У Верховній Раді зареєстрували законопроекти, що зобов'язують інтернет-провайдерів розкривати особисті дані користувачів. Також пропонується дозволити правоохоронцям у рамках обшуку доступ до смартфонів і комп'ютерів.

Ініціаторами законопроекту №4004 виступили 11 нардепів від "Слуги народу", і по одному з груп "За майбутнє" і "Довіра".

У документі вказується, що провайдери повинні за власні кошти встановлювати в мережах технічні засоби, необхідні для проведення негласних слідчих дій і доступу до інформації про зв'язок, абонента, отримання та маршрут передачі інтернет-послуг, їх тривалість та зміст.

робота за ноутбуком, фото Pxhere
робота за ноутбуком, фото Pxhere

Також депутати подали до парламенту законопроекти №4002, №4003, які спрямовані на "підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та забезпечення дотримання санкційного режиму".

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Відзначається, що законопроект №4002 вводить фінансову і кримінальну відповідальність за невиконання санкцій – аж до ліквідації компаній і позбавлення волі. Такі заходи відповідальності можуть застосовуватися не тільки до тих, на кого накладено санкції, а й на інших осіб, які "будь-яким чином умисно сприяли порушенню їх застосування".

Оштрафувати на суму до 85 тис. грн може спеціальний уповноважений орган, який буде створений Кабміном для нагляду за дотриманням режиму санкції.

Законопроект №4003 надає можливість доступу до інформації, яка може зберігатися в смартфоні або на персональному комп'ютері.

смартфон, фото Pxhere
смартфон, фото Pxhere

Ця норма дає можливість поліції діяти на свій розсуд і ніяк не захищає права українців.

Коаліція "За вільний Інтернет" закликала нардепів доопрацювати законопроект відповідно до Конвенції про захист прав людини та основних свобод і практики Європейського суду з прав людини.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, в Україні цілодобово контролюватимуть вагу вантажівок.

Як повідомляв портал Знай.uа, соцопитування показало, що українці більше довіряють ДБР, ніж НАБУ.

Також портал Знай.uа писав, які ініціативи влади найбільше підтримують українці.