Леонід Кравчук зажадав забезпечити Міжнародному Червоному Хресту доступ до українських військовополонених на Донбасі

Експрезидент України Леонід Кравчук, який очолює делегацію країни на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську, зажадав, щоб Російська Федерація і підконтрольні їй бойовики на захопленій території Донбасу забезпечили Міжнародному комітету Червоного Хреста доступ до полонених українським військовослужбовцям та іншим громадянам України, утримуваним на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Леонід Кравчук, скріншот з відео
Леонід Кравчук, скріншот з відео

Про це повідомляється на сайті президента України. Кравчук нагадав, що відповідна угода була укладена ще 11 вересня на берлінській зустрічі радників керівників держав Нормандського формату, проте виконується воно лише українською стороною. Втім, для України цей документ практичного значення не має, бо доступ представників МКЧХ до людей, що знаходяться під вартою, вже забезпечений поправками до закону, прийнятими 12 грудня минулого року.

Експрезидент зазначив, що зараз в руках підконтрольних Росії бойовиків перебувають 175 українських громадян, проте отримати доступ вдалося лише до одного з них. Такий стан справ Леонід Кравчук назвав «неприпустимим і обурливим», як і умови утримання цих осіб.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Леонід Кравчук, скріншот: YouTube
Леонід Кравчук, скріншот: YouTube

Глава української делегації особливо наполягає, щоб доступ представників МКЧХ був забезпечений в донецьку секретну в'язницю «Ізоляція»? що має погану репутацію, де, за наявними даними, ув'язнені піддаються тортурам і містяться в надзвичайно важких умовах.

Леонід Кравчук, скріншот з відео
Леонід Кравчук, скріншот з відео

Нагадуємо, що Леонід Кравчук дав принципову згоду на спільне україно-російське патрулювання кордону за умови, що в ньому братиме участь ОБСЄ.

Раніше експрезидент схвалив ідею перенесення переговорів між Україною і Росією з охопленого протестами Мінська в австрійську столицю Відень.