14 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва. Це також дата ще трьох великих свят: Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України та річниця Української Повстанської Армії. Всі чотири свята тісно пов'язані один з одним. Адже згідно з історичними матеріалами, козаки з повагою ставилися до Богородиці, вважали її своєю покровителькою і молилися їй, коли йшли в бій. Що ж стосується Дня захисника України, то в цьому святі ховається певний символізм: як кілька століть тому українське козацтво обороняли Україну, так і сьогодні військовослужбовці захищають суверенітет і незалежність своєї Батьківщини. Це свято поклало край радянській традиції відзначати День захисника Вітчизни 23 лютого, що вельми популярно в Росії.

День українського козацтва: Історія свята

Напевно, в Україні немає людини, яка не чула б про козаків. Про них написано багато книг, знято безліч фільмів. Вони згадуються навіть у Державному гімні. Образ хороброго молодого чоловіка, що захищає гідність і свободу свого народу, залишився в пам'яті поколінь.

УНІКАЛЬНІСТЬ нашої історії в тому, що козацька організація уособлює відданість наших предків свободі. Численні напади татар і турків змусили українців захищати свої території. Козаки стали силою, що обороняє від загарбників не тільки Україну, а й Польщу, Молдову, Угорщину та Австрію.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

Як відомо, перше потужне відродження української державності припало на козацьку епоху.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

День українського козацтва став офіційно відзначатися з 1999 року.

Масове відродження козацтва в Україні почалося зі святкування 500-річчя Запорізької Січі. Сучасне українське козацтво об'єднує понад 700 організацій чисельністю понад 300 тисяч осіб. З них близько 40 організацій – міжнародні та всеукраїнські, понад 255 – обласні, 263 – районні та 176 – міські. На базі існуючих козацьких організацій сформовано близько 300 козацьких громадських формувань з охорони громадського порядку чисельністю понад 10 тисяч осіб, які співпрацюють з підрозділами Міністерства внутрішніх справ України.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

Найстарішою громадською організацією України козацького спрямування є "Українське козацтво", яка була створена в жовтні 1991 року і зареєстрована в березні 1992 року. До червня 1999 року вона була єдиною козацькою організацією в державі. Першим її гетьманом обрали В'ячеслава Чорновола. З 1998 по 2004 рік гетьманом українського козацтва був Іван Білас. А в 2005 році начальником козацького війська був обраний Віктор Ющенко.

Найбільшу кількість козацьких організацій легалізовано в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Одеській, Харківській, Херсонській областях, АР Крим та місті Києві. Протягом 2008 року Міністерством юстиції України були зареєстровані політичні партії "Всеукраїнська Козацька партія", "Партія козаків України", "КОЗАЦЬКА УКРАЇНСЬКА ПАРТІЯ".

Становлення козацького руху сприяли укази Президента України: "Про відродження історико-культурних та господарських традицій Українського козацтва" (№ 14/95 від 04.01.1995 р.), "Про День Українського козацтва" (№ 966/99 від 07.08.1999 р.), "Про Координаційну раду з питань розвитку Українського козацтва" (№ 1283/99 від 06.10.1999 р.), "про Положення Про Координаційну Раду з питань розвитку Українського козацтва" (№ 1610/99 від 22.12.1999 р.), "Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки" (№ 1092/2001 від 15.11.2001 р.), "Про Раду Українського козацтва" (№ 916/20054 від 4.06.2005 р.), "Про заходи з підтримки розвитку Українського козацтва" (№ 378/2007 від 4.05.2007 р.).

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

День українського козацтва: традиції святкування

Сьогодні козацтво-це символ героїчного минулого України. А козак - це Герой, метою життя якого є встановлення справедливості на рідній землі.

Всі козаки та їхні родини приймають у цей день слова привітання. Сучасним героям бажають щастя, здоров'я, сили, незламної віри в перемогу, натхнення у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу і для розвитку України.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

14 жовтня вшановують усіх, хто продовжує боротися за волю України, висловлюють вдячність і повагу тим, чиї героїчні дії, мужність і самовідданість стають прикладом для майбутніх поколінь.

З 2002 року в Україні діє громадська організація Українське Реєстрове Козацтво (УРК), яка вважає себе правонаступницею і продовжувачкою традицій козацтва в країні. А з 1991 року регулярно організовуються кінні походи, походи на козацькій Чайці, фестивалі-турніри бойових мистецтв і різні національні види єдиноборств.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

Також в Україні існує некомерційна громадська організація Міжнародна Федерація Бойового Гопака. Танець гопак виник саме в Запорізькій Січі. Після повернення з військових походів козаки показували в танці найбільш вдалі прийоми і сцени бою. Ці рухи дозволяли підтримувати фізичну форму в перервах між походами.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

Святкування Дня українського козацтва збігається з Покровом Пресвятої Богородиці. Протягом століть Діва Марія вважалася покровителькою всього українського козацтва. Цікаво, що козаки глибоко і щиро шанували свято Покрови, вірили в силу цього дня і урочисто святкували його. Тому з'явилася інша назва свята-Козача Покрова. До речі, саме в цей день козаки збирали велику раду, на якій обирали гетьманів і планували подальші військові походи. Козаки Запорізької Січі навіть побудували храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

День українського козацтва 2020
День українського козацтва 2020: Facebook

14 жовтня віруючі з давніх пір просять Богородицю про здоров'я, захист і допомогу. Моляться також про щастя, спокій в будинку і інших благах.

З давніх-давен вважалося, що до середини жовтня повинні бути завершені всі основні фермерські роботи. Це був найкращий час для весіль і вечірок.

Донині популярні й інші народні прикмети. 14 жовтня прийнято допомагати бідним, сиротам. Вважається, що добру справу, вчинене в такий святе свято, воздасться з надлишком, принесе удачу і благополуччя.

Саме на Покрову перший раз розпалювали піч. У вогонь потрібно було кинути хоча б одну гілку плодового дерева. Таким чином в будинок залучався достаток і багатий урожай.

Господині традиційно пекли багато млинців. Але на стіл їх подавали тільки після того, як обійдуть з тарілкою всі кімнати в будинку і помолитися Діві Марії.Окремо готували короваї, булочки та іншу випічку для того, щоб роздавати її сусідам. При цьому люди повторювали:

"Бог дав мені, а я вам даю - на щастя, на згоду на здоров'я".