Наближається початок опалювального сезону, а це значить, що скоро українцям знову доведеться віддавати левову частину зарплати на комуналку. Єдиний спосіб знизити витрати – оформити державну субсидію.

Розповідаємо, як в 2020 році отримати субсидію на оплату комунальних послуг, які можуть виникнути проблеми і кому доведеться повернути гроші.

Хто може отримати державні субсидії?

Субсидія – це державна допомога і отримати її можуть не всі. У список претендентів потрапляють сім'ї, у яких плата за комунальні послуги перевищує розмір так званого обов'язкового платежу. Його розраховують для кожного окремо – все залежить від рівня доходів.

Калькулятор розрахунку субсидій

Сам по собі розрахунок субсидій – складний процес, який пов'язаний з безліччю критеріїв і застосуванням різних коефіцієнтів і формул. Щоб спростити для українців процес розрахунку, Кабмін розробив спеціальний онлайн-калькулятор.

Розрахувати і дізнатися пільгу можна за цим посиланням.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Субсидії, фото: lexinform.com.ua
Субсидії, фото: lexinform.com.ua
Субсидії, фото: lexinform.com.ua

На що поширюється субсидія

По суті, державна програма покриває всю квартплату – газ, електропростачання, воду, вивіз сміття і навіть установку загальнобудинкового лічильника.

Як перевіряють тих, хто оформив субсидію?

Ще кілька років тому в інтернеті можна було знайти оголошення про здачу квартири в оренду з вже оформленою субсидією. І це подавалося як суттєва перевага, мовляв, орендар міг менше платити за комуналку. Але вся справа в тому, що подібні маніпуляції були незаконними. Зараз же такого немає. Більш того, в разі виявлення нечесних "схем" порушнику доведеться повернути державі всі заощаджені кошти.

При оформленні субсидії потрібно подати два документа – заяву та декларацію про доходи і витрати.

У свою чергу органи соціального захисту проводять ретельну перевірку зазначеної інформаці і в підсумку мають право відмовити в наданні пільги. Наприклад, якщо заявник володіє машиною не старше п'яти років. Або ж увагу перевіряючих можуть привернути сім'ї, які часто відпочивають за кордоном. Представники комісії навіть можуть прийти додому до претендента, щоб перевірити ремонт або наявність дорогої техніки.

Хто не може отримати субсидію

З 2020 року посилилися правила надання субсидії. Перевіряти одержувачів будуть в три етапи: перед оформленням допомоги, під час її отримання і протягом трьох років після скасування пільги. А в разі виявлення помилок або недостовірної інформації громадянам доведеться повернути гроші назад.

В уряді підкреслюють, що заповнювати документи потрібно чесно, адже порушення рано чи пізно будуть знайдені.

Згідно з новими правилами, право на субсидію анулюється, якщо громадянин:

  • здав в оренду майно і не відобразив інформацію про це в декларації;
  • зробив велику покупку (її вартість повинна перевищувати 50 тисяч);
  • володіє машиною, випущеною менше п'яти років назад;
  • володіє великою нерухомістю: квартирою понад 120 квадратних метрів, будинком – понад 200 квадратів;
  • отримав за останній рік право на нерухомість, земельну ділянку, машину або ін;
  • має заборгованість по оплаті комуналки.

Як оформити субсидію онлайн і заповнити декларацію

Людина, яка претендує на отримання пільги вперше, повинна подати заявку в Міністерство соцполітики. Якщо ж субсідіант вже отримував знижку в минулому році, то в такому випадку перерахунок відбудеться автоматично.

Для подачі заявки не потрібні різні бланки і походи в органи соцзахисту – достатньо заповнити заявку на сайті Міністерства.

Субсидія нараховується тій людині, яка проживає в квартирі і на ім'я якої оформлені рахунки з оплати послуг ЖКГ. Але якщо житло орендується і в договорі зазначено, що обов'язок оплати рахунків лежить на орендарі, то він має право оформити субсидію на себе.

Крок 1

Перейдіть за цим посиланням. Увійдіть у систему, це можна зробити двома способами – за допомогою цифрового підпису або BankID. Весь процес відбувається в електронному вигляді, йти в управління соцзахисту не потрібно.

Також є варіант реєстрації електронною поштою. В цьому випадку подавати документи слід особисто. Після заповнення форми на пошту прийде PDF-версія цього документа – його потрібно роздрукувати, підписати і віднести в орган соціального захисту.

Как оформить субсидию, фото: скриншот

Крок 2

Претендент на пільгу повинен надати:

  • Заяву (в ній обов'язково вкажіть назву банку, через який будуть відбуватися виплати).
  • Декларацію про доходи та витрати.

Как оформить субсидию, фото: скриншот

Как оформить субсидию, фото: скриншот

Крок 3

Обов'язково перевірте всі дані, внесені в форму. Результат рішення комісії буде відправлений на вашу електронну пошту протягом декількох тижнів.

Якщо ж ви з якоїсь причини не використовували е-підпис, то документи доведеться віднести до органу соцзахисту. Після заповнення заявки з вами зв'яжеться оператор і призначить час прийому.

Монетизація субсидій

Раніше пільговики отримували платіжки вже з врахованої сумою субсідії. Але в останні роки правила змінилися – матеріальну допомогу можна отримати готівкової або безготівкової формою.

Безготівкова монетизація

Якщо у громадянина, який отримав субсидію, є рахунок в Ощадбанку, то на ньому буде створений обліковий запис для отримання пільг. Нічого робити не потрібно – все станеться автоматично після того, як в управлінні соціального захисту схвалять вашу заявку.

На цей рахунок кожен місяць будуть нараховуватися гроші від держави. А комунальні рахунки будуть оплачуватися в кінці кожного розрахункового періоду. Крім того, якщо на вашому рахунку після оплат залишатимуться гроші, то ви зможете їх перевести в готівку у відділенні або перевести на власний особовий рахунок і витрачай з карти. Але тільки після закінчення опалювального сезону.

Готівкова монетизація

Для того, щоб отримати субсидії готівкою, слід відкрити рахунок в одному з банків цього списку. Щомісяця туди будуть приходити гроші від держави, які ви зможете витратити на свій розсуд – автоматично оплачуватися комуналка не буде.

Якщо з якоїсь причини ви не можете або не хочете відкривати банківську карту, то гроші можна отримати в одному з відділень Укрпошти.

Як оформити готівкову монетизацію

У минулому році існувало обмеження – пільговики могли оформити готівкову монетизацію тільки до початку опалювального сезону – тобто до 15 жовтня. У 2020 році це обмеження прибрали.

Отже, для готівкової монетизації слід:

  • відкрити рахунок в будь-якому банку з цього списку;
  • написати заяву, вказати в ньому реквізити свого банку і віднести в орган соціального захисту. Рішення вам відправлять на пошту.

Також монетизувати субсидію можна через Укрпошту. Для цього треба написати заяву з адресою виплатного пункту і віднести в орган соціального захисту.

Варто пам'ятати! Якщо у особи є борг по оплаті комунальних послуг (навіть самий мінімальний), то отримати субсидію готівкою не вийде. Система автоматично буде відправляти виплати на рахунок в Ощадбанку, звідки вони спишуться на користь боргу.

Субсидії в Україні, фото: expres.online
Субсидії в Україні, фото: expres.online
Субсидії в Україні, фото: expres.online

Субсидія для тих, хто втратив роботу на карантині

Багатьох цікавить питання, чи буде субсидія у тих, хто під час карантину втратив джерело доходу.

Так, проте громадянину слід зареєструватися в службі зайнятості. При цьому в розрахунку субсидії буде враховуватися розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої зарплати.

Як не втратити субсидію при зміні постачальника газу

З 1 вересня запрацював ринок природного газу. Українці отримали можливість змінити постачальника, проте про це обов'язково потрібно повідомити в органи соціального захисту – інакше загубиться нарахована субсидія.

Гаряча лінія

Всі питання щодо субсидій можна поставити за телефоном гарячої лінії Міністерства соцполітики – 15-45.

Офіційний сайт Міністерства соціальної політики.