У жовтні святкується одне з найважливіших православних свят, яке має особливе значення в історії України - Покрова Пресвятої Богородиці.

14 жовтня - важливий день для всіх православних, чоловіків і особливо тих, хто проходить службу в Збройних силах України.

У цій статті ми розповімо про історію свята, його традиціії, обряди і ритуали, які прийшли до нас з далекого минулого і дотримуються мільйонами українців і в наші дні.

Дата свята

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

Покров Пресвятої Богородиці не прив'язаний до місячного календаря і вже на протязі декількох тисячоліть святкується щороку в один і той же день. Постійною датою свята, зазначеною у всіх існуючих церковних календарях, вважається 14 жовтня.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Повна назва свята

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

Відзначимо, що церковне свято 14 жовтня, найбільше відоме в нашій країні за своєю народною назвою - Покрова Пресвятої Богородиці. Однак в офіційних церковних джерелах і в офіційному списку православних свят вого має трохи іншу назву - Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії,

Цей день входить до переліку дванадцяти найважливіших православних свят, на чолі якого стоїть Пасха і Різдво.

Історія свята

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

Свій початок свято Покрови отримало в 910 році. Цей день офіційно описаний в історичних хроніках і пов'язаний з подіями, які відбулися в Константинополі в 910 році. Саме тоді християни зібралися в місцевій Влахернській церкві і попросили Діву Марію захистити їх місто від мусульманських загарбників. Саме в цьому храмі зберігалися великі православні реліквії - пояс Богородиці і її омофор - хустка.

Під кінець служби, до двох місцевих юродивих Андрія і Епіфана прийшло ведіння - вони побачили Богородицю, яка молилася за порятунок християн, а потім зняла свій покрив і закрила їм вірян.

Ведіння виявилося пророчим, так як Константинополь не був узятий, а його жителі зуміли відбити всі атаки.

Народні традиції свята

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

У народі свято Покрови означало те, що тепла пора остаточно пішла, а зима - вже на порозі. За старих часів часто саме в цей день випадав перший сніг, який накривав землю своїм покровом до наступної весни.

Крім того, саме в цей день припинялися активні сільськогосподарські роботи, після якого починався відпочинок. Саме з цієї причини жовтень є місяцем весіль. Тепла, але вже спокійна пора збирала всіх домочадців, родичів і сусідів.

Обряди на Покров: дівочі ворожіння і прикмети

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

На свято Покрови Пресвятої Богородиці було прийнято ворожити на судженого, чим, звичайно, займалися всі дівчата.

Крім того, в цей день було прийнято дотримуватися різних обрядів. Зокрема, всім незаміжнім дівчатам було наказано ходити тільки з покритою головою і слідувати приказці: Покров-батюшка прийде - тобі голову покриє.

В ніч з 13 жовтня на 14 дівчата говорили - Вкрий землю сніжком, а мене - женишком. Після цих слов, дівчина повинна була мовчати і ні з ким не розмовляти до самого сну. А вночі, як вірили наші предки, повинен був прийти наречений.

Щоб дізнатися, хто буде судженим, дівчина перед сном з'їдала не менше п'яти вареників, а потім примовляла - Суджений-ряджений принеси мені водички напитися. Хто присниться, той і буде їй чоловіком.

Дівчата ворожили також за допомогою кільця. Одна із дівчат брала кільце, підвішували його на нитку і занурювала його в воду, після чого підносила до руки іншої дівчини (тієї, яка хоче дізнатися стать дитини). Якщо воно рухається вперед-назад, то буде хлопчик, якщо по колу - дівчинка.

Також на Покрову було прийнято свататися та влаштовувати гуляння так як вважалося, що на свято дівчата не відмовляють і частіше відповідають згодою на пропозиції женихів: Покров весело проведеш - жениха хорошого знайдеш

Існувало повір'я, що першою обов'язково заміж вийде лише та дівчина, котра рано вранці прийде в Церкву і обов'язково поставить свічку перед іконою Богородиці.

Також існувало повір'я, що кількість снігу, який випав на Покрову, впливає на кількість весіль в селі або місті: чим більше снігу на Покрову, тим більше весіль.

Прикмети на погоду на Покров

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

Традиційно, вважалося, що на Покрову можна дізнатися, якою буде погода на зиму. Для цього було важливо стежити за природою. З давніх часів до нас прийшли такі прикмети:

  • Який Покров, така й зима;
  • На Покрову до обіду осінь, після обіду вже зима;
  • Перший сніг до Покрови - зима прийде не скоро;
  • На Покрову дерева стоять голі - зима буде теплою, листя не облетіли - чекай морозів.

Крім того, після Покрови на південь відлітають всі перелітні птахи, а лісові звірі - впадають в сплячку.

Святковий стіл: кулінарні традиції

Покрова: джерело: YouTube
Покрова: джерело: YouTube

Будь яке важливе православне свято не можно уявити без смачного святкового столу. У цей день було прийнято подавати все найкраще, що було в будинку. Однак було важливо не переїдати і не перетворювати застілля в п'яне свято, так як це б образило Богородицю.

Кожна господиня перед тим, як подавати страви на стіл, обходила з їжею кожен кут в будинку і молилася до Пресвятої Богородиці. Під час ритуалу кожна жінка просила для себе і своїх близьких щастя, здоров'я, спокою, благополуччя і достатку.

В цей день було важливо допомагати ближнім і роздавати дрібні гроші і їжу жебракам і просто тим, хто зараз потребує більше звичайного.

Найважливіші і перевірені православні обряди на заміжжя

Покровський обряд на заміжжя

Треба налити воду з келиху або стакану і прочитати над нею весільний заговір:

Благослови мене Боже на вінчальний вінець
Нехай прийде моєму дівоцтву кінець.
Не потрібні мені більше дівочі коси,
Нехай незаміжні дівчата їх носять,
а прошу натомість я бабину хустку,
да золотий вінчальний перстень.
Благослови мене Бог, на святій Покров.
Амінь.

Після прочитання заговореною водою треба вмитися і, якщо є сорочка чоловіка, якого ви любите, треба нею витертися.

Сильна молитва на швидке заміжжя до свята Покрови

О, Пресвята Діва Марія, прийми молитву цю від мене, негідною слуги Твоєї, і принесеш її до Престолу Бога Сина Свого, щоб милостивий він буде прохання нашим. Прибігаю до Тебе як до Заступниці нашої: почуй нас, тих, хто молиться Тобі, покрий нас покровом твоїм, і випроси у Бога Сина Твого нам всіх благ: подружжю любові та згоду, дітям слухняності, скривдженим терпіння, скорботним благодушності, всім же нам дух розуму і благочестя, дух милосердя і лагідності, дух чистоти і правди.

Збережи мене від гордості і самолюбства, дай же мені охоту до праці і благослови труди мої. Як Закон Господа Бога нашого велить людям в чесному подружжі жити, то приведи мене, Матір Божа до нього, не для догоди бажанню моєму, а для виконання призначення Отця нашого Святого, бо Він Сам сказав: недобре чоловікові бути одному і створивши йому дружину в помічницю , благословив їх рости, розмножуватися і населяти землю.

Пресвята Богородиця, почуй смиренну молитву з глибини серця дівочого мого: дай мені чоловіка чесного і побожного, щоб ми в любові з ним і в згоді прославляли Тебе і милосердного Бога: Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.