Потрапивши в лікарню, українці завжди беруть з собою гроші, бо мало хто знає, що необхідним пацієнтів повинні забезпечити. Тепер нічого з препаратів купувати не треба — все видадуть і навіть проведуть безкоштовно операцію.

Читайте Знай в Google News!

Більше жодних списків ліків, шприців, крапельниць, ніяких "благодійних внесків" вимагати не повинні — в Україні проходить другий етап реформи, і гроші вже йдуть за пацієнтом. Ось тільки, як з'ясували "Вести", не завжди вони йдуть і не за всіма.

У Моз запевняють, що Національна служба здоров'я (НСЗУ) законтрактувала 1084 установи на надання медичної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах. З них 1049 закладів — без проведення хірургічних операцій; 843 — на здійснення хірургічних операцій у стаціонарних умовах. Є і список того, що можуть безкоштовно отримати пацієнти в лікарн.

Це в теорії. Але на практиці все не завжди так, запевняють в НСЗУ. Більш того, з 17 послуг, які повинні були стати безкоштовними, НСЗУ оплачує лікарням лише гроші за пологи, неонатальну допомогу (лікування новонароджених), лікування інсульту та інфаркту, а також за ургентні операції.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Виділеного на всіх не вистачає
У медиків своя правда. Виявляється, не всіх пацієнтів можуть пролікувати безкоштовно. Або, якщо точніше сказати, то запланованих на пацієнтів грошей часом не вистачає, тому як лікування у кожного різне. Одні можуть обійтися мінімумом, іншим же треба величезний перелік ліків.

фото Getty Images
Лікарня доктора пацієнти

Безкоштовно лікуватися буде ніде?
Практикуючий лікар з багаторічним стажем з Вінницької області Юрій Шеремета, проаналізувавши другий етап реформи, дійшов висновку, що без чесної та прозорої оцінки зміни фінансування установ — глухий кут. Крім того, висновки треба зробити з першого етапу — первинної допомоги.

Що можуть отримати пацієнти безкоштовно
інструментальні та лабораторні дослідження;
надання медичної допомоги, спрямованої на полегшення, зняття або усунення симптомів і проявів захворювання, а також нормалізацію порушених процесів життєдіяльності і одужання, відновлення здоров'я пацієнтів;
забезпечення знеболювання та медикаментозної терапії;
проведення хірургічних операцій із забезпеченням анестезії та післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболювання та подальша медикаментозна терапія;
цілодобовий лікарський і медсестринський догляд;
медична реабілітація в гострому періоді;
лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
харчування в стаціонарних умовах.
Крім того, пацієнту надаються безкоштовно ліки, які заклад отримує через централізовані держзакупівлі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Максим Степанов розповів основи нової медреформи

Як повідомляв портал Знай.ua, Тодуров заявив, що Супрун хотіла збанкрутувати медицину

Також Знай.ua писав, простий хірург на всю Україну присоромив депутатів і чиновників