Тиждень ХарківПрайду завершився першим в Україні АвтоПрайдом. Під гаслом "Це важливо для всіх!" з 4 по 13 вересня в місті проводилися заходи, покликані підвищити інклюзивність і відкритість місцевої спільноти та міського простору.

Читайте Знай в Google News!

Незважаючи на дії радикальних угруповань, всі заходи пройшли вдало. Колону АвтоПрайду супроводжували 6 поліцейських авто, а також понад 300 правоохоронців працювали в цей час у місті для забезпечення громадського порядку.

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Більше 20 автомобілів зі 100 людьми проїхали колоною по одній з центральних і найдовших автомагістралей міста - проспекту Гагаріна, щоб привернути увагу городянок і городян до проблеми обмеження прав людей з різних соціальних груп, в тому числі і ЛГБТ+.

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

"Для нас було важливо, щоб цього року Марш ХарківПрайд пройшов максимально безпечно, адже за напади на учасників та учасниць Прайду в минулому році досі ніхто не покараний. Разом з тим, ми просто не мали права відмовлятися від проведення Маршу - адже він забезпечує видимість ЛГБТ+ спільноти. Харків’яни бачать, що ми є - стають більш відкритими до нас і менш толерантними до насильства спрямованого проти нас. І сьогоднішній досвід показав, що у Харкові під час проведення мирних зібрань можна покладатися на поліцію на всі 100%", - зазначила Віра Чернигіна, координаторка маршу ХарківАвтоПрайд, президентка ГО "ХЖО Сфера".

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

Начальник Управління превентивної діяльності управління Нацполіції в Харківській області Сергій Бірбасов повідомив, що "це була безпрецедентна акція для Харкова".

"Ми діяли за заздалегідь розробленим планом разом з Нацгвардією і Нацполіцією. Загалом по місту в цей час працювало близько 300 осіб для забезпечення громадського порядку. Безпосередньо з колоною АвтоПрайду їхали 6 автомобілів патрульної поліції. І були задіяні ще кілька авто поліцейських, які мали інші задачі по попередженню правопорушень, в тому числі для реалізації плану B, якщо б його довелося застосовувати", - уточнив він.

Європарламент закликав український уряд і керівництво поліції забезпечити захист учасників і учасниць прайдів в Україні. Свою підтримку ХарківПрайду висловили також 10 посольств і 2 міжнародні організації, направивши спільний лист меру Харкова, голові Харківської ОДА, а також головам патрульної поліції Харківської області та Нацполіції в Харкові.

"Захист прав людини та свободи від дискримінації та насильства, сприяння толерантності та дотримання різноманітності та рівності для всіх, включаючи лесбійок, геїв, бісексуальних, трансгендерних та інтерсекс людей (ЛГБТІ) є основними обов'язками будь-якої влади", - йдеться в листі.

При цьому радикали погрожували ХарківПрайду в соцмережах, а також здійснили 3 напади протягом тижня на ком'юніті-центр для ЛГБТ+ "Прайд Хаб". Організаторки оцінюють ці напади як акти вандалізму та агресії на ґрунті ненависті. Про всі ці випадки повідомили поліцію.

Варто відзначити, що АвтоПрайду передували "райдужні" катання на канатній дорозі, політ над містом величезного райдужного прапора, прикрашання прапором моста на "Стрілці" та інші святкові акції.

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

ХП 2020, фото Віктор Височин
ХП 2020, фото Віктор Височин

Крім того, в рамках ХарківПрайду проходили зустрічі, дискусії та кінопокази, покликані проговорити ті проблеми, з якими регулярно стикаються ЛГБТ+ і будь-які інші люди, що належать до вразливих груп.

"Все ж нам вдалося стати помітніше в місті і дати людям відсвяткувати Прайд, адже це не тільки боротьба, а й свято власної видимості ЛГБТ, гідності і права бути собою, гордості. Дуже круто було їхати в кабінках канатної дороги з райдужними прапорами, над парками, за які ми всі так чи інакше боремося; проїхатися колоною автомобілів по центральній магістралі міста, спостерігати політ величезного Райдужного прапора над житловими масивами і розвівається прапор на Стрілці. Здається, нам вдалося трохи розмалювати місто в веселку", - розповіла Анна Шаригіна, співорганізаторка ХарківПрайду, віце-президентка ГО "ХЖО Сфера".

Усе сталося, як гадалося. І це тільки початок. 🏳️‍🌈😎 ⠀ 13 вересня відбувся перший в Україні АвтоПрайд, і його зробили...

Geplaatst door KharkivPride op Maandag 14 september 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, у Запоріжжі пройде перший ЛГБТ-парад, активісти вже готують "райдужні" прапори: "Всі рівні!".

Як повідомляв портал Знай.uа, у Полтаві курсантів військового вишу розділили на" ЛГБТ" та "натуралів": "Почували себе піддослідними кроликами".

Також портал Знай.uа писав, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків знову "наїхав" на представників ЛГБТ в Україні.