Підвищення мінімальної зарплати заплановане на осінні вибори, потягне за собою низку змін в українському суспільстві. Людей рідше офіційно працевлаштовуватимуть, а тих, хто вже оформлений, переведуть на чверть ставки. До таких наслідків призведе підвищення мінімальної зарплати, перший етап якого припадає на 1 вересня.

Читайте Знай в Google News!

Експерти кажуть, що влада в цьому питанні займається передвиборчим популізмом, але надалі підвищення мінімалки істотно розжене інфляцію.

Українські пенсіонери, фото - znaj.ua
Українські пенсіонери, фото - znaj.ua

Як відомо, президент Володимир Зеленський запропонував підвищити мінімальну зарплату до 5 тис.грн з 1 вересня цього року (зараз вона становить 4 723 грн).

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр фінансів Сергій Марченко в рамках президентського доручення розробили графік підвищення мінімалки. Згідно з ним, вже з 1 вересня 2020 року вона буде збільшена до 5 000 грн, з 1 січня – до 6 000 грн, а з 1 липня наступного року – до 6 500 грн. Таким чином, президентський законопроект просто реалізує озвучені урядові графіки.

Хто виграє
Підвищення мінімальної зарплати - саме по собі добре для будь-якого, хто її отримує. В першу чергу від цього виграють бюджетники, які отримують зарплати по-білому, так як зростання мінімальної зарплати неминуче призведе і до зростання всієї "сітки" зарплат на державних і комунальних підприємствах. Це позитивно відіб'ється насамперед на доходах медиків і вчителів.

Для малого та середнього бізнесу підвищення мінімалок зараз, в період коронакризи і простою, їм вкрай незручно. Але вихід є. Так як працівники отримують частину зарплати офіційно, а частину - в конверті, то просто відбудеться перерозподіл "квот" в рамках "загальної" зарплати - 273 грн просто переведуть з неофіційної частини в офіційну без будь-яких змін. Гірше доведеться великому бізнесу, який виплачує по-білому.

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Більше на пенсії
За рахунок зростання зарплат вдасться наростити надходження ЄСВ, завдяки чому полегшиться і фінансовий стан Пенсійного фонду, а по суті держбюджету, який дотує ПФУ. Однак у тій же ЄБА вважають, що навантаження ляже знову-таки на добропорядних платників податків.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Мінсоцполітики представило проект матеріальної допомоги: пенсії, виплати по безробіттю і на дітей.

Також портал Знай.uа писав, як пенсіонерам прожити на 2700 гривень на місяць: у Мінсоцполітики дали відповідь.