Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет заявив про те, що діти повинні йти у школу. Новий навчальний рік в МОН планують традиційно почати 1 вересня, однак у якій саме формі відбуватиметься навчання вирішать не раніше серпня. Відповідне рішення ухвалюватиме уряд і Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Які сценарії розглядаються на сьогодні:

  • дистанційний режим, якщо ситуація буде загострюватися;
  • змішана форма відвідування школи – частково офлайн, частково онлайн;
  • можлива форма відвідування школи у кілька змін.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

"Українська правда. Життя" проаналізувала закордонні моделі відкриття шкіл. Деякі країни повністю закривали школи лише на перший місяць пандемії, а потім адаптували до прийнятих безпекових норм. А в інших навчальні заклади працювали в режимі невідкладної допомоги, тобто школу чи садок могли відвідувати діти медиків, продавців магазинів, поліціянтів, пожежників, тобто тих хто не може перевести свою роботу в домашній офіс.

Дані з усього світу показують, що діти набагато рідше хворіють на коронавірус, ніж дорослі. Зокрема, у США серед підтверджених випадків COVID-19 лише 2% осіб були віком менш як 18 років, у Китаї – 2,2%, а в Італії трохи більше ніж 1%. У Китаї більшість дітей заразилися вдома, від членів їхніх сімей. COVID-19 передається від дорослого до дорослого набагато ефективніше.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Однак, хоча діти й хворіють значно менше, аніж дорослі, ризик не дорівнює нулю. Є певна категорія дітей, у яких хвороба протікає настільки серйозно, що вони потребують вентиляції легень і реанімації. Глава Державної санітарно-епідеміологічної служби України у 2014 - 2016 роках Святослав Протас попереджає, що в Україні треба глобально перевірити школи і дитячі садки на чисте повітря в приміщеннях.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

Наприклад, Ізраїль заново відчинив школи 3 травня, спочатку для менших груп, а згодом для класів у повному складі. Вже у червні, щонайменше у 220 учнів та викладачів діагностували коронавірусну інфекцію. До того ж понад 100 інфікованих були з однієї єрусалимської гімназії Рехавія.

Водночас Норвегія та Данія знову відкрили школи у квітні через місяць після закриття на карантин, але спочатку зробили це лише для дітей молодшого віку, залишивши середню школу на дистанційному навчанні. При цьому особлива увага приділялася особистій гігієні учнів та вчителів, а також чистоті приміщень. Кількість учнів в класі обмежили до 12.

Діти прибувають до школи в окремий час, їдять обід в різний час, подвір'я школи розділили на зони для кожної з групи, а навчання в класі проводить один вчитель. В Норвегії учні також самостійно миють свої парти, відстань між якими збільшилась шляхом меншої кількості дітей. В обидвох країнах обдумане відкриття школи жодним чином не вплинуло на зростання кількості заражень серед інших груп.

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

Бельгія, Данія, Франція і Греція заново відчинили класи для молодшої школи. Німеччина навпаки відкрила спочатку для старших класів, через те, що серед старших не так складно зберегти соціальну дистанцію. Швеція та Ізраїль відкрили школи для всіх учнів.

Проте, у багатьох країнах змістили початок дня, перерви і закінчення дня для того, щоби збільшити відстань між групами дітей. В деяких країнах діти ходять до школи в кілька змін, а в інших, як в Бельгії чи Швейцарії, в додаткові дні. Політика щодо носіння масок відрізняється.

Що школи можуть зробити?

  • Зміни у розкладі
  • Політика щодо носіння масок
  • Кількість дітей у класах
  • Систематичне відстежування контактів
  • Гігієна і часте миття рук

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Береза звернувся до Зеленського через заручників у Луцьку: "Від психа до Путіна". Борислав Береза відреагував на події у Луцьку, де вчора, 21 липня, озброєний терорист захопив автобус зі заручниками. Він пояснив, які наслідки може мати поведінка президента України Володимира Зеленського у цій ситуації.

Як повідомляв портал "Знай.uа", провернула аферу з турпутівками на 700 тис. грн – поліція затримала винахідливу шахрайку. У Києві аферистка придумала схему обману і здерла останні гроші у довірливих городян. Зокрема, жінка продавала туристичні путівки і побутову техніку. Шахрайка брала гроші, а товар або послуги не надавала.

Також Знай.uа" писав, Венедиктова боротиметься з корупцією на пару зі Швейцарією — НАБУ і генпрокурор підписали Меморандум. Офіс Генпрокурора та НАБУ підписали Меморандум зі Швейцарією про впровадження проєкту повернення активів.