В Україні кліматичні зони зміщуються на північ, а Полісся стає все більш схожим на степ. Смерчі, потужні зливи, ураганні вітри все частіше накривають Україну. Про це розповіла голова відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко в інтерв'ю Уніан.

"Що відбувається, можна сміливо назвати кліматичним шоком. Причому відбувається це не тільки в Україні, але і в світі в цілому. Прискорюються ті події, які прогнозувалися досить давно з огляду на глобальне потепління", - повідомила експерт.

Крім того, Україна все швидше "прогрівається" і випереджає показники підвищення середньорічної температури. Крім цього, тепер смерчі спостерігаються не тільки у південних регіонах.

Торнадо на Тернопільщині, скріншот з відео
Торнадо на Тернопільщині, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Зараз вони виникають все частіше і частіше, причому на територіях, де їх ніколи не було, і в невідповідний час: у березні, квітні, іноді навіть восени", - зазначила Адаменко.

Зовсім скоро подібні екстремальні явища в Україні можуть стати звичними. Про їх керованість не доводиться навіть говорити.

Найнеприємнішим синоптик вважає річну норму опадів, яка тепер виконується за кілька дощів у році.

"Норма опадів в основному підтримується завдяки короткочасним і інтенсивним зливам, коли за добу може випасти місячна норма і більше", - уточнила Адаменко.

погода в Україні, фото pxhere
погода в Україні, фото pxhere

За прогнозом Адаменко:

- Осінь традиційно буде теплішою, ніж зазвичай.

- Літо триватиме аж до кінця вересня.

- Ймовірність того, що зима буде суворою – менше 10%.

- Відлиги і невеликі морози, крижані дощі очікуються всю зиму.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, для людства найближчі п'ять років стануть найспекотнішими за весь період спостереження. Вчені заявляють, що це в першу чергу пов'язано з глобальним потеплінням, яке ставатиме сильніше і сильніше.

Як повідомляв портал Знай.uа, у серпні прийде справжня літня погода з гарячими температурами. Такий прогноз погоди на це літо склав народний синоптик Леонід Горбань.

Також портал Знай.uа писав, які українські міста підуть під воду в найближчі десятиліття.