У Білорусі 9 серпня пройшли президентські вибори. Атмосфера у країні більш ніж напружена - чисельні порушення і міліцейське свавілля викликали масові протести, що своєю чергою викликало ще більш жорстку реакцію правоохоронців. Правозахисні організації заявили про побиття, численні затримання і навіть про одного загиблого. Також варто зазначити. що влада блокує доступ до мережі Інтернет - тому інформація з Республіки Білорусь дуже обмежена.

ЦВК вже оприлюднила попередні підсумки виборів в Білорусі: незмінний президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає 80,23% при явці в 84,2% - вибори визнані такими, що відбулись. Кандидатка від опозиції Світлана Тихановська - 9,9%. Однак ці результати викликають сумніви у громадськості через чисельні зафіксовані факти фальсифікації.

Правозахисна організація "Вясни" повідомляє, що в Мінську загинув один з учасників акції протесту. Молодий чоловік отримав травму мозку, несумісну з життям, внаслідок зіткнення з автозаком на проспекті Переможців. Медики швидкої допомоги, які прибули на місце події, не змогли його врятувати.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За інформацією правозахисників, десятки жертв акції перебувають у мінських лікарнях. Відомо, що два відділення військового госпіталю зайняті пораненими. Постраждалі також у лікарні швидкої допомоги та 6 лікарнях Мінська.

Постраждали не лише мітингувальники. Так, у Мінську побили пару, яку мирно відпочивала у дворі. Хлопець і дівчина просто сиділи на лавці, коли до них підбіг ОМОН з кийками. Про інцидент розповідає білоруське видання ЧП Гомель, відео можна подивитися на сайті YouTube.

Очевидці подій повідомляють про надзвичайну кількість поліцейських і автозаків у місті. Багатьох було поранено світлошумовими гранатами. Центр міста Мінськ зачистив ОМОН.

Президент України Володимир Зеленський вже випустив заяву щодо подій у Білорусі, однак вона відразу нарвалася на критику.

"Заява Зеленського по Білорусі - за все хороше, проти всього поганого. При тому, що не позначено, що в нашому розумінні гарне, а що погане. Але краще так. Пусто і безглуздо, але, по крайній мірі, гірше від цього не буде. Все в світі розуміють, що Україна виробляє шум, як барабан, який привертає увагу своїм смішним корупційним гуркотом, що позначає нестримні бажання казкового збагачення. А більше нічого не виробляє", - прокоментував ситуацію політичний експерт Юрій Романенко.

Нагадаємо, раніше Колега Зеленського зі "Слуги народу" привітав Лукашенка, забувши про протести у Білорусі.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський терміново звернувся до Лукашенка через протести у Білорусі: "Пряма дорога до..."

Також Знай.ua писав, що Вибори в Білорусі: ОМОН почав затримувати протестувальників, але відхопив "по голові" сповна.