рік, коли в нашій країні проживало 44,69 млн.

Крім того, на 50% і більше скоротиться населення Японії, Таїланду та Іспанії. До кінця століття кількість людей старше 80 і молодше 15 років збільшиться і складе більше 25%.

натовп, фото GettyImages
натовп, фото GettyImages

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

На думку вчених, такі зміни в складі населення матимуть надзвичайно складні економічні наслідки. Рівень ВВП істотно знизиться через скорочення частки людей працездатного віку. У той же час скорочення кількості людей у віці від 15 до 64 років може мати і більш руйнівний вплив на добробут країн.

Так, цілком імовірно зменшення кількості людей цього віку уповільнить темп економічних інновацій, а загальне зменшення працездатного населення звузить споживчі ринки, тому що діти і пенсіонери значно менше стабільні споживачі.

Населення, фото pxhere
Населення, фото pxhere

Дослідники вважають, що розвиток роботизації економіки може стабілізувати коливання ВВП, зменшуючи наслідки скорочення працездатного населення. Але це не дає гарантії стабільності, оскільки в країнах з низьким рівнем оплати праці вплив роботизації може бути абсолютно непередбачуваним.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, кількість комах на Землі стрімко змінюється, людство на порозі масового вимирання.

Як повідомляв портал Знай.uа, вчені показали, яким буде людство через 1000 років.

Також портал Знай.uа писав, які українські міста підуть під воду в найближчі десятиліття.