У цій статті ми розкажемо вам про трагічну долю Іоанна Предтечі. Дізнайтеся, із чим пов'язано відсікання його голови. Що можна та від чого краще утриматися у цей день? Читайте докладніше про всі табу та заборони свята.

Іоанн Предтеча і Іоанн Хреститель - найбільший пророк

У п'ятницю, 11 вересня, - християнське свято Усікновення глави пророка Іоанна. У минулому, 2019 році, воно також відзначалося у цей день. Адже дата святкування цього сумного церковного свята незмінна.

Іоанн Предтеча та Іоанн Хреститель - одна й те ж людина. Саме цей пророк хрестив Ісуса. І 19-го січня миряни традиційно відзначають день Хрещення Господнього. Іоанну Предтечі присвячені й інші православні свята.

Так, 6-го жовтня - день його зачаття. А 7-го липня - Різдво. У день Усікновення глави пророка Іоанна прийнято згадувати трагічні моменти його смерті й великий подвиг. Пророк не побоявся викривати сильних світу цього.

Іоанн Предтеча проповідував прихід Сина Божого. Закликав поститися, каятися у гріхах та очищатися від них. Місія Іоанна на землі - упізнати Сина Божого, Ісуса Христа, серед багатьох інших, щоб сповістити всім про Його велике пришестя.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

У Святому Євангелії пророк Іоанна вказаний, як глас Божий. Він повинен був підготувати людей до зустрічі з Сином Божим. Але постраждав за правду. Цей пророк вважається одним із найчесніших.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Трагічні події: критика й смерть

Але оскільки привід свята не зовсім звичайний - відсікання його глави, то у цей день миряни повинні дотримуватися суворого посту. Люди звикли сприймати слово «свято» як радість, веселощі.

Однак тут про це говорити не доводиться. Оскільки мало місце вбивство. Спочатку пророка заточили у підземеллі за наказом Ірода Антипи. Цей цар правив за тих часів у Галілеї. Іродові не сподобалося, що Іоанн викривав його грішні справи, а також злодіяня його оточення.

Однак цар ніяк не міг зважитися стратити великого пророка, тому що люди його поважали й любили. Іоанн Предтеча засуджував Ірода Антипа за те, що той вчинив. Він залишив свою законну дружину. І став жити із дружиною брата Іродіадою, яка й придумала, як помститися праведному.

Жінка дала настанови рідній дочці, щоб та обдурила царя. Коли Соломія станцювала свій танець для нього, Ірод пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Мати намовила дочку попросити у царя піднести їй голову Іоанна Предтечі на блюді.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Іродові довелося виконати прохання Соломії. Іоанну відсікли голову. Із того часу в день смерті пророка прийнято шанувати розставанням святого зі світом земним. Іоанн постраждав від людської жорстокості та гніву.

Здавалося б, Хрестителя вбили - йому відрубали голову, і зло перемогло добро. Однак муки святого сприймаються як уособлення правди й смерті за віру. І навіть найбільше жертвоприношення недаремно, оскільки через нього нині проповідують ідеали.

До речі, Суд Божий відбувся і над негативними учасниками цього трагічного процесу. Мученицька смерть спіткала Соломію. Дівчина переходила у зимову пору річку. Лід тріснув, і вона провалилася у воду. Та так, що голова знаходилася над кригою. А її тулуб під нею, у воді.

У результаті лід перерізав дівчині шию. Її тіло так і не знайшли, воно пішло на дно. А ось голову, яка була на кризі, її матері та царю, для якого вона танцювала, згодом принесли на блюді, як свого часу їй подавали голову Іоанна Хрестителя.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

У народі говорили, що Соломія, погодившись на зухвалий вчинок, підписала тим самим собі смертний вирок. Та й її мати, Іродіада, захопившись злочинним зв'язком із єдинокровним братом свого чоловіка, постраждала за свою жорстокість і підступність.

Вона загинула разом із Іродом під час землетрусу. Їх поглинули надра землі, що розверзлася. Сьогодні святому пророку моляться, якщо у людини болить голова або є хвороба голови. А також просять у нього захисту від ворогів.

Заборони й дозволи свята

У православних церквах у день пам'яті про відсікання голови у Хрестителя звучать молебні. Після святкової служби прийнято сповідатися, причаститися. Можна просити у цей день у Всевишнього моральної, духовної та фізичної тверезості.

У цей день особливо засуджується вживання спиртного, обжерливість. Важливо поститися, не чинити перелюбу. І дотримуватися суворого посту. Не можна їсти м'ясо, рибу, сир, яйця, сало, сметану та інші продукти харчування тваринного походження.

Потрібно намагатися більше думати про життя духовне. Будь-які розважальні заходи під забороною. Потрібно намагатися уникати у цей день гучних застіль. Цей день повинен проходити у молитвах із покаянням, у тиші та спокої.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Не варто засуджувати й обговорювати ближніх, обмовляти, злословити. Не можна сваритися, вживати нецензурні слова. Не варто заздрити, брехати, брати щось чуже. Не можна зводити наклеп, обговорювати когось.

Потрібно намагатися бути добрими й милосердними. За старих часів було прийнято пригощати у цей день мандрівників і жебраків пісною їжею: хлібом, горіхами, овочами й фруктами. Якщо у цей день поститися, молитися й просити у Всевишнього покаяння, то він обов'язково вас почує. Помилує й очистить від гріхів.

А от співати, танцювати, веселитися у цей день - дуже великий гріх. Ось чому не можна влаштовувати у цей день дні народження, хрестини, весілля та інші урочистості. Краще перенести захід на наступний день.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Багато заборон дійшло до православних із язичницьких часів. Так, вважається, що не можна у цей день різати круглі предмети: хліб, помідори, кавуни, яблука, капусту тощо. Не можна користуватися гострими предметами: ножами, пилками, сокирами.

Такі традиції цього дня. І абсолютно не випадково у народних повір'ях є й така істина: хто у день Усікновення ножем користується, сам без голови залишиться. А хто танцює й співає у цей день, на свою душу смертний гріх бере.

Цей день дуже сильний із точки зору енергетики. Із давніх-давен люди вірили: хто дотримується суворого посту в цей день, той може загадувати бажання, подумки звертатися до Всевишнього. І задумане обов'язково здійсниться.

Є така прикмета, яка вірна вже не одне століття: якщо за вами ув'язався білий собака, то у вашому домі пануватиме достаток. Білий собака, який проведе вас до самого будинку, принесе вам удачу. Його потрібно нагодувати й у жодному разі не варто проганяти.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

У цей день у храмах із ранку йдуть урочисті церковні служби. На згадку про мученицьку смерть Іоана Пророка, що передбачив народження Ісуса Христа, не можна подавати страви на блюді, що символізує смерть Предтечі.

Не можна у цей день шити, в'язати, вишивати, прати. Варто відмовитися від важких фізичних робіт вдома, на городі. Не варто починати будувати якісь плани, починати нові справи. Заборонено стригтися. Не можна квасити капусту, солити. Хліб потрібно ламати руками.

Можна поминати померлих родичів, роздавати милостиню. Варто відмовитися від вживання круглих продуктів харчування у цей день. Не можна також їсти продукти червоного кольору, що символізують кров Іоанна, який є Предтечею Христа та його народження.

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Щоправда, у церкві досі точаться суперечки про те, чи варто мирянам відмовлятися від круглої й червоної їжі. Деякі церковні представники впевнені, що усе це - язичницькі забобони, що дійшли до наших часів. Однак кожна людина вільна вирішувати сама, чи варто їй дотримуватися давніх традиційі.

Фото

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Усікновення глави пророка Іоанна
Усікновення глави пророка Іоанна

Відео