Мінімальна пенсія збільшується на 57 гривень, максимальна - на 570

1 грудня очікується чергове підвищення пенсій. Мінімальний розмір пенсії, збільшившись на 57 гривень, досягне 1 769 гривень. Верхня межа зросте до 17 690 гривень, таким чином, надбавка становитиме 570 гривень.

Однак в останньому випадку підвищення торкнеться тільки тих, хто раніше отримував пенсію менше тієї, на яку він міг претендувати за законом.

Крім звичайної пенсії, буде перерахована і надбавка за перевищення нормативного трудового стажу, який становить 35 років для чоловіків і 30 для жінок. За кожен рік понад цю норму доплата складе 17 гривень 60 копійок, тоді як зараз вона дорівнює 17 гривням 10 копійкам.

Крім того, надбавка до пенсії очікує деякі певні категорії громадян. Зокрема, шахтарі-пенсіонери отримуватимуть на 170 гривень на місяць більше. Пенсіонери, нагороджені орденами, а також мають звання «заслужених» або «народних», можуть розраховувати на щомісячну доплату від 11 гривень 40 копійок до 22 гривень 80 копійок.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Громадянам, які отримують пенсію за віком, розмір якої перевершує 1 769 гривень, ніякої надбавки не дістанеться. Також вона не покладається тим, кому пенсія була призначена в 2019 або 2020 році.

Те ж саме стосується осіб, які отримують пенсію по інвалідності. Адже вона становить певний відсоток від тієї пенсії, яку отримувала б людина, якби могла працювати до досягнення пенсійного віку. Однак у звичайних пенсіонерів в рахунок йде і трудовий стаж, якого у інвалідів або немає, або він вкрай малий.

За підрахунками експертів Мінсоцполітики, більш-менш відчутна надбавка торкнеться близько трьох мільйонів пенсіонерів, що становить приблизно 30 відсотків від їх загального числа.

Раньше повідомляти про доплати, які очікуються в 2021 році для певних категорій українських пенсіонерів.