Влітку українці відзначають відразу три Спаса – Медовий, Яблучний і Горіховий. З ними пов'язано безліч православних і споконвічно українських обрядів.

Ми зібрали всю найцікавішу інформацію про історію Медового спаса, традиції, прикмети і стародавні заборони.

Коли відзначають Медовий спас?

Медовий спас – свято неперехідне, тобто його відзначає щорічно в один і той же день – 14 серпня. За легендами, саме цього дня мед у вуликах остаточно дозріває і його можна збирати.

Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube

Історія свята

Саме слово "Спас" походить від "рятуватися" або "запасатися". Тобто свято в давнину означало початок збору на зиму меду, яблук і горіхів. Існує ще одна версія походження – від імені Христа Спасителя.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Це свято також прийнято називати Спасом на воді. І це неспроста. А вся справа в тому, що в церковній традиції 14 серпня прийнято відзначати Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього.

За легендою, в Константинополі бушувала сильна епідемія. Ніхто не знав, як перемогти страшну заразу. Тоді священики винесли з храму Святої Софії частину хреста, на якому був розп'ятий Спаситель, і занурили його у водойму. Після цього хвороба зникла назавжди.

Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube

Традиції свята

На свято кожен православний християнин повинен не тільки сходити до церкви, а й здійснити кілька обов'язкових ритуалів. Розповідаємо докладніше про них.

Очевидно, що на Медовий Спас прийнято вшановувати пасічників і бджолярів. У давнину вважалося, що саме 14 серпня слід зібрати весь мед, інакше бджоли віднесуть його в інші пасіки.

Також вважається, що в цей день обов'язково потрібно нести мед до церкви на освячення. При цьому частину нектару слід залишити собі, а частину – віддати священнослужителям в якості поваги до Небес.

Існують традиції, пов'язані з легендою про очищення води. Так, предки вірили, що купання у водоймі 14 серпня надає здоров'я і очищає людську дууш від гріхів. Також люди купали домашніх тварин та освячувати нові колодязі.

А ось після Спаса купатися було заборонено, бо вода починала цвісти. Після 14 серпня розпочинається час збору врожаю і жнив.

Важливо знати, що Медовий Спас збігається з початком Успенського посту, який триватиме до 27 серпня. Тому православні віруючі повинні дотримуватися особливого меню – заборонено вживати м'ясо, жирну їжу, а також алкоголь. Мед можна їсти тільки після його освячення в храмі.

Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube

На перший Спас прийнято також збирати мак – з нього готували різні частування, а також особливі обереги.

Увечері 14 серпня прийнято збиратися всією сім'єю за великим столом і дякувати Господу за подаровану їжу. Дуже важливо почати вечерю з ложки меду, а перед його вживанням кожен член сім'ї повинен загадати бажання, яке, за переказами, обов'язково збудеться.

Заборони на Медовий Спас

Як і на більшість православних свят, на Медовий спас існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати.

Так, всі домашні роботи в цей день варто скасувати – це стосується прибирання, шиття, прасування або ремонту. Церковні торжества створені для того, щоб людина могла відійти від буденної суєти і подумати про духовне.

Однак пам'ятайте, що зустрічати Спас в брудному житлі категорично заборонено, так ви покажіть неповагу до Господа.

Також забороняється влаштовуватися гучні застілля, адже Медовий Спас випадає на початок посту, а це момент єднання з Богом. Тому чим тихіше себе ведеш, тим швидше душа очиститься.

Після 14 серпня люди припиняли купатися в озерах, ставках і річках. Слов'яни вважали, що вода в цей період вже холодна і можна застудитися.

На Медовий спас забороняється лаятися і голосно кричати. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube
Медовый спас: джерело: YouTube

Прикмети свята

Також на Медовий Спас існує ряд стародавніх прикмет, завдяки яким люди пророкували майбутнє. Пропонуємо зробити це і вам.

  • Так, вважалося, що якщо 14 серпня триває дощ, то весь наступний рік не буде лісових пожеж.
  • А якщо ластівки відлітають на південь – то скоро прийде похолодання.
  • Якщо троянди відцвітають – літо закінчилося. А галасливе гуляння на Спас може прогнати бджіл разом з новим урожаєм.
  • Якщо подати мед або гроші жебраку у церкві, то будуть прощені всі гріхи.

Цікаві факти про мед

  1. Вважається, що завдяки правильному зберіганню мед ніколи не зіпсується.
  2. Лікарі не рекомендують часто вживати мед в сотах, бо це може завдати шкоди ниркам і шлунку.
  3. Також не рекомендується розчиняти мед в чаї або воді. Через занадто високу температуру нектар втрачає корисні властивості.
  4. Фахівці вважають, що мед здатний підвищувати імунітет і навіть надавати енергії. Тому рекомендується щоранку з'їдати ложку меду і запивати її склянкою теплої води.
  5. Існує спосіб перевірити якість меду: для цього потрібно кинути в нього краплю йоду. Якщо нектар стане синім, значить, виробник додав у нього крохмаль або борошно.

Молитва на Медовий Спас

***

Владыко Господє Святый, в Вышних жєвый и всєвидящим Твоим оком призєраяй на всю тварь! Тєбє приклоняєм выю души и тєла, Тєбє молимся, Святє святых, прострє руку Твою невидимую от свєтаго жилища Твоєго, и благослови вся ны, и прости нам всякоє согрєшєниє вольноє и нєвольноє, словом или дєлом содеянноє. Даруй нам, Господи, умилєниє, даруй слєзы сокрушєнныя души во очищєниє многих грєхов наших, даруй вєлию Твою милость миру Твоєму и нам, нєдостойным рабом Твоим, яко благословєно и прєпрославлєно єсть Имя Твоє нынє, и присно, и во вєки вєков. Аминь.

***

Да воскрєснєт Бог, и расточатся врази Єго, и да бєжат от лица Єго нєнавидящий Єго. Яко исчєзаєт дым, да исчєзнут; яко таєт воск от лица огня, тако да погибнут бєси от лица любящих Бога и знамєнующихся крєстным знамєниєм, и в вєсєлии глаголящих: радуйся, Прєчєстный и Животворящий Крєстє Господєнь, прогоняй бєси силою на тєбє пропятаго Господа нашєго Иисуса Христа, во ад сшєдшаго и поправшаго силу диаволю, и даровавшаго нам тєбє, Крєст Свой Чєстный, на прогнаниє всякого супостата. О, Прєчєстный и Животворящий Крєстє Господєнь! Помогай ми со Святою Госпожєю Дєвою Богородицєю и со всєми святыми в вєки. Аминь.