Зіпсовані омріяні відпустки через карантин. Не всі готові їхати на море з переповненими пляжами, а хтось взагалі скасував закордонну відпустку. Але повністю руйнувати плани на відпочинок не варто.

Саме час пізнавати Україну та надати перевагу місцевим водоймам. Кожен зможе знайти місце на свій смак. Бурхливі водоспади, дзеркальні озера, стрімкі ріки, ніхто не залишиться без незабутніх вражень.

Своїми улюбленими місцями з "Українською правдою. Життя" поділилися Валерія Микульська, Марія Себова та Дмитро Слинько.

ОЗЕРА

Мальовничі українські озера – це друге, що спадає на думку після моря. Найпопулярнішим є гірське озеро Синевир, яке розташоване в Карпатському напрямку.

"Це найбільше з гірських озер країни, карстового походження і налите водою підземних джерел.
Шкода у ньому не можна купатися – небезпечно", – розповідає Валерія Микульська.

Бербенскул - найвище гірське озеро, про яке розповідає мандрівниця. Це високогірне око Карпат знаходиться на Чорногірському хребті. Найближчі до озера вершини – це Гутин-Томнатик (2016) і Бребенескул (2038). Глибина озера – до 2,8 метрів, і чим ближче до хребта, тим воно глибше.

Озеро Бербенскул . Фото verkhovyna.life


Озера України часто можуть розташовуватися поряд один з одним. До прикладу, ще одна локація яка варта уваги – Блакитні озера Чернігівщини. Які розташовані посеред лісу неподалік села Олешня – приблизно 200 км від столиці.

"Колись там гуркотіла техніка і видобували насичений кварцом пісок для виробництва скла. Але вже півстоліття, як кар’єри затоплені джерелами і радують туристів. Через те, що пісок у цих місцях особливо блискучий, він відбиває сонячне проміння так сильно, що вода у озерах видається лазуровою. Найбільше озеро ще й має форму серця", – розповідає Валерія Микульська.

Блакитні озера. Фото Валерія Микульська

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За словами експертів,зараз найпопулярнішим серед туристів є озера на Херсонщині.Вони точно не залишать вас без яскравих вражень, адже у них рожева вода. Цим місцеві озера і приваблюють туристів. Від цього власне і пішла назва.

"Нещодавно дуже популярною стала Херсонська область з Рожевими озерами. Зараз це вже не можна назвати маловідомими місцями, але там просто приголомшливі види. Бувши в тих краях, також можна заїхати на популярний каньйон Станіслав", – розповідає Марія Себова.

Найбільш відоме Рожеве озеро або Українське мертве море, за назвами туристичних гідів, але воно далеко не єдине в регіоні. Окрім красивого вигляду, рожеві води дуже солоні і мають свої лікувальні властивості. Концентрація солі в українських солончаках вища, ніж у Мертвому морі Ізраїлю. Подекуди більше ніж 35%.

"Правильно казати "Рожеві озера", бо неприродньо забарвлених водойм на півдні України цілий список. Генічеський район, заплави Тілігульського та Куяльницького лиманів, солончаки Кінбурна, – ділиться Валерія Микульська.

РІКИ

В Україні є понад 100 рік, де можна сплавлятися на байдарках, кожна має своє обличчя і свій характер.
За слова мандрівників необхідно кожному випробувати на собі цей річковий маршрут.

Десна. Фото seamen_ribak


Захід – Чорний Черемош, Дністер та його притоки Збруч, Серет, Стрипа, Смотрич.
Центр – Рось та Гірський Тікич.
Північ – Десна з притоками Снов і Сейм.
Південь – Південний Буг.
Схід – Сіверський Донець, особливо у Святогор’ї.


Якщо ви ще жодного разу не сплавлялися, але хочете рухливого відпочинку, то починати варто поступово. Почніть з оренди байдарки у своєму місті просто на декілька годин. Наприклад, у Києві можна пройтися вздовж Труханова острова. Ви переконаєтеся, що керувати байдаркою дуже легко і для цього не треба бути майстром.

А от матрацні сплави по спокійних річках, де немає перешкод, але є пляжі для купання, мандрівник рекомендує організовувати на Чернігівщині, Сумщині чи Полтавщині. Також для водного туризму ідеально підійде Чернігівська область та Миколаївщина.

За релаксом та красивими локаціями Валерія Микульська радить відправитися у Київську область:

"Неподалік древніх земляних городищ села Витачів і містичного міста Ржищів є красиві заплави, острови і по-справжньому могутній Дніпро", – додає вона.

Один з найпопулярніших відрізків для водного екстриму знаходиться неподалік села Мигія – туристів манять звивисті траси природного гранітного парку "Бузький гард".

ВОДОСПАДИ

Манявський водоспад. Фото Валерія Микульська


Більшість українських водоспадів розташовані на Заході, у карпатському регіоні. Одним з найпопулярніших є Манявський водоспад, що на Івано-Франківщині. Він один із найбільших і найвищих в Карпатах та й по всій Україні.

Долина річки біля водоспаду тягнеться 200 м, а із 20 метрової скелі щосекунди річка скидає кілька тонн води. Помилуватися водоспадами також можна і у містечку Яремче. В околицях Яремче на Івано-Франківщині вона ще й спадає каскадним водоспадом Пробій і утворює вимите озеро.

Крім цих в Україні є чимало менших водоспадів поблизу яких можна провести вікенд або заїхати по дорозі до туристичної атракції:

Шипіт (Закарпатська область);
Женецький Гук (Івано-Франківська область);
Білі камені ( Дніпропетровська область);
Русилівські водоспади (Тернопільська область);
Лужківський водоспад (Івано-Франківська область).


КАР'ЄРИ ТА КАНЬЙОНИ


Неймовірне озеро, яке утворилось в кар'єрі знаходиться у Миколаївській області в селищі Мигія. Тут ходять легенди, що внизу взагалі загубилася техніка, адже з цього кар'єра колись добували граніт. Тут можна здійснити сплав по річці та просто поніжитися на березі.

Ще одна красива водойма знаходиться в Коростишівському кар'єрі, що на Житомирщині.

"Коростишівський кар’єрний парк. Я тільки так його називаю, бо посеред лісу розсип водойм із гранітними берегами. Колишні кар’єри затопили ще в радянські часи. Тоді ніхто і гадки не мав, що вони стануть туристичною базою області. А тепер тільки височенні сосни, кам’яні береги і озера. Штучні, але дуже дзеркальні", – розповідає Валерія Микульська.

Коростишівський кар’єр. Фото Валерія Микульська


Також мандрівники радять дістатися національного парку Подільські Товтри, неподалік від Кам'янця-Подільського. Це справжнє диво природи України, без перебільшення. Аналогів цим ландшафтам немає в світі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше