Згідно з православною традицією Спас означає свято на честь Спасителя Ісуса Христа. У серпні прийнято відзначати відразу три свята, що знаменують кінець літа-Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий Спас.

Оскільки ці свята знаменують закінчення літа, з давніх часів люди виходили дивитися на захід сонця, співати пісні і прощатися з теплом.

Всі три свята безпосередньо пов'язані з веденням домашнього господарства і роботою в полі. Перший, Медовий, Спас - це час, коли, за повір'ями, бджоли перестають виробляти мед. Другий, Яблучний, віщує початок сезону яблук. А Горіховий Спас - це день, коли фермери припиняли працювати в полі і починали збирати врожай горіхів.

Коли відзначати Медовий Спас у 2020 році: звичаї та традиції святкування

Медовий Спас щорічно відзначається 14 серпня (або 1 серпня за юліанським календарем). Це православне свято називають також Перший Спас, Спас на воді, мокрий Спас, Медовий Спас, Маковий Спас (Маковія), Медово-Маковий Спас.

Медовий Спас
Медовий Спас: Facebook

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Маковий Спас (Маковея)

14 серпня згадують Маккавеїв - сім мучеників, які прийняли смерть за свою віру в 166 році до н.е. Про цю трагічну історію нам оповідає Старий Завіт. Друга версія походження назви "Маковей" - від слова "мак". Адже мак дозріває саме в цей час. До церкви несуть букети з квітів і трав – «маковійчики».

Медовий Спас
Медовий Спас: Facebook

Люди приносять до церкви квіти маку, щоб благословити їх, а потім зберігають їх для куті на Різдво і Водохресну ніч. Освячують і інші літні квіти - м'яту, чебрець, календулу. В будинках цими букетами прикрашають ікони і зберігают їх в якості оберегів до весни.

Господиням в цей день не варто забувати про виготовлення традиційної випічки з маку.

Медовий Спас
Медовий Спас, скріншот: YouTube

Медовий Спас у бджолярів

Медовий Спас - традиційно час збору пізнього літнього меду. Люди насолоджуються свіжозібраним солодким нектаром після того, як освятять його в церкві. Перший Спас називають Медовим, тому що медові соти у вуликах до цього часу зазвичай повні, і пасічники приступають до збору.

За православною традицією мед можна вживати в їжу саме з цього дня, після його освячення в храмі. Люди варять каші з медом, печуть пироги, торти, коржі і булки з медом, готують медовий квас.

У цей день бджолярі виймають всі рамки, рясно наповнені медом. Кажуть, що на Медовий Спас мед покуштує навіть жебрак. Після того, як бджоли перестають виробляти солодкий нектар, потрібно заламувати» стільники, щоб мед не вкрали інші бджоли.

Медовий спас
Медовий спас: Facebook

Існує версія походження слова "Спас" від "рятуватися", рівноцінного слову "запасатися". Тому з 14 серпня слід приступити до зберігання продуктів на зиму.

Мокрий Спас (Спас на воді)

Назву "Спас на воді" ("Мокрий Спас") це свято отримало завдяки традиції освячення води. Також вважається, що 14 серпня (1 серпня за старим стилем) 988 року – це день, коли Володимир, великий князь Київський, звернувся в християнство і почав хрестити всю Київську Русь. Люди вірять, що в цей день вода освячується у всіх водних потоках і джерелах: струмках, річках, озерах і т. д. Тому цей день і отримав таку назву – «Мокрий спас». У цей день проходять різні народні гуляння, люди купаються і віддають данину поваги воді. Християни вірять, що такий обряд змиє їхні гріхи і подарує здоров'я.

За старих часів обов'язковим ритуалом було також освячення нових колодязів. Це язичницький звичай, заснований на вірі наших предків в живу силу води.

Крім того, 14 серпня фермери купали домашню худобу і коней. Традиційно після цього дня худобу не мили до приходу весни. Вважалося, що в іншому випадку у тварин замерзне кров, і вони не переживуть зиму.

Шанування трьох святинь

Православна церква відзначає в день Медового Спаса кілька знаменних подій, шануючи при цьому пам'ять трьох святинь.

Медовий Спас
Медовий Спас: Facebook

14 серпня відзначається свято Животворящого Хреста Господнього. Традиція шанування даної святині почалася в Константинополі. Серпень в цьому місті вважався одним з найважчих місяців: в спекотну погоду людей косили хвороби. Напередодні чергового серпня було вирішено винести з собору частинку Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус, і пронести його по місту. Таким чином, хрест зцілив хворих городян.

14 серпня прийнято почитати також образ Спасителя і ікону Володимирської Божої Матері. У 1164 році князь Андрій Боголюбський взяв Володимирську ікону Богородиці в похід на волзьких булгар. Після перемоги на полі бою воїни здійснили молитву перед святою іконою, побачивши яскраве світло від неї. Всю територію висвітлював також Святий Хрест.

Того ж дня візантійський імператор Мануїл також побачив світло від Хреста. Цей знак підбадьорив його, і він виграв битву з сарацинами і звільнив Візантійську імперію від мусульманського правління.

Обидва бої відбулися в один день. Вважається, що ці битви супроводжувалися дивом. Ікона Богородиці і Святий Хрест сяяли, підбадьорюючи воїнів і пророкуючи перемогу військ Візантії та Київської Русі.

У день Медового Спаса християни також шанують Святих Маккавеїв, відомих як святі маккавейські мученики. У 166 році до н. е. сирійський цар Антіох IV Епіфан заарештував Соломонію і її сімох синів (Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла) і спробував змусити їх їсти свинину. Так вони повинні були довести свій послух царю. Коли вони відмовилися, цар замучив і вбив сімох братів. Їх мати і вчитель Елеазар також померли в ім'я Бога. Вони вірили, що після смерті воскреснуть до кращого життя.

Народні прикмети та повір'я на Медовий спас

Мед наділений поживними і цілющими властивостями, які допомагають подолати багато хвороб. Як свідчить народна прикмета, на першу ложку освяченого меду потрібно загадати заповітне бажання, і воно неодмінно збудеться. Благословенним солодким нектаром поминали померлих батьків, пригощали жебраків і дітей.

Також вважається, що заговори на Медовий Спас залучать вдачу, здоров'я, багатство, любов.

В це церковне свято дуже важливо не скаржитися, а допомагати людям, особливо вдовам і сиротам.

Традиційно вважається, що після 14 серпня в природі відбуваються певні зміни:

  • бджоли перестають приносити мед у свої вулики;
  • ластівки відлітають;
  • троянди перестають цвісти;
  • на траві з'являється холодна роса.

Медовий Спас
Медовий Спас: Facebook

Це все народні прикмети кінця літа.

У православ'ї існує традиція збирати букет квітів і трав на Маковія. Його називають "маковейчик". Букет неодмінно потрібно освятити в храмі. У вашому пучку має бути сімнадцять різних рослин. Кожна квітка має своє символічне значення:

  • чорнобривці - щастя;
  • айстри - чарівність, краса;
  • жоржини - сила духу;
  • деревій - процвітання;
  • базилік - удача;
  • барвінок - вічне життя;
  • гвоздика - любов, відвага
  • м'ята - здоров'я
  • чебрець - сила;
  • любисток - любов;
  • полин - сім'я;
  • головка маку - захист будинку;
  • колоски пшениці - їжа;
  • соняшник - життя;
  • пижмо - здоров'я, захист;
  • майоран - жіноче здоров'я;
  • калина - життя, краса.

Вважається, що якщо на Медовий Спас не освятити самостійно зібраний "маковейчик", можна залишитися без врожаю. Освячений пучок потрібно принести в будинок і зберігати до самого Великодня.

Успенський піст

З першого Спаса починається Успенський піст, що передує одному з найважливіших свят в православ'ї – Успінню Пресвятої Богородиці. Даний пост триває два тижні, з 14 по 27 число останнього місяця літа.

У ці дні постити не так важко, як у Великий піст. Однак Успенського посту складніше триматися, ніж Петрова і Різдвяного.

Медовий спас
Медовий спас: Facebook

З 14 по 27 серпня раціон головним чином повинен складатися з молодої картоплі, грибів, овочів і фруктів.