В Україні з приходом липня американська валюта подорожчала більше ніж на гривню. Негативні коливання монетарна влада пояснювала активністю бізнес населення, що виникла на валютному ринку на тлі публічних заяв про необхідність девальвації гривні.

Читайте Знай в Google News!

Український президент Володимир Зеленський говорив, що долар повинен коштувати 30 гривень. Все це, зі слів заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, створило "психологічний" імпульс для ослаблення гривні за відсутності фундаментальних причин для цього. Про це пишуть українські фінансові видання.

Курс валют, фото з відкритих джерел
Курс валют, фото з відкритих джерел

Щоб згадати липневі скачки, НБУ мобілізував з резервів 350 мільйонів доларів. В даний же час, як кажуть в НБУ, "ситуація досить сприятлива". Міністр фінансів Сергій Марченко підкреслює, що підстав для курсу в 30 грн/дол. сьогодні немає.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

"Я не бачу передумов для досягнення курсом такого значення. І не бачу інструментів, за допомогою яких хто-небудь може вплинути на рух курсу в цьому напрямку. У зв'язку з карантином обсяги імпорту в Україну знизилися на 18%, тоді як експорт впав всього на 6%, що фактично вирівняло платіжний баланс. Тобто, відтік валюти з країни зменшився і це знижує тиск на валютний ринок", - заявив він.

Обмін валют, фото Знай.ua
Обмін валют, фото Знай.ua

Коментуючи курс на найближчий час, економіст Олександр Охріменко сказав: "Може бути невелика девальвація, але вона буде несуттєвою – 5-10 копійок. Жодних радикальних стрибків очікувати не варто: долар коштуватиме в районі 27 гривень".

Як бачимо президент і глава Кабміну на словах мають полярні позиції по курсу. Як розвиватиметься валютно-курсова ситуація далі - питання відкрите. Тут м'яч на боці НБУ, який, за буквою закону, відповідає за фінансову стабільність.

"На мій погляд, нинішня влада не буде девальвувати гривню, як це потрібно українському товаровиробнику, а триматиме його до місцевих виборів - до листопада-місяця (вибори повинні відбутися 25 жовтня – ред.), оскільки народу психологічно потрібна міцна грошова одиниця. Народ думає, що так йому буде жити легше", - коментує економіст Олег Пендзин.

У свою чергу економіст Всеволод Степанюк вважає, що до кінця року долар коштуватиме 29-30 гривень: "Такий курс буде за умови, якщо в Україні не буде жодних політичних або військових потрясінь. Місцеві вибори, які повинні будуть пройти восени, даними потрясінням не є". За його словами, якщо все буде, як зараз, очікувати падіння гривні нижче 30 не варто.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, у НАБУ натякнули на співпрацю з ФБР у справі Коломойського: "Давно підписаний меморандум″.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні хочуть утримати курс гривні: "будемо згладжувати зайві коливання".

Знай.uа писав, від Зеленського вимагають змінити гімн України: "це знущання".