Для більшості овочевих і плодово-ягідних культур потрібний ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією. Якщо ґрунт кислий, він стає малопридатним для садів і городів.

Щоб самостійного визначити кислотність ґрунту візьміть 3-5 листків чорної смородини, покладіть в стакан і залийте окропом. У заварений і остиглий розчин помістіть грудочку землі з вашої ділянки. Визначити кислотність можна за зміною кольору розчину в склянці: якщо він має червонуватий відтінок - то це говорить, що ґрунт кислий, якщо ж зеленуватий чи синюватий - що він слабкокислий або нейтральний.

Для зниження кислотності використовуються так традиційні засоби: деревна зола, доломітове борошно, гашене вапно. Ці речовини розкидаються рівномірним тонким шаром (маленькі ділянки землі мають проглядатися) по всій поверхні земельної ділянки.

Земля, фото Pxhere
Земля, фото Pxhere

Кислотність ґрунтів - хіміко-фізична властивість ґрунтів, зумовлена наявністю в ґрунтовому розчині водневих (Н+) іонів. Представляється через рН (від'ємний логарифм концентрації водневих іонів). Кислі ґрунти мають pH менше 7, нейтральні — близько 7, а лужні — понад 7.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Авжеж, врахування кислості чи лужності ґрунту є дуже важливим, однак не менше значення для врожайності мають і добрива. Своєчасне і повноцінне підживлення грядок дозволить овочам почати зростання в якісному, насиченому корисними елементами ґрунті. Це вбереже їх від стресу і дасть силу для протистояння захворюванням. Крім того, рослині не доведеться витрачати сили на пошук макро- і мікроелементів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як виростити щедрий урожай огірків під плівкою – буде краще, ніж у сусіда.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що на консервацію, салати і просто до закуски - вирощуємо домашні огірки за спеціальною технологією.

Також портал "Знай.ua" писав про календар городника визначив, коли саджати салат, руколу, шпинат та іншу корисну зелень.