На початку року українські урядовці будували плани зі зростання ВВП на 6-7% щороку, а вже у липні-серпні очікують на 6-відсоткове падіння.

Про те, які курс валют, інфляцію та економічні показники пророкують Україні цього та у наступних роках, розповіло hromadske.

Від урядових оптимістів до песимістів з МВФ

У липні та серпні в Україні та світі вийшла низка оновлених економічних прогнозів, у яких погіршуються перспективи розвитку української економіки у 2020-му та наступні роки. Одним із перших був прогноз ключового кредитора України — Міжнародного валютного фонду. Цифри там найбільш песимістичні — падіння на 8,2% у 2020 році.

"Думаю, МВФ дав нам настільки негативний прогноз з огляду на те, що ми залежні від світового попиту, який наразі падає в усьому світі. Це впливає й на обсяги міжнародної торгівлі", — каже виконавчий директор аналітичної організації CASE-Україна Дмитро Боярчук.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

На противагу МВФ, український уряд залишається "оптимістом". Наприкінці липня Кабмін затвердив новий макроекономічний прогноз для української економіки — це такий документ, на підставі якого Мінфін вже влітку починає складати бюджет на наступний рік.

"Прогноз уряду виглядає оптимістично, зростання більше 4% на рік. Зазвичай після великого падіння економіки таке швидке відновлення можливе. Водночас такому прогнозу можуть завадити низка ризиків, зокрема те, як розвиватиметься ситуація з пандемією та як із кризи виходитимуть наші торговельні партнери", — говорить Євгенія Охтирко, аналітикиня інвестиційної компанії Concorde Capital.

За його словами, важливо, що буде відбуватися восени,- саме тоді проявиться відкладений імпорт, а експорт навпаки скоротиться. Також проявляться проблеми з МВФ: коли у вересні фонд нам не надасть траншу, то виникне багато нових проблем.

МВФ
МВФ

Курс долара

Уряд у затвердженому макроекономічному прогнозі сподівається, що наступного року курс долара в Україні зросте до 29,1 гривні (проти 27,6 станом на початок серпня). Базуючись на цьому курсі, уряд розраховуватиме й надходження до бюджету, зокрема від його найбільшого наповнювача — податку на додану вартість з імпорту (на нього припадає майже третина всіх доходів). У 2022 році в уряді прогнозують незначне падіння курсу долара — до 28,8 гривні.

Дещо менший прогноз на 2021 рік дає Україні МВФ. Там очікують, що американська валюта має коштувати 28,9 гривні. Водночас до кінця 2020 року МВФ пророкує різкий обвал гривні — до 30 гривень за долар попри те, що навіть під час піку кризи, яку спричинив карантин (наприкінці березня 2020 року), долар в Україні коштував щонайбільше 28,18 гривні.

Національний банк, від дій якого залежить, скільки коштуватиме долар в Україні, замовчує прогнози щодо курсу. Там бояться, що це значення банки та українці можуть сприйняти за певний орієнтир, що спотворить ситуацію на валютному ринку.

Експертні організації та інвестиційні компанії очікують, що наступного року долар в Україні подорожчає до 28,6 гривні, а до кінця 2020 року коштуватиме в середньому 27 гривень.

Експерти розказали, що відбувається з курсом долара
Експерти розказали, що відбувається з курсом долара

Ціни

Національний банк ще у 2015 році поставив собі за мету довести інфляцію в Україні з понад 40% до близько 5% у річному вимірі. Свою ціль НБУ перевиконав: станом на липень 2020 року річна інфляція в Україні становить 2,4%. Нацбанк очікує, що ціни в Україні щороку зростатимуть на 4-6%, тобто в межах цільового діапазону. Зокрема, за підсумками 2020 року НБУ прогнозує 4,7% інфляції, на 2021 — 5,5%, а на 2022 рік — 5%.

Дещо вищі прогнози наводять інвестиційні фонди та аналітичні організації — 5,8% у 2020 році та 6% у 2021 році.

Попри стримані очікування Нацбанку та експертів, уряд заклав у свій прогноз інфляцію на рівні 7,3% у 2021 році, а напередодні міністр розвитку економіки заявляв, що зростання цін в Україні потрібно "розігнати" до 8-9%. Річ у тім, що для урядовців висока інфляція така ж вигідна, як і високий курс долара, оскільки так їм легше виконувати план із доходів бюджету та знаходити гроші на всі необхідні видатки.

Ринок, скріншот: YouTube
Ринок, скріншот: YouTube

Наскільки глибока криза, та коли відновиться економіка?

МВФ прогнозує падіння українського ВВП на 8,2%, Світовий банк — на 3,5%, уряд заклав падіння на 4,8%, а Нацбанк та аналітичні організації й інвестиційні фонди — на 6%. Однак щодо відновлення української економіки дані наявних нині макроекономічних прогнозів дещо різняться.

Традиційно найбільш песимістичні прогнози надає Міжнародний валютний фонд. Там очікують, що після стрімкого падіння у 2020 році, український ВВП зросте лише на 1,1% у 2021 році — це повільніше, аніж відновлення економіки світу, яке МВФ прогнозує на рівні 5,4%. Оптимістичніше налаштований Світовий банк, який очікує, що українська економіка після кризи зросте на 3%.

Прогнози уряду, Національного банку, інвестиційних фондів та аналітичних організацій об’єднує те, що вони розраховують на відновлення української економіки до рівня 2019 року лише у 2022 році.