Цікаво: чи знаєте ви своїх нових кандидатів у депутати й на посаду голови? І які важливі особливості відбулися через нововведення? Читайте про нові правила голосування в Україні, коли вибори пройдуть, і які зміни діятимуть.

Коли та де відбудуться місцеві вибори 2020?

Одним із важливих питань, що цікавить багатьох українців є наступне: скільки бюлетенів повинен кожен виборець отримати? У основному - 4. Проте є винятки вз правил. Про це, а також про те, кого та як обиратимуть у Києві, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві, Харкові, Дніпрі та інших населених пунктах країни ми вам зараз докладно розкажемо.

Жителі міст обиратимуть городського голову, місцевих депутатів, депутатів рай- та облрад. За Конституцією України місцеві вибори повинні відбутися у останню неділю жовтня 2020 року, тобто 25-го числа.

Найпростіша справа - із керівниками населених пунктів, які обираються більшістю голосів. Складніше там, де кількість населення більше 75 тис. виборців. Тоді передбачаються 2 тури виборів. І удругому візьмуть участь ті двоє, які набрали найбільшу кількість голосів.

Тут варто приділити увагу й необхідності зміни районного поділу через величезні диспропорції параметрів існуючих раніше 490 районів, що не відповідало сучасним вимогам, щоб муніципальне місцеве самоврядування працювало ефективно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Реформа децентралізації внесла зміни до законодавства України. Ресурс Децентрализація публікує для ознайомлення проекти карт майбутніх районів кожної української області та АР Крим.

Із 2020 року регіони держави (Україна) діляться на 136 районів. Є також ряд інших змін, пов'язаних із укрупненням районів. Основна мета реформи - передача значних повноважень і бюджетів від держорганів влади на рівень органів місцевого самоврядування.

Про те, що в Україні можуть відбутися дострокові місцеві вибори, у 2019-му писали багато ЗМІ. Відкриті джерела повідомляли про чутки, що Офіс гаранта країни розглядає можливість проведення дострокових місцевих виборів.

Однак цього не сталося. Ідею проведення позачергових виборів відкинули із метою проведення ефективного перезавантаження існуючої системи у подальшому, після децентралізації. І неспішного підбору кадрів.

Щоб наступні дії й чергові вибори були більш ефективними, було прийнято завершити реформу децентралізації. Новий виборчий кодекс вступив у силу 01.01.2020, про що повідомляли ЗМІ.

До речі, просуванням реформи децентралізації займалися і при попередньому президенті Петрові Порошенко. Однак довести її до завершення не встигли. Володимир Зеленський продовжив розпочатий курс.

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Деякі недоліки й позитивні моменти розпочатої децентралізації вже видно. Втім, якими будуть результати, поки рано говорити. Але у будь-якому випадку, незважаючи на підсумки реформи, вибори місцевих рад мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Нові виборчі системи

Тепер кожен виборець використовуватиме новий бюлетень. Процедура зміни виборчої адреси спрощена. І більша кількість людей мають право проголосувати. Місцевий вибір депутатів буде проводитися відповідно до нових виборчих систем.

Нововведенням у виборчій системі є гендерна квота. Це означає, що серед кожних 5-ти претендентів у списках партій має бути не менше 40% представників однієї статі, тобто як мінімум 2 представниці жіночої статі.

За новими правилами передвиборної агітації, буде посилена відповідальність за підкуп учасників виборчого процесу. Заборонено агітувати виборців, надавати їм грошові кошти, продукти харчування та інші товари із закликами підтримати/не підтримати кандидата чи партію. Такі зміни регламентовані у Виборчому кодексі.

У сільських, селищних, міських і районних радах тепер вводиться мажоритарна багатомандатна виборчому система. Для облрад і міськрад у населених пунктах із населенням 75 тис. та більше виборців (Черкаси, Хмельницький, Одеса тощо) діятимуть свої правила виборчого процесу.

У більшості населених пунктів країни у кожного виборця буде по 4 виборчі бюлетені. За виключенням виборців у Києві. У столиці буде по 2 бюлетені зі списком кандидатів на пост глави міста й до міськради.

Питання щодо кількості бюлетенів залежить від населеного пункту. Так, у Полтаві, Кропивницькому, Кривому Розі, Херсоні, Житомирі буде додатковий бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад у місті. Таким чином, виборці цих міст отримають по 5 бюлетенів.

Виняток становить Чернігівська область. Тут частина виборців отримає по 5 бюлетенів. Це стосується одномандатного виборчого округу № 208, де 25 жовтня проходитимуть довибори до ВР.

Виборці Донецької і Луганської областей, у яких виборча адреса відноситься до підконтрольних Україні територій, повинні отримати по 3 бюлетені. Вони будуть голосувати за главу, депутатів до місцевої ради й райради. На непідконтрольних і окупованих територіях місцеві вибори проводитися не будуть.

Жителі сіл України отримають по 4 бюлетені. У селах на місцевих виборах обиратимуть:

1. Голову села.

2. Депутатів відповідної ради ОТГ.

3. Депутатів райради.

4. Депутатів облради.

Усі вищевказані норми встановлені з урахуванням кількості виборців населених пунктів.

Текст бюлетеня, реєстр виборців онлайн

Проголосувати можна буде як за партію, так і за конкретну людину. Тобто у тексті бюлетеня будуть представлені партії й кандидати від них. Кожна політична сила висуває своїх кандидатів у певному територіальному окрузі. Їх кількість від кожної фракції може бути різною.

Число заявлених кандидатів залежить від того, скільки визначила сама політсила. У бюлетені може бути зазначено від 5 до 12 кандидатів. І виборець повинен вказати номер тієї особи, яку він хоче бачити при владі. А також відзначити партію, якій віддає перевагу.

У 2020 році можна буде голосувати й без реєстрації за місцем фактичного проживання. Тобто голосувати стало простіше. Адже згідно зі змінами, внесеними до Виборчого кодексу, тепер можна змінити свою виборчу адресу. У тому числі здійснити це віртуально.

Ви можете також перевіритися себе у реєстрі виборців онлайн. Для цього зробіть запит через офіційний веб-сайт Державного реєстру виборців.. Там вказані адреси усіх відділень.

Можна також зайти у особистий кабінет виборця. Заповнити відповідну форму, вказавши свою адресу електронної пошти. Після запиту повинен прийти відповідь, чи є людина у списках виборців.

У територіальних громадах, де кількість виборців - до 10 тис. осіб обиратимуть депутатів сільської, селищної та міської ради. У кожному окрузі можуть бути обрані від 2 до 4 депутатів.

Формат голосування для переселенців - останні новини

Ті люди, які покинули Севастополь, Луганську, Донецьку області або Автономну Республіку Крим, можуть брати участь у місцевих виборах 2020. Після окупації деяких українських територій - це перші місцеві вибори для переселенців.

Для голосування їм необхідно буде змінити свою виборчу адресу. Із цією метою у 2020 році в Україні передбачається спрощена процедура. Для цього тепер не потрібно надавати документи до відповідних органів, що підтверджують фактичне місце проживання.

Змінити виборчу адресу можна за допомогою особистого звернення до відділу ведення реєстру виборців або автоматично онлайн - за допомогою відправки заяви через офіційний сайт реєстру.

Процедуру по зміні досить виконати 1 раз. І згодом за виборцем вже буде закріплено нововказану адресу. Міняти виборчу адресу потрібно буде лише у разі чергового переїзду.

Перенесення місцевих виборів

Експерти вважають, що продовження карантину до 31.10.2020 року не вплине на хід виборчої кампанії. І перенесення місцевих виборів можливе лише у крайньому випадку, при виникненні надзвичайного стану.

Вибори можуть скасувати лише, якщо 50% території України перейдуть у «червону зону» за рівнем коронозахворюваності. Про це повідомляють відкриті джерела, посилаючись на заяву головного санітарного лікаря країни Олега Ляшка.

Будь-які правові підстави для скасування виборів відсутні. Хіба що можливість відстрочити голосування строком не більше ніж на дев'яносто днів із огляду на надзвичайний стан.

І якщо виборчий процес буде припинено, тоді виборчу кампанію потрібно буде оголошувати із початку. До речі, Володимир Зеленський вважає, що зважаючи на підготовку до місцевих виборів захворюваність на коронавірусів в Україні зросла. Про це повідомляють ЗМІ.

За словами президента, десь почалися «політичні ігри». І якби не виборча кампанія місцевих виборів, то хворих було б набагато менше. До речі, хворі на коронавірус зможуть проголосувати онлайн. Віртуальну заявку необхідно оформити до 23 жовтня 2020 року.

Фото

Відео

Title: Місцеві вибори 2020: які головні дати й останні новини, які потрібно знати

Description: Місцеві вибори 2020: коли й де відбудуться? Читайте, які зміни та нововведення відбулися, про що важливе потрібно знати.

Дізнайтеся про важливі зміни й особливості місцевих виборів 2020 на Україні

Тема: Місцеві вибори 2020: головні дати й усе, що потрібно знати

Цікаво: чи знаєте ви своїх нових кандидатів у депутати й на посаду голови? І які важливі особливості відбулися через нововведення? Читайте про нові правила голосування в Україні, коли вибори пройдуть, і які зміни діятимуть.

Коли та де відбудуться місцеві вибори 2020?

Одним із важливих питань, що цікавить багатьох українців є наступне: скільки бюлетенів повинен кожен виборець отримати? У основному - 4. Проте є винятки вз правил. Про це, а також про те, кого та як обиратимуть у Києві, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві, Харкові, Дніпрі та інших населених пунктах країни ми вам зараз докладно розкажемо.

Жителі міст обиратимуть городського голову, місцевих депутатів, депутатів рай- та облрад. За Конституцією України місцеві вибори повинні відбутися у останню неділю жовтня 2020 року, тобто 25-го числа.

Найпростіша справа - із керівниками населених пунктів, які обираються більшістю голосів. Складніше там, де кількість населення більше 75 тис. виборців. Тоді передбачаються 2 тури виборів. І удругому візьмуть участь ті двоє, які набрали найбільшу кількість голосів.

Тут варто приділити увагу й необхідності зміни районного поділу через величезні диспропорції параметрів існуючих раніше 490 районів, що не відповідало сучасним вимогам, щоб муніципальне місцеве самоврядування працювало ефективно.

Реформа децентралізації внесла зміни до законодавства України. Ресурс Децентрализація публікує для ознайомлення проекти карт майбутніх районів кожної української області та АР Крим.

Із 2020 року регіони держави (Україна) діляться на 136 районів. Є також ряд інших змін, пов'язаних із укрупненням районів. Основна мета реформи - передача значних повноважень і бюджетів від держорганів влади на рівень органів місцевого самоврядування.

Про те, що в Україні можуть відбутися дострокові місцеві вибори, у 2019-му писали багато ЗМІ. Відкриті джерела повідомляли про чутки, що Офіс гаранта країни розглядає можливість проведення дострокових місцевих виборів.

Однак цього не сталося. Ідею проведення позачергових виборів відкинули із метою проведення ефективного перезавантаження існуючої системи у подальшому, після децентралізації. І неспішного підбору кадрів.

Щоб наступні дії й чергові вибори були більш ефективними, було прийнято завершити реформу децентралізації. Новий виборчий кодекс вступив у силу 01.01.2020, про що повідомляли ЗМІ.

До речі, просуванням реформи децентралізації займалися і при попередньому президенті Петрові Порошенко. Однак довести її до завершення не встигли. Володимир Зеленський продовжив розпочатий курс.

Деякі недоліки й позитивні моменти розпочатої децентралізації вже видно. Втім, якими будуть результати, поки рано говорити. Але у будь-якому випадку, незважаючи на підсумки реформи, вибори місцевих рад мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Нові виборчі системи

Тепер кожен виборець використовуватиме новий бюлетень. Процедура зміни виборчої адреси спрощена. І більша кількість людей мають право проголосувати. Місцевий вибір депутатів буде проводитися відповідно до нових виборчих систем.

Нововведенням у виборчій системі є гендерна квота. Це означає, що серед кожних 5-ти претендентів у списках партій має бути не менше 40% представників однієї статі, тобто як мінімум 2 представниці жіночої статі.

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

За новими правилами передвиборної агітації, буде посилена відповідальність за підкуп учасників виборчого процесу. Заборонено агітувати виборців, надавати їм грошові кошти, продукти харчування та інші товари із закликами підтримати/не підтримати кандидата чи партію. Такі зміни регламентовані у Виборчому кодексі.

У сільських, селищних, міських і районних радах тепер вводиться мажоритарна багатомандатна виборчому система. Для облрад і міськрад у населених пунктах із населенням 75 тис. та більше виборців (Черкаси, Хмельницький, Одеса тощо) діятимуть свої правила виборчого процесу.

У більшості населених пунктів країни у кожного виборця буде по 4 виборчі бюлетені. За виключенням виборців у Києві. У столиці буде по 2 бюлетені зі списком кандидатів на пост глави міста й до міськради.

Питання щодо кількості бюлетенів залежить від населеного пункту. Так, у Полтаві, Кропивницькому, Кривому Розі, Херсоні, Житомирі буде додатковий бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад у місті. Таким чином, виборці цих міст отримають по 5 бюлетенів.

Виняток становить Чернігівська область. Тут частина виборців отримає по 5 бюлетенів. Це стосується одномандатного виборчого округу № 208, де 25 жовтня проходитимуть довибори до ВР.

Виборці Донецької і Луганської областей, у яких виборча адреса відноситься до підконтрольних Україні територій, повинні отримати по 3 бюлетені. Вони будуть голосувати за главу, депутатів до місцевої ради й райради. На непідконтрольних і окупованих територіях місцеві вибори проводитися не будуть.

Жителі сіл України отримають по 4 бюлетені. У селах на місцевих виборах обиратимуть:

1. Голову села.

2. Депутатів відповідної ради ОТГ.

3. Депутатів райради.

4. Депутатів облради.

Усі вищевказані норми встановлені з урахуванням кількості виборців населених пунктів.

Текст бюлетеня, реєстр виборців онлайн

Проголосувати можна буде як за партію, так і за конкретну людину. Тобто у тексті бюлетеня будуть представлені партії й кандидати від них. Кожна політична сила висуває своїх кандидатів у певному територіальному окрузі. Їх кількість від кожної фракції може бути різною.

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Число заявлених кандидатів залежить від того, скільки визначила сама політсила. У бюлетені може бути зазначено від 5 до 12 кандидатів. І виборець повинен вказати номер тієї особи, яку він хоче бачити при владі. А також відзначити партію, якій віддає перевагу.

У 2020 році можна буде голосувати й без реєстрації за місцем фактичного проживання. Тобто голосувати стало простіше. Адже згідно зі змінами, внесеними до Виборчого кодексу, тепер можна змінити свою виборчу адресу. У тому числі здійснити це віртуально.

Ви можете також перевіритися себе у реєстрі виборців онлайн. Для цього зробіть запит через офіційний веб-сайт Державного реєстру виборців.. Там вказані адреси усіх відділень.

Можна також зайти у особистий кабінет виборця. Заповнити відповідну форму, вказавши свою адресу електронної пошти. Після запиту повинен прийти відповідь, чи є людина у списках виборців.

У територіальних громадах, де кількість виборців - до 10 тис. осіб обиратимуть депутатів сільської, селищної та міської ради. У кожному окрузі можуть бути обрані від 2 до 4 депутатів.

Формат голосування для переселенців - останні новини

Ті люди, які покинули Севастополь, Луганську, Донецьку області або Автономну Республіку Крим, можуть брати участь у місцевих виборах 2020. Після окупації деяких українських територій - це перші місцеві вибори для переселенців.

Для голосування їм необхідно буде змінити свою виборчу адресу. Із цією метою у 2020 році в Україні передбачається спрощена процедура. Для цього тепер не потрібно надавати документи до відповідних органів, що підтверджують фактичне місце проживання.

Змінити виборчу адресу можна за допомогою особистого звернення до відділу ведення реєстру виборців або автоматично онлайн - за допомогою відправки заяви через офіційний сайт реєстру.

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Процедуру по зміні досить виконати 1 раз. І згодом за виборцем вже буде закріплено нововказану адресу. Міняти виборчу адресу потрібно буде лише у разі чергового переїзду.

Перенесення місцевих виборів

Експерти вважають, що продовження карантину до 31.10.2020 року не вплине на хід виборчої кампанії. І перенесення місцевих виборів можливе лише у крайньому випадку, при виникненні надзвичайного стану.

Вибори можуть скасувати лише, якщо 50% території України перейдуть у «червону зону» за рівнем коронозахворюваності. Про це повідомляють відкриті джерела, посилаючись на заяву головного санітарного лікаря країни Олега Ляшка.

Будь-які правові підстави для скасування виборів відсутні. Хіба що можливість відстрочити голосування строком не більше ніж на дев'яносто днів із огляду на надзвичайний стан.

І якщо виборчий процес буде припинено, тоді виборчу кампанію потрібно буде оголошувати із початку. До речі, Володимир Зеленський вважає, що зважаючи на підготовку до місцевих виборів захворюваність на коронавірусів в Україні зросла. Про це повідомляють ЗМІ.

За словами президента, десь почалися «політичні ігри». І якби не виборча кампанія місцевих виборів, то хворих було б набагато менше. До речі, хворі на коронавірус зможуть проголосувати онлайн. Віртуальну заявку необхідно оформити до 23 жовтня 2020 року.

Фото

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube
Місцеві вибори 2020, скрін - YouTube

Відео