Київського фотографа Володимира Корнієнка шахраї обвели навколо пальця і викрали 116 тисяч гривень з карт ПриватБанку та Monobank. Хитрорукі аферисти замаскувались під "Службу безпеки банку" спілкувалася досить професійно, у чоловіка навіть не виникло думки, що це може бути обман. Вони навіть створили атмосферу, яка імітувала роботу багатолюдного колл-центру.

Читайте Знай в Google News!

Приват24, Pingvin.pro
Приват24, Pingvin.pro

Проблеми з банківськими картами у Корнієнка почалися ще кілька місяців тому. У липні невідомі з Харкова спробували зняти гроші з його рахунку у ПриватБанку. Однак банк виявив підозрілу активність та допоміг заблокувати карту.

"Тоді мені пояснили, що комусь стали відомі всі мої дані, включно з CVV-кодом. Хоча я карту ніде не "світив". Довелося її перевипустити з уже новим номером і новими паролями", – розповів Володимир Корнієнко для Оbozrevatel.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За його словами, новою карткою він користувався двічі і нікому не повідомляв її номер. Однак у п'ятницю, 4 вересня, йому подзвонили з банку знову і впевненим тоном сказали – з нової карти хтось знову намагається зняти гроші.

"Знаєте, я не вважаю себе дурною людиною. Я фотограф, багато спілкуюся з людьми, тож по розмові людини можу зрозуміти, хто мені телефонує, наскільки освічений і до якого кола суспільства належить. Але цього разу зі мною спілкувалися настільки професійно, ввічливо і тактовно, що я був упевнений – говорять справжні банківські працівники. Це і близько не було схоже на злочинців, які дзвонять "ваш син потрапив у ДТП, дайте гроші за його звільнення", – пояснив Корнієнко.

Однак дзвонили саме шахраї. З чоловіком проводили "виховну бесіду". Питали, чи не реєструвався я на AliExpress, чи міг "засвітити" карту в банкоматі в людному місці. Це тривало 20 хвилин і весь час він був упевнений, що спілкується зі службою безпеки ПриватБанку.

ПриватБанк, фото: Знай.ua
ПриватБанк, фото: Знай.ua

Корнієнко зазначив, що злочинці начебто працювали в колл-центрі – під час перемикання на іншого "фахівця" в телефоні було чутно звук селектору і здавалося, що поруч розмовляють інші люди.

"Інший співрозмовник сказав, що потрібно прив'язати карту до мого телефону. Мені дали назву програми, я її скачав і мені надійшов запит: "ПриватБанк хоче приєднатися до вас". Згодом виявилося, що це додаток для віддаленого доступу до чужого телефону. За його допомогою шахраї виконували всі операції, щоб списати у мене гроші", – пояснив потерпілий.

Наступний крок – аферисти запропонували фотографу створити в банківському додатку "сегрегований рахунок". Із пошуку в Google Корнієнко дізнався, що це пов'язано із "захистом грошей клієнта". Це його заспокоїло.

"Через віддалений доступ мені прислали номери карт, я їх підтвердив. І тут мені кажуть, що вони бачать, що я користуюся нібито їхнім банком-партнером Monobank. Мене переключили на співробітника цього банку і він запропонував мені перевипустити карту. Мені прислали номер нібито моєї нової карти і я прив'язав її до телефона", – розповів фотограф.

Врешті з рахунків Корнієнка вкрали 116 тисяч гривень. Його власних грошей було всього кілька тисяч, а все решта – кредитні.

Працівники банків розводять руками, перед такими шахрайськими схемами вони безсилі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше ПриватБанк терміново звернувся до українців: шахраї "еволюціонували", як вберегтися

Як повідомляв портал "Знай.ua", ПриватБанк несподівано звернувся до українців із важливою заявою: закривають рахунки і картки

Також "Знай.ua" писав, "Борги викликають стрес": столична влада вирішила зняти фінансовий тягар з плечей молоді