Міністерстві освіти і науки України презентували новий державний стандарт базової середньої освіти. Ним передбачено низку змін для учнів 5-9 класів, а такоє їх батьків.

Читайте Знай в Google News!

Про це розповів на пресконференції тимчасово виконуючий обов’язки міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

"Велика і видатна подія відбулася два тижні тому. Уряд України затвердив державний стандарт базової середньої школи - це 5-9 клас "Нової української школи"… Базовою основою нашого стандарту є Закон України про освіту, де впроваджені всі ключові компетентності та наскрізні вміння. Підґрунтям є і рекомендації Європейського парламенту та Ради Європи щодо ключових компетентностей освіти впродовж життя і не тільки. Це є досвід провідних країн: і Фінляндії, і Норвегії, і Королівства Шотландії, це і Польщі - щодо впровадження основ стандарту базової середньої освіти. Що ж в цілому ми отримали? Перш за все - це саме чіткі орієнтири", - заявив Сергій Шкарлет.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Серед особливостей — можливість складати спеціалізовані навчальні плани.

"Ми сьогодні маємо у стандарті чітко затверджені 11 основних компетентностей, плюс розподіл на цикли базової середньої освіти. І найголовніше, що це є базові наскрізні вміння:

Батьки - є теж учасниками освітнього процесу, і у стандарті ми закладаємо... команда заклала такі елементи, як можливість відстеження освітнього поступу власних дітей.

Педагоги - основний ключовий елемент реалізації стандарту. Педагоги супроводжуватимуть освітній процес, маючи академічну свободу. І найголовніше, що основою цього стандарту є забезпечити достатнім ресурсом педагогічної майстерності", — стверджує виконувач обов'язків міністра освіти і науки.

За новим стандартом школярі мають почати навчання вже у 2022 році.

"А з 2022 року всі учні, які перейдуть у 5 клас (це будуть випускники початкової школи, вони пішли у школу в 2018 році) - вони будуть вже працювати і навчатися за новим державним стандартом базової середньої освіти. Основна зміна як і у початковій, так і у базовій освіті, полягає у тому, що ми оцінюємо результати навчання не лише за сумою знань, а перш за все відстежуємо навчальний поступ дітей”, - сказала заступниця міністра Любомира Мандзій.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, дніпрянин з пакетом влаштував "облаву" на слуг Зеленського - розмахував руками і кричав матом.

Як повідомляв "Знай.ua", дніпрян запруть будинки без Ресторанiв і спортзалів: "На вулицю — ні ногою"

Знай.ua писав, тисячі дітей-сиріт не отримають люблячих батьків - в Україні гальмують процес усиновлення.