Україна викликала посла в Білорусі через кардинальні зміни у відносинах між країнами. На такий крок Київ пішов вперше.

Міністерство закордонних справ України викликало українського посла в Білорусі Ігоря Кизима до Києва, щоб провести консультації і оцінити перспективи відносин між країнами. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба. Текст заяви опубліковано на сайті відомства.

Як зазначив Кулеба, на такий крок Україна у відносинах з Білоруссю пішла вперше.

український посол в Білорусі Ігор Кизима. Фото TUT.BY.
український посол в Білорусі Ігор Кизима. Фото TUT.BY.

"Я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин в новій реальності, яка склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням всього комплексу чинників. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку в стосунках з Білоруссю , і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська", – підкреслив Кулеба.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Глава МЗС пояснив, що причиною такого кроку стала видача Росії "вагнеровців", а також безпідставні звинувачення в бік України від Олександра Лукашенка в недружніх кроках проти Білорусі.

"Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії і ОДКБ до врегулювання ситуації в Білорусі", – зазначив Кулеба.

Міністр додав, що сукупність фактів і дій, а також розвиток подій в Білорусі, суспільство якої висловило вотум недовіри до офіційних результатів виборів президента Білорусі, кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах.

"Ми будемо жорстко захищати свої національні інтереси. При цьому виклик посла на консультації жодним чином не вплине на нашу здатність забезпечувати права і законні інтереси громадян України на території Білорусі", – запевнив Кулеба.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Лукашенко вперше з початку протестів після виборів зустрівся з протестувальниками

Як повідомляв портал Знай.ua, у Лукашенка здали нерви на масовому страйку

Також Знай.ua писав, депутати в Європарламенті назвали Олександра Лукашенка персоною нон-грата і заявили, що приєднуються до білоруського народу і вимагають нові вибори, які повинні пройти під наглядом незалежних спостерігачів.