Рівно рік тому ця цифра склала 41 мільйон 900 тисяч осіб. Таким чином, українців за рік стало на 250 тисяч менше.

На думку ряду фахівців, офіційна статистика прикрашає дійсність, і насправді населення країни набагато менше. Однак тут розкид даних дуже великий — називаються цифри від 35 до 25 мільйонів.

Серед основних факторів скорочення населення виділяються перевищення смертності над народжуваністю і трудова еміграція. Так, за останній рік на 100 смертей припадало лише 63 народження. Що ж до числа заробітчан, то воно не піддається точному обліку.

При цьому українська нація продовжує старіти. До моменту набуття нашою країною незалежності тільки 18,7 відсотка українців були старше шістдесяти років. Зараз їх частка - 23,9 відсотка. Однак ця тенденція характерна для більшості європейських країн і пов'язана в першу чергу зі збільшенням тривалості життя.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Діти стали не тільки народжуватися рідше, але і рідше вмирати. У 1990 році в тоді ще Української СРСР народилися 657,2 тисячі дітей, а в сучасній Україні 2019 року - 308,8 тисячі. Але в радянській Україні того року померло 8 525 малюків, а зараз - 2 189.

Зростає число позашлюбних дітей — за останні тридцять років їх частка збільшилася з 11,2 відсотка до 20,5. Самих шлюбів, навпаки, стало менше - 237,9 тисячі у 2019 році проти 482,8 тисячі в 1990-му. Ряд фахівців пов'язує це з тим, що багато пар вважають за краще довгі роки жити разом, не реєструючи шлюб.

Раніше повідомлялося, що в Києві за перший тиждень осені народилося 665 немовлят — набагато більше звичайної норми.

Щодо народжень і здоров'я молодих матерів, самим небезпечним регіоном України є Закарпаття, де 6,6 відсотка дітей народжується недоношеними, а породіллі вмирають частіше, ніж де-небудь ще в країні.