Ядвіга Порчук - мешканка села Джурів Снятинського району. Старенька плете вінки й носить на могилу чотирьом невідомим повстанцям. Каже, що за совітів робила це потайки, а коли повернулася з Сибіру, то організувала, аби на могилі поставили хрест і відправили молитву. Зізнається, до того їй часто снилися ті вбиті хлопці, пише Репортер.

Читайте Знай в Google News!

Бандерівці

То був березень 1945 року. Ще затемна вони з подругою несли штафету (записку) станичній у горішній кут села.

"Штафета – то такий трикутничок, смолою заліплений, – згадує жінка. – А назустріч йдуть три старші чоловіки. Уздріли, що ми не з їхнього кута. А подруга мала там тітку. Вони й кажуть, якщо до тітки, то йдіть, а коли ­деінде, аби втікали, бо облава".

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

"Один у військовому, а один у звичайному, – розказує бабуся. – Побачили нас, маму лишили й за нами. Ведуть вже мене з подругою під автоматами. А вона так боялася, що вхопила мене за руку, і я чула, як вона трясеться. Було нам по 16 років. Ведуть по дорозі, а я кажу: "Ото не знайшли бандерівців, а замість них дів­чат ведуть. Ото сміх людям". А вони мене прикладом у плечі. Я другий раз те кажу, третій. Кожного разу діставала. Але відпустили. Як прий­шла додому, то спина була синя".

Згадує, коли заходила до хати, то бачила вище під горою лежали четверо вбитих повстанців. Каже, зрадив один чоловік з сусіднього села, привів ворога під хату, де хлопці відпочивали. Та хата була трохи вище.

Сибір

А до Сибіру Вісю з батьками вивезли у 1950 році. Сестри вже були одружені, жили окремо. Тоді зараз депортували 20 родин, бо в селі вбили енкаведиста Чортова. Троє повстанців застрелили його, коли виходив з магазину.

Баба Віся, фото Репортер
Баба Віся, фото Репортер

Аби не снилися

На горі краєвиди справді чудесні. Під лісом могила з хрестом. Майорять синьо-жовтий і червоно-чорний прапори.

Баба Віся розказує, що довго їй снилися ті хлопці, а коли настала незалежність, то задумала знайти ту могилу. Тепер вона приходить на могилу, приносить сплетений власноруч вінок і молиться.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше не дожила до понеділка: померла Ірина Печерникова, найкрасивіша актриса СРСР.

Як повідомляв портал Знай.ua, "Чарівна!": Лобода показала архівні фото у спідній білизні, оце фігура.

Також Знай.ua писав, Архівне фото Мерилін Монро незадовго до смерті: цілий світ не стримав сліз.