Пленарне засідання Верховної Ради розпочалося з "години запитань до Уряду", в ході якого Міністр оборони України Андрій Таран повідомив про нинішній стан набору призовників та головні умови, за якими молоді хлопці матимуть можливість відтермінувати строкову військову службу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Міністр оборони України Андрій Таран, скріншот: YouTube
Міністр оборони України Андрій Таран, скріншот: YouTube

Серед "щасливчиків" – майбутні магістри та частина випускників

Через пандемію та карантин весняний призов 2020 року проходив у безпрецедентних умовах – відповідним Указом президента, а також розпорядженням Уряду його було перенесено на травень-липень. А триватиме поточний призов до 31 липня.

Що ж стосується порядку призову молодих людей, які закінчують навчання за програмою бакалаврата, то певна категорія зможе отримати відтермінування.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Це питання, загалом, урегульовано. Керівництву обласних та районним обласним адміністрацій, військовим комісаріатам, місцевим органам освіти, закладам освіти рекомендовано давати відстрочку до 1 жовтня 2020 року. Всі бажаючі далі навчатись за програмою магістра надають у військкоматі відповідні документи від навчальних закладів, що і стане підставою для відтермінування до осені 2020 року", – повідомив Міністр оборони України.

Студенти, фото: pixabay.com
Студенти, фото: pixabay.com

На випадок виникнення проблемних "освітніх" ситуацій Міністерство оборони пропонує звертатися на "гарячу лінію". Як відзначив Андрій Таран, кожен випадок порушення прав здобувачів освіти ретельно розглядається і винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

А от випускники шкіл матимуть свого роду "захист".

"Випускники шкіл можуть абсолютно безперешкодно реалізувати своє право на продовження освіти. Рішенням Уряду було визначено, що громадяни, віком 18-19 років, можуть бути призвані на військову службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою", - відзначає Андрій Таран.

весняний призов, скріншот з відео
весняний призов, скріншот з відео

Загалом же, в цьому році заплановано до призову 16 тис 460 осіб:

9000 осіб – до Збройних сил України;

5460осіб – до Національної Гвардії України;

1300 осіб – до Державної Прикордонної служби;

700 осіб – до Державної спеціальної служби транспорту.

Станом на сьогодні, на службу вже було відправлено 9 465 осіб – а це 53, 5 % від загального плану.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.