Крим без вод потужного Дніпра ледь не перетворився у пустелю. На архівних кадрах показали, як рятували півострів від катастрофічної засухи. Відповідне відео було опубліковане на сторінці "Радіо Свобода" у Facebook.

В середині минулого століття радянська влада вирішила боротися з посухою у Криму. В результаті на півострів пустили прісну воду з Дніпра, яка зрошувала Крим аж до російської анексії. Як саме це відбувалося показали на рідкісних кадрах з хроніки.

Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео
Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео

На короткому відеоролику показано пуск першої черги Північно-Кримського каналу. Канал будували декілька десятиліть. Кримський історик Сергій Громенко прокоментував:

"Так, це перше, доведене до кінця, "велике будівництво комунізму". Чи була вона масштабною? Я скажу так: це до сьогоднішнього дня найбільший рукотворний зрошувальний канал у Європі.", - зазначив він. Сергій Громенко

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

З материкової України вода йшла на північ Криму, а потім на схід — у Керч. В результаті на поля Херсонської, Миколаївської областей та Криму прийшов старий Дніпро. Однак перед подачею воду потрібно було десь накопичувати. Для цього у рекордно короткі терміни побудували Каховське водосховище.

Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео
Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео

Води потужного Дніпра до невпізнаваності змінять землі Півдня України. До робіт було залучено понад 10 тисяч людей. Також було затоплено сотні тисяч гектарів землі, а місцевих жителів примусово переселили. Після відкриття каналу, на якому особисто був присутній Микита Хрущов, провели й додаткові лінії.

Працюючи у дві зміни, канал дотягнули до Керчі лише у 1971 році. У той же час, через гори прокладали водопровід у Ялту. Через три роки важкої праці було пройдено 7 кілометрів тунелю. Північно-Кримський канал поставляв воду у Крим протягом пів століття.

Як в середині минулого століття рятували Крим від катастрофічної засухи? Наші колеги із Крым Реалии знайшли унікальні архівні кадри.

Geplaatst door Радіо Свобода op Zondag 19 juli 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Польщі затримано колишнього голову "Укравтодору" Славоміра Новака. Про це повідомив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін. Новака підозрюють в корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Микола II все не дає спокою Поклонській - "експрокурорка" змусила Дюжева з "Бригади" тужити за царем. Депутатка Державної Думи Російської Федерації і так званий колишній "прокурор" анексованого півострова Крим Наталія Поклонська виклала на своїй сторінці в Instagram запис вірша Сергія Бехтєєва "Молитва", в якому вкотре висловлює безмежний жаль з приводу розстрілу сім'ї Миколи II.

Також Знай.uа" писав, молодий Данилко розповів про створення образу Вєрки Сердючки – "Якось "зловив" провідницю… ". Артист у програмі "Вибрики" розповів про те, як він став найвідомішою провідницею всіх часів. Короткий відеоролик, знятий приблизно у 1998 році, з'явився у соціальній мережі Facebook.