Українцям пояснили, чи проблеми з призначенням нового голови САП несуть якусь загрозу безвізовим поїздкам наших громадян до країн Шенгенської зони чи ні. Про це пише видання Хвиля.

Читайте Знай в Google News!

З подачі партії, ЄС, абревіатура якої за дивним збігом обставин, збігається з абревіатурою Європейського Союзу, зчинився великий хайп, заберуть в нас безвіз чи ні.

Днями українські ЗМІ поширили повідомлення: "Європейська солідарність" вимагає переглянути рішення Верховної Ради щодо формування конкурсної комісії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), яке поставило під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом, заявив лідер партії, п'ятий президент Петро Порошенко у відеозверненні."

Документ регулює питання в’їзду до Шенгену з візами та без - це Регламент ЄС. Його текст офіційними мовами ЄС можна знайти за цим посиланням.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Як бачимо, окрім України, Молдови, Грузії та Західних Балкан, від потреби отримання туристичної/бізнес візи звільнені громадяни абсолютної більшості держав Латинської Америки. Запам'ятаємо це.

З іншого боку, можливо, Україна найбільш корумпована держава з тих, які мають привілей в’їжджати до Шенгену без туристичних/бізнес віз? Аж ніяк! В індексі сприйняття корупції, який щороку готує Transperency International, Україна - радше "міцний середнячок", аніж корупційний лідер (дивіться другу мапу у жовто-червоних кольорах).

Логіка ЄС тут послідовна та зрозуміла. Бо зупинення чи припинення безвізового режиму з третіми країнами б'є не по корумпованих політиках та чиновниках, а по пересічних громадянах.
Попри амбіційні заяви окремих політиків як в Україні, так і в ЄС, Європарламент не може зупинити дію безвізового режиму з третіми країнами - це компетенція Єврокомісії (на строк до 9 місяців з можливістю продовження ще на 18 місяців), а відновлення візового режиму на постійній основі - компетенція Ради ЄС та Європарламенту. Як показала свіжа історія, дійти згоди навіть з таких здавалося б очевидних питань, як запровадження санкцій проти представників брутального лукашенківського режиму, який санкціонує вбивства, побиття та тортури власних громадян, Раді ЄС вельми непросто.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Як повідомляв портал Знай.ua, жителі Прикарпаття влаштовують святкування не дивлячись на"червону зону".

Також Знай.ua писав, що Венедиктова прокоментувала чутки про відставку і пригрозила усій Раді: "Ми побачимо...."