Минуло вже 30 років з моменту, коли в Україні почалася "Революція на кордоні". Саме 2 жовтня, 1990 року в центрі Києва зібралися студенти на мирну акцію протесту проти комуністичної влади. Тоді мітингувальники оголосили голодування, вони вимагали перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі і відставки голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Через 30 років учасники протестів згадали деякі подробиці революції на граніті, пише hromadske.ua.

Читайте Знай в Google News!

Маркіян Іващишин

Один з лідерів "революції на граніті" Маркіян Іващишин помер минулого року – йому було всього 52 роки. У 1990-му Маркіян очолював Львівське Студентське братство, яке і стало ініціатором акції протесту. Подальше життя він присвятив суспільній і культурній діяльності. Разом з колегами зі студентського братства заснував у Львові мистецьке об'єднання "Дзиґа«, був арт-продюсером низки проектів та організатором музичних фестивалів, співавтором» Львівської газети «та керівником радіопроекту» ініціатива Niko FM", культурним, політичним та громадським діячем. За кілька років до смерті він згадував події "Революції на граніті" в одному з інтерв'ю:

"У нас було загострене почуття справедливості. Щастя, що ми народилися у Львові. Ми відчули можливість для змін, коли вже були обласна і міська ради з нормальними людьми. Було розуміння того, що це вже не війна і що можна робити якісь акції на вулицях, діяти відкрито. Ми хотіли незалежної України, хоча і не думали, що це відбудеться так швидко".

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Маркіян Іващишин, архианое фото
Маркіян Іващишин, архианое фото

Роксолана Шимчук

Перша дружина Маркіяна Іващишина. Саме через святкування їхнього весілля 1 жовтня революція почалася не 1-го, а 2-го жовтня. Зараз Роксолана Шимчук-колекціонер та етнограф, дизайнер прикрас та авторських ляльок.

"Це був великий крок до здобуття української незалежності. Це голодування змінила Україну, назавжди змінила! Вона стала одним з вагомих чинників у розвалі імперії та побудові нашої держави. Чи боролися ми за це? Так, боролися. Чи боремося ми зараз за це? Так, боремося. Ми боремося зараз по-іншому: економічно, політично, Інформаційно і культурно. Це різні етапи нашої боротьби. Ми стали Інші, ми народили дітей. У людини в 48-55 років і людини в 18-25 різний світогляд, різні зобов'язання, різне розуміння методів, різні страхи. Коли ти студент, у тебе страхи зовсім інші, ніж тоді, коли у тебе за спиною діти, сім'ї, цілі колективи. Але ідея і боротьба залишаються з тобою, напевно, на все життя».

Роксолана Шимчук, фото - УНІАН
Роксолана Шимчук, фото - УНІАН

Володимир Гонський

У 1990-му - студент 5-го курсу Київського педагогічного інституту, тепер - Заслужений діяч мистецтв України, бард, ведучий сцени Майдану. Автор понад ста наукових та публіцистичних праць на теми патріотичного виховання, мовознавства, соціофілософії, політичних процесів, історії геноциду українського народу та визвольної боротьби.

"У будь-якому випадку, я не шкодував, що я це робив. Я це робив і буду робити. Буду робити все, щоб України була більше, а Малоросії менше, щоб бути подалі від "русского мира". Як я це робив на сцені Майдану, або потім на фронті на концертах. Так що моя позиція не змінилася, я буду боротися, мабуть, до кінця життя. Так мене виховали мої батьки, моє оточення. Я в цьому бачу головний сенс свого життя. І це не пафос, це дійсно так".

Володимир Гонський, фото - УНІАН
Володимир Гонський, фото - УНІАН

Олександр Доній

У 1990-му очолював український студентський союз, який також виступав організатором «революції на граніті». Зараз він очолює Центр досліджень політичних цінностей та Мистецьке об'єднання «Остання Барикада». Був народним депутатом 6-го і 7-го скликань.

"Я завжди говорив, що важливіші психологічні наслідки, ніж виконання вимог. Три вимоги були виконані повністю, а два — частково. Зате психологічна складова була важливішою. Перший момент - вуличні акції протесту досягли успіху. До цього вони закінчувалися нічим, і, відповідно, у суспільства могла бути ілюзія про силу комуністичної влади. І друге - це була виключно молодіжна акція: студенти це придумали, провели і довели до логічного завершення. І в цьому відмінність участі студентської молоді в "революції на граніті" від усіх акцій: на помаранчевій революції, на Євромайдані молодь була на барикадах, була активною, рішучою силою, яку використовували, але яка не була допущена ні до прийняття рішень, ні до ведення переговорів. Це спонукало молодь надалі до більш активної участі в політичних процесах".

Олександр Доній, фото - УНІАН
Олександр Доній, фото - УНІАН

Анжеліка Рудницька

У минулому - студентка факультету журналістики КНУ, тепер Заслужена артистка України, співачка, телеведуча, художниця, вчена, письменниця, громадський діяч і волонтер.

"Якби не те студентське голодування, можливо, Україна б підписала цей союзний договір. Україна його не підписала, тобто ми все-таки домоглися того, за що виходили. Ми запліднили українську незалежність, рівно через 9 місяців вона була проголошена, і це найважливіше досягнення — створення нового громадянського суспільства, незалежність, початок декомунізації. Вона почалася навіть з назви - ми голодували на площі Революції, і наша революція теж була в жовтні, було б прикольно просто сенс змінити, але на той момент це було неможливо. І ми стали називати його Майдан Незалежності. Люди не знають, але це ми його так назвали».

Анжеліка Рудницька та Вікторія Радченко, фото - УНІАН
Анжеліка Рудницька та Вікторія Радченко, фото - УНІАН

Вікторія Радченко

Родом з шахтарського містечка в Луганській області, навчалася на факультеті журналістики Київського національного університету. Потім повернулася в Луганську область, після початку війни на сході Вікторія поїхала з сім'єю в Старобільськ, там працює журналісткою і займається піаром.

"Україна стала незалежною країною - це головне. Ми домоглися того, за що тоді боролися такі молоді, романтичні і демократичні студенти, які бачили Україну окремою країною від Союзу, від Росії. Вона такою стала, але на її незалежність постійно зазіхають, і тому однією революцією все це не обмежилося".

Анжеліка Рудницька та Вікторія Радченко, фото - УНІАН
Анжеліка Рудницька та Вікторія Радченко, фото - УНІАН

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадавши, тисячі галичан стали грудьми за незалежність України – Львівській "Революції на граніті" 30 років.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, чому Зеленський звільнив Фокіна з ТКГ по Донбасу? Експерт знайшов несподівану відповідь.

Також портал "Знай.ua" писав, що розлючені українці прийшли до Зеленського, вимагають термінових дій.