В Україні діти шкільного віку майже півроку перебували на вимушеному карантині, який поступово перейшов у літні канікули. У дітей з'явилися нові звички і перевага перебувати вдома. Вже 1 вересня очікується повернення дітей до класів, до звичного раніше навчального процесу, хоча і з певними карантинними особливостями.

Читайте Знай в Google News!

Багато хто вже скучив по школі, спілкуванню з однолітками. Однак деякі школярі з різних причин абсолютно не готові повертатися до навчання в класи. Так, порадами для комфортної адаптації до навчання ділиться дитячий психолог Інга Паламарчук.

Школи під час карантину, скріншот з відео
Школи під час карантину, скріншот з відео

Поступово оновіть режим і графік життя

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Поетапно повертайтеся до звичного розпорядку, коли дитина відвідувала школу. Врегулюйте кількість годин сну дитини, більш ранній підйом, прогулянки на свіжому повітрі, фізичну активність. Протягом 10 днів намагайтеся, щоб дитина лягала спати на 10-15 хвилин раніше, наближаючись до часу 21.00-22.00 (в залежності від віку дитини).

Вставати теж треба на 10-15 хвилин раніше, наближаючись до часу підйому - орієнтовно о 7.00. Не змушуйте дитину відразу схоплюватися з ліжка, особливо, коли в перші дні це незвично. Дайте час - 15-20 хвилин - полежати в ліжку. Головне, щоб дитина прокинулася в певний час.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Доступ до гаджетів

Врахуйте можливість доступу дитини під час навчання до комп'ютера, планшета або телефону, оскільки є велика ймовірність, що подальший процес матиме елементи і онлайн завдань. Разом з тим слід встановити збалансовані відносини з гаджетами і робити акцент на здоровому використанні технологій для навчання і розвитку. Рекомендований час перебування за екраном для дітей 7-12 років - 1:00 на добу, 12-16 років- 2:00 на добу.

Будьте готові до складнощів

Діти вже багато призабули не тільки за літо, а й за період карантину. Можливе зниженням уваги і концентрації. Заспокойте дитину і поясніть, що обов'язково буде період повторення пройденого матеріалу і нагадайте, що в будь-якій ситуації вона може звернутися до вас по допомогу. Наберіться терпіння і пам'ятайте, що період адаптації може тривати у першокласників - до 1,5 місяця, у школярів молодшого та середнього віку - 1 місяць, у старшокласників - 2-3 тижні.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Проговоріть алгоритм дій в разі нездужання

Дізнайтеся у вчителя і проговоріть з дитиною алгоритм дій в разі, якщо вона відчує нездужання, симптоми застуди. Поясніть, що це може бути необов'язково вірус COVID-19, але варто про це відразу повідомити дорослим. Розкажіть, до кого в школі треба буде звернутися і очікувати вашого приходу. Особливо це актуально для молодших школярів. Будьте на зв'язку з дитиною і вчителем, залиште номери телефонів інших членів сім'ї, яким за необхідності можна буде зателефонувати.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, у Чернівцях наплювали на "червону зону" Зеленського.

Як повідомляв Знай.uа, скільки коштує зібрати дитину до школи в Україні в 2020 році.

Знай.uа писав, Марцинків посадить франківчан за парти 1 вересня: "Діти повинні ходити до школи".