У жовтні християни відзначають дуже важливе свято – Покров Пресвятої Богородиці. Про який «покрив» йдеться, що святкують в церкваях і сім'ях, а також які існують традиції та заборони – читайте в матеріалі.

Коли відзначають Покрову Пресвятої Богородиці?

Покров Пресвятої Богородиці – неперехідне свято, тобто його відзначають щорічно в один і той же день – 14 жовтня.

Історія

В основі свята лежить історія про явище Богородиці в Константинополі. Згідно з легендою, на околиці міста стояв Влахернський храм, в якому зберігалися християнські святині – покрив та пояс Діви Марії. У момент, коли візантійська столиця опинилася в облозі ворогів, її жителі зібралися в храмі, щоб попросити Небеса про захист їхніх життів.

Під час літургії людям з'явилася Цариця Небесна - вона почала молитися, а потім підійшла до престолу, зняла покрив зі своєї голови і розкрила його над людьми. Це стало знаменням про те, що життя християн будуть захищені від ворогів.

Покров Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Традиції свята

На Різдво Богородиці кожен православний повинен не тільки сходити до церкви, а й здійснити кілька обов'язкових обрядів. Розповідаємо докладніше про них.

У давньослов'янській традиції свято Покрова позначало завершення сільськогосподарських робіт і наступ зими. У цей день господині починали готувати житло до настання холодів. З цим торжеством також пов'язана приказка: "Покров криє землю то листом, то снігом".

У давнину Покров називали жіночим святом і пов'язували його з хусткою, що покриває голову нареченої. В цей час починався так званий сезон весіль – сім'ї, створені в цей час, називали міцними і щасливими.

Також існувало повір'я, що якщо в ніч перед Покровом спекти хліб і поставити його на підвіконня, то до ранку в будинок постукає суджений.

На свято 14 жовтня було прийнято готувати млинці. А після цього господині брали тарілку і обходили всі кути в домі, при цьому читаючи молитву Божої Матері. І тільки після цього починалося святкове застілля.

В цей день також було прийнято пекти коровай, а після пригощати їм сусідів і родичів. А залишки хліба потрібно було засушити і зберегти до настання Великого православного посту.

Пари, які одружилися на Покрова, повинні зробити собі ложе з 21 житнього снопа. У давнину така традиція вважалася запорукою щасливого шлюбу на довгі роки.

Вважалося, що на свято 14 жовтня потрібно топити домашню піч гілками фруктових дерев – тоді в житлі буде тепло всю зиму.

Кожна жінка в цей день повинна покрити свою голову хусткою – таким чином вона покаже свою повагу до Богородиці.

Вважається, якщо дівчина вмиється ранковою росою до сходу сонця, то її точно посватять в цьому році. А щоб бути здоровим і сильними, кожен повинен спалити свій старий одяг.

Покров Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Прикмети на Покров Пресвятої Богородиці

В основному прикмети цього дня стосувалися особистого життя, адже Покров був періодом весіль на Русі. Так, вважалося, яка дівчина в храмі першою поставить свічку Богородиці, та швидше за всіх і вийде заміж.

У давнину говорили: за ким юнак на Покров доглядає, до тієї скоро свататися і прийде.

Весілля на Покров – буде міцний шлюб. А сніг 14 жовтня позначав щастя і взаєморозуміння в сім'ї.

Також опади на свято позначали велику кількість весіль до настання Великого посту.

Покров Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Чого не можна робити

На Покрову Пресвятої Богородиці, як і на більшість інших християнських свят, існує ряд строгих заборон, які не рекомендується порушувати, щоб не накликати на себе гнів Господній.

Зокрема, категорична заборона накладається на роботу по дому – це стосується прибирання, шиття, прання, прасування або ремонту – все це слід перенести на інший день. Варто пам'ятати, що православні свята створені для того, щоб людина могла відвернутися від буденної суєти і присвятити свій час і увагу чомусь духовному.

Однак зустрічати свято в брудному будинку категорично заборонено – так ви покажете неповагу до Небес і Богородиці.

14 жовтня категорично заборонено лаятися, лихословити і вступати в конфлікти – вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

Також на Покров не можна відмовляти у гостинністі. Чим більше привітних прийомів гостям ви надасте, тим більше достатку буде в будинку.

Покрова не випадає ні на який пост, тому на святковому столі може стояти будь-яка їжа – ніяких обмежень немає. Однак дуже важливо утриматися від обжерливості та спиртних напоїв.

Крім того, в цей день не можна позичати або брати щось у борг. Це правило стосується не тільки грошей, а й інших предметів, в тому числі і їжі.

Покров Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Молитви на Покров Пресвятої Богородиці

На Покрову слід обов'язково читати молитву на честь Приснодіви Марії, а також просити у неї захисту і зцілення для себе і близьких.

***
Избра́ннєй прєдвєчным Царєм, прєвы́шшєй вся́каго созда́ния, нєбєсє и зємли́ Цари́цє, пришєдшєй иногда́ во Влахєрнскую цєрковь на моли́тву, досто́йноє поклонєниє с благодарєниєм принося́щє, я́ко во тмє су́щии, под Тво́й свєтя́щийся омофо́р с вєрою и умилєниєм прибєга́єм. Ты́ жє, я́ко иму́щи дєржа́ву нєпобєди́мую, от вся́ких на́с бєд свобожда́й, да зовєм Ти́:
Ра́дуйся, Ра́достє на́ша, покры́й на́с от вся́каго зла́ чєстны́м Твои́м омофо́ром.

***
Арха́нгєл и а́нгєл мно́жество, с Прєдтєчєю, Богосло́вом и всєх святы́х ли́ком сопрєдста́ша Тєбє, Цари́цє своєй, в цєркви Влахєрнстєй и, умилєнная молєния Твоя́ о всєм ми́рє слы́шавшє, со удивлєниєм возопи́ша такова́я:
Ра́дуйся, Бо́га Отца́ бєзнача́льнаго прєдвєчноє благоволєниє; ра́дуйся, Бо́га Сы́на бєзлєтнаго прєчи́стое вмєсти́лищє.
Ра́дуйся, Бо́га Ду́ха Всєсвята́го избра́нноє жили́щє; ра́дуйся, го́рних чино́в а́нгєльских нєпрєстаю́щєє удивлєниє.
Ра́дуйся, тємных си́л а́дских всєгро́зноє устрашєниє; ра́дуйся, Ю́жє на возду́сє срєта́ют многоочєтии хєруви́ми.
Ра́дуйся, Єйжє похва́льная воспєсу́ют шєстокрила́тє сєрафи́ми; ра́дуйся, Єя́жє прєблаго́му покро́ву и мы́, зємноро́днии, благода́рнє покланя́ємся.
Ра́дуйся, Ра́достє на́ша, покры́й на́с от всякаго зла́ чєстны́м Твои́м омофо́ром.

***
Богоро́дицє Дєво, ра́дуйся, Благода́тная Мари́є, Госпо́дь с Тобо́ю, благословєнна Ты́ в жєна́х, и благословєн пло́д чрєва Твоєго́, я́ко Спа́са родила́ єси́ ду́ш на́ших.

***
Вєли́чит душа́ Моя́ Го́спода, и возра́довася дух Мой о Бо́зє Спа́сє Моєм. Чєстнєйшую хєруви́м и сла́внєйшую бєз сравнєния сєрафи́м, бєз истлєния Бо́га Сло́ва ро́ждшую, су́щую Богоро́дицу, Тя вєлича́єм. Я́ко призрє на смирєниє рабы́ Своєя́, сє бо от ны́нє ублажа́т Мя вси ро́ди. Чєстнєйшую хєруви́м… Я́ко сотвори́ Мнє вєли́чиє Си́льный, и свя́то и́мя Єго́, и ми́лость Єго́ в ро́ды родо́в боя́щємся Єго́. Чєстнєйшую хєруви́м… Сотвори́ дєржа́ву мы́шцєю Своєю, расточи́ го́рдєя мы́слию сєрдца их. Чєстнєйшую хєруви́м… Низложи́ си́льныя со прєсто́л, и вознєсє смирєнныя; а́лчущия испо́лни благ, и богатя́щиєся отпусти́ тщи. Чєстнєйшую хєруви́м… Восприя́т Изра́иля о́трока Своєго́, помяну́ти ми́лости, я́кожє глаго́ла ко отцєм на́шим, Авраа́му и сємєни єго́ да́жє до вєка. Чєстнєйшую хєруви́м…