Початок навчального року в Україні традиційно пов'язують із 1 вересня. Однак чому саме ця дата? Яка історія виникнення свята, традиції? І чи буде лінійка в умовах карантину 2020? Давайте дізнаємося про всі особливості цього дня.

Історія виникнення Дня знань

На порозі - вересень, школа, навчання... Але чи так давно діти України ходять на заняття, які стали вже для нас усіх звичними? Історія виникнення Дня знань сягає корінням у радянські часи, коли 15.06.1984 р. уряд оголосив, що 1 вересня буде всенародним святом.

Із того часу дата 1 вересня у нас асоціюється із Днем знань та початком навчального року. Святково й тріумфально школи у цей день зустрічають школярів біля свого порога буквально 36 років.

А ось датою початку нового навчального року 1 вересня стало ще 85 років тому. Раднарком СРСР і ЦК ВКП (б) визначили у 1935 році цю дата єдиною у якості початку навчання й відвідування уроків у школах СРСР, до складу якої входила тоді Україна.

Однак буквально через кілька років почалася II Світова війна, яка порушила всі плани й звичний режим шкільного життя. В умовах нацистської окупації на території СРСР (1941-1944 рр.) навчання у школах дітей стало одним із найбільш складних періодів.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У ті часи був низький рівень грамотності. Система освіти виявилася у екстремальній ситуації, що повністю змінила хід навчально-виховного процесу. Ця трагічна пляма у історії школи того періоду, яка стала справжнім випробуванням для дітей, їх батьків, вчителів.

1 вересня, фото: pixabay
1 вересня, фото: pixabay

Засновником свята Дня знань вважається Федір Федорович Брюховецький. Він - сподвижник педагогічних ідей Антона Макаренка. Педагог-послідовник впровадив у шкільний процес ряд звичаїв, які отримали досить широке поширення у радянських школах.

Традиції, особливості святкування

День знань асоціюється в Україні з урочистою лінійкою, букетами квітів, уроком миру. Коли 1 вересня школи відчиняють свої двері, діти особливо раді зустрічі один із одним. Адже практично за 3 місяці розставання вони вже порядком скучили за спілкуванням із однолітками.

На честь свята, крім уроку миру 1 вересня ніяких інших уроків в Україні традиційно немає. Школярі приступають до освоєння знань на наступний день, 2-го числа. А 1-го звикають потроху до шкільної парти, обмінюються враженнями.

Особлива увага приділяється першокласником. Адже цим дітям буде особливо складно й незвично перший час. У деяких школах України проходять концерти за участі дітей.

У вузах урочиста лінійка, як правило, не проводиться. На студентів чекає теоретичне навчання, згодом - навчальна й виробнича практика. А ще у них попереду - екзаменаційна сесія, підготовка й захист дипломної роботи.

1 вересня: джерело: YouTube
1 вересня: джерело: YouTube

День знань в умовах карантину 2020

Навколо святкування 1 вересня в 2020 року в умовах карантину ходило багато міфів. Насправді всі діти України, де поріг захворюваності дозволяє, відвідуватимуть школи з 1 вересня.

Закриють лише ті навчальні заклади, у яких поріг епідемситуації високий. У такому випадку учні та викладачі будуть перебувати вдома. Максимальний період закриття навчального закладу може становити 14 днів.

У такому випадку доведеться навчатися дистанційно. До речі, дана форма навчання усе ж є неприйнятною. Однак для виключення збільшення випадків захворюваності на кронавірус при високому епідемпорозі буде застосовуватися.

Це ж стосується й середнього рівня захворюваності. Тоді учням доведеться вчитися по змішаній формі. Це означає, що освітній процес здійснюватиметься як у школах, так і дистанційно.

Є також певні обмеження, встановлені Кабміном, під час карантину навчального процесу 2020. Найбільш скрутне питання - дотримуватися дистанції, збільшуючи відстань між партами. Адже у багатьох класах українських шкіл їх просто нікуди рухати.

Учні не будуть під час уроків перебувати у масках. А тільки на перервах, при вході, виході зі школи, тобто під час переміщення коридорами школи. Під забороною усі масові заходи, концерти, екскурсії та скупчення учнів.

Педагогам рекомендується по можливості проводити більше занять на свіжому повітрі. У багатьох школах фізкультура у теплу пору проводитиметься не в залі, а на вулиці. Іншим викладачам складно організовувати процес поза класом.

Адже, наприклад, важко провести урок української мови або математики на вулиці, коли дітям у зошитах потрібно писати. Але є й такі предмети, проведення яких на свіжому повітрі розглядатиметься.

Батьківські збори, збори педагогічних колективів повинні проводитися у форматі онлайн. При відвідуванні школи усіх співробітників навчального закладу для визначення температурного показника повинні перевіряти безконтактним термометром.

Персонал може продовжувати роботу лише у разі, якщо немає підвищеної температури. Показник повинен бути менше 37,2°С. Не повинно також бути нежиті, кашлю та інших симптомів гострої респіраторної інфекції.

Педперсонал повинен міняти захисні маски кожні 3 години. Забезпечення вчителів захисними засобами покладається на навчальний заклад. Запас масок у школі повинен бути на 5 робочих днів.

Що стосується вимірювання температури школярів, то це не обов'язково. А ось на загальний стан учнів щодня звертатиметься увага. І у разі наявності ознак вірусної інфекції діти відправлятимуться додому.

Мається на увазі, що дитину спочатку ізолюють у окремому кабінеті. А потім сповістять батьків. Вони не мають право ступати на поріг школи. Але на подвір'ї навчального закладу можуть перебувати у масках.

Для того, щоб на перервах учні менше контактували один із одним, Кабмін рекомендував організувати навчальний процес таким чином, щоб у школярів був різний час початку й кінця уроків. Тобто перерви для учнів різного віку будуть у різний час. Вчителі можуть самі фіксувати час початку/кінця уроку.

Після проведення кожного уроку, під час перерви, усі класи обов'язково повинні провітрюватися 10-15 хвилин. Шкільні вбиральні забезпечені рідким милом, одноразовими паперовими серветками або рушниками. Рекомендується установка електросушарок для рук. На вході у доступному для дітей місці повинні бути дезінфектори.

Ті маски, рушники та серветки, які прийшли у непридатність, потрібно безпечно утилізувати. Для цієї мети можна використовувати відра із автоматичною кришкою відкривання.

Дискретний механізм пристосування дозволяє не торкатися до урни руками. Адже відро для сміття відкривається при натисканні на педаль. Така конструкція міцна, надійна та довговічна.

Після закінчення уроків у класах повинна проводитися обов'язкова дезінфекція. Парти, перила, стільці та дверні ручки необхідно ретельно обробити. Тільки хто цією роботою займатиметься - питання.

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

Чи вистачить часу й сил у техперсоналу або цей процес доручать викладачам? - відкритими джерелами про це мало що відомо. Можливо, у кожній школі питання вирішуватиметься індивідуально. Але у будь-якому випадку гігієна повинна бути перш за все.

Найцікавіші факти про День знань

Однак давайте хоча б на мить забудемо про «болючу» тему. Та познайомимо вас із найбільш цікавими фактами, пов'язаними із Днем знань.

  • Реформатор у галузі освіти Петро Перший робив спроби створити державну систему освіти. Саме із його ім'ям пов'язані радикальні реформи, які призвели до виникнення шкіл.

Тільки певної закріпленої дати за початком навчального року не було. За часів його правління в деяких навчальних закладах він стартував 1 грудня, а у інших - і зовсім у серпні місяці.

  • Коли 03.09.1935 р. постановою уряду СРСР було введено початок єдиного процесу навчальних занять у радянських школах із 1 вересня, то дата його закінчення була різною.

Так, учні 1-3 класів закінчували навчання 1-го червня. Діти 4-7-х - 10-го червня. А старшокласники 8-10 класів мали навчатися до 20-го числа першого літнього місяця

  • Офіційно День знань святкується сьогодні у трьох країнах: Україні, Росії, Білорусії. У інших початок та кінець навчального року відрізняється. Наприклад, у Англії початок навчального року припадає на вересень. Тільки дата початку занять встановлюється радою графства.

У школах Німеччини початок навчального року й зовсім не має певної дати. Щорічно вона варіюється на федеральних землях країни по-різному. На деяких територіях учні можуть сісти за парти 6, 10 або 12 серпня. У інших - 1, 2, 3 вересня.

У Японії й зовсім початок навчального року відзначається 1 квітня. Уся країна у цей період прикрашена сакурами. І японські учні сідають за шкільні парти. А ось у США початок навчального процесу визначає адміністративний округ. Перший навчальний день неурочистий. Навчання може початися у серпні або перші дні вересня.

  • На дату 1 вересня, крім Дня знань, припадають й інші свята. Наприклад, у Новій Зеландії відзначається День випадкової доброти. Досить багато свят припадає на цю дату в США: День шахів, День кексів із вишнею, День подяки будівельникам і проектувальникам, День подяки рудому коту.

У Словаччині святкується День конституції. У Польщі - День ветеранів боротьби за незалежність країни. У Австралії відзначається День акації.

А ось День народження осені святкують багато країн. Адже люди різних національностей стоять на порозі такої різної осінньої пори: золотої, дощової, дещо сумної, багряної, гарної та пишної. Це час, коли звуки природи та її кольори змінюються.

Зі святом всіх! Початком осені та Днем знань! Нехай разом із літом йде й карантин. Щоб наші учні могли отримувати знання, не думаючи про коронавірус та запобіжні заходи. Здоров'я всім, мудрості та старанності!

Фото

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

1 вересня: джерело: YouTube
1 вересня: джерело: YouTube

1 вересня в школах
1 вересня в школах: Facebook

1 вересня: джерело: YouTube
1 вересня: джерело: YouTube

Відео