Преображення Господнє - одне з дванадцяти головних православних свят. У народі він найбільше відомий як Яблучного Спаса - другого з трьох послідовних православних свят, які називаються спасами.

У цьому матеріалі ми розповімо про те, що таке Преображення Господнє, коли воно відзначається, яка його історія та традиції і звичайно ж, розкриємо табу свята.

Дата свята: коли відзначається Преображення

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Преображення Господнє у православній традиції завжди відзначається в один і той же день - 19 серпня. Свято не прив'язане до місячного календаря і відзначається за григоріанським літочисленням. Відзначимо, що католики і деякі інші представники християнських конфесій вибирають датою свята інші серпневі дні.

Історія свята

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Преображення Господнє має біблійну історію. Згідно з переказами, саме в цей день Христос разом з апостолами Іоанном, Петром та Яковом піднявся на гору. Під час молитви учні Сина Господнього побачили його перетворення: його лик засяяв, одяг став білим і навколо нього випромінювалося яскраве світло. Саме в цей момент учні і зрозуміли, що їх учитель преобразився і отримав божествені риси.

Відзначимо, що згідно з переказами, Христос заборонив учням говорити про те, що вони побачили. З тих пір вважається, що це свято не тільки шанує Преображення Господа, а й оспівує важливість смирення і дотримання таїнства заради того, щоб довести справжню суть своєї віри.

Традиції свята

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Преображення Господнє більше відомо за своєю народною назвою - Яблучний Спас. Ця традиція має тисячілетнюю історію і пов'язана з тим, що як раз на це свято встигають яблука.

З цієї причини віруючі несуть до храмів яблука, висвітлюють їх, щедро діляться з нужденними і готують з них різні страви.

На цей день у всіх храмах країни служать всеношну службу, а священики переодягаються в білий одяг, який символізує божественну чисту природу Христа.

Відзначимо, що Яблучний Спас або Преображення Господнє припадає на строгий Успенський піст. Але в честь важливого для кожного свята церква дозволяє послабляти піст і накривати щедрий стіл, який включає в себе рибу, десерти і неміцний алкоголь.

Заборони свята: що не можна робити на Преображення Господнє

Преображення: джерело: YouTube
Преображення: джерело: YouTube

Це свято, як і всі важливі православні свята, має безліч табу, велика кількість з яких збереглася і в наші дні.

Головними заборонами свята є наступні:

- не можна працювати вдома;

- заборонено займатися прибиранням, прасуванням, ремонтом одягу і взуття;

- не можна проводити роботи в саду або городі;

- заборонено займатися серйозною інтелектуальною працею;

- під забороною також знаходиться мат і будь-які спроби побажати погане для свого ближнього,

- не можна їсти яблука одному, що може принести нещастя;

- заборонено проявляти жадібність;

- не можна вбивати комах, що принесе біду.