Церковні ікони — завжди займали особливе місце в житті людей, які вірять в Бога. Ікони служать своєрідною віддушиною, співрозмовником і символом, вони допомагають впоратися з життєвими труднощами. Так, практично в кожному будинку для ікон відведено особливе місце.

Ікони — це важлива і сакральна частина людського життя, яка за весь час свого існування обросла безліччю забобонів. Саме тому нашим читачам варто дізнатися про народні прикмети пов'язаних з іконами.

Православна церква
Православна церква / Фото з вільних джерел

Повага до ікони

Біля ікони заборонено лаятися і плюватися. Тим більше заборонено плювати в саму ікону, адже це жахливий гріх, який не обіцяє нічого хорошого. Також вважається, що ікони не можна викидати, палити і ламати. Це неповага до святих, за таке вищі сили можуть суворо покарати. Кажуть, що якщо чемно ставитися до ікон, то святі допомагатимуть тобі у всьому.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Ікона в домі

Наші предки, перш ніж взятися за будівництво будинку, залишали на його місці хліб, воду й ікону. На новосілля саме ікону першою вносили до хати і ставили на покуті. Також першою ікону виносили під час пожежі. Предки вірили, що пожежа може погаснути сама, якщо пройтися з врятованими іконами навколо будинку. Особливо сподіватися на це не варто, однак рятувати ікони з вогню — справа потрібна.

Купівля ікон

Багато віруючих задаються питанням, де потрібно купувати ікони. Краще за все купувати освячені ікони в церкві. Але насправді можна купувати їх де завгодно. Головне, після покупки іконку освятити. Просто віддай її попу, він прочитає спеціальну молитву і тоді ікону можна буде забрати додому.

Церква, скріншот: YouTube
Церква, скріншот: YouTube

Ікони в дар

Ікони можна дарувати. Головне, щоб це робилося з щирими і чистими помислами. Відмовитися від такого подарунка можна лише у двох випадках: якщо людина не цінує його і не ставиться з повагою, а також якщо вона сповідує іншу релігію. Можна і приймати ікони в дар, головне, освятити в церкві.

Не варто розміщувати ікони поруч з телевізором та іншою технікою. Молитва вимагає повної концентрації, а техніка мимоволі змушує відволікатися. Краще вибрати місце, віддалене від відволікаючих чинників.

Іконам не місце поряд з постерами, що зображують відомих людей. Всі знають про правило: не сотвори собі кумира. Також поруч з іконами не повинно бути картин, навіть якщо вони відображають релігійні події. Це речі іншого типу. У будинку для ікон має бути окреме місце. Краще зе все, якщо це буде полка або високий столик. Вішати ікони не можна, тільки ставити. Серед них обов'язковою і повинна бути ікона Спасителя та Божої Матері, розташовані вище інших образів.

Постав ті ікони, які тобі близькі. Не варто гнатися за кількістю ікон та їх красою. Куди важливіше, щоб тобі хотілося молитися в куточку з образами і це приносило тобі задоволення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, захистить від нечестивого і подарує солодкий сон: молитва, яку варто читати щовечора.

Як повідомляв Знай.uа Святий Пантелеймон, спаси - потужна молитва від усіх хвороб.

Знай.uа писав, у Чернівцях "тазик" для миття посуду перетворили на ікону стилю.