Однією з найочікуваніших подій пленарного засідання Верховної Ради, що стартувало в ранці 20 жовтня, став виступ президента України Володимира Зеленського із Посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук і Дмитро Разумков - Знай.ua
Верховна Рада, Руслан Стефанчук і Дмитро Разумков - Знай.ua

У держзапасах булло 5 лабораторій та прострочені маски за 2007 рік

Першочерговою стала найважливіша для всіх українців сьогодні тема – пандемія COVID-19.

"З початком його поширення ми вжили жорстких заходів. Ми обирали між 2 сценаріями: поганим та ще гіршим – удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих. Звісно, ми обрали перший – вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час, бо заклади медицини не були готові до коронавірусу. Була зруйнована система лабораторій – в Україні їх було аж цілих 5, зараз – в десятки разів більше. Ми відновили вертикаль державних санітарних лікарів. А маски, що були в держрезерві, в останнє закуповувалися у 2007 році і термін їх придатності давно минув", – повідомив з трибуни президент України Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

Що стосується прогнозованого скорочення економіки та ВВП, то, за словами Володимира Зеленського, у порівнянні з багатьма європейськими країнами, в нашій країни воно значно менше: в Німеччині – 4 %, у Франції – 9 %, Британії – 11 %, в Україні – 1, 9 %.

"Зараз ідуть клінічні випробування українських препаратів, що мінімізують ризики ускладнень та смертності від COVID-19. Протидія хворобі триває: адаптивний карантин і менш суворі заходи безпеки були необхідні для відновлення економіки України. Та це не скасовує елементарних правил безпеки: маска на вашому обличчі – це безпека інших людей, і депутатів це також стосується", - наголошує президент України.

Як писав Знай.ua, днями кандидати Місцевих виборів-2020 влаштували "антиковідне" свято – сотні людей спілкувалися з агітаторами та кандидатами без жодних засобів індивідуального захисту. Мало того, в одному з міст-супутників Києва, за словами місцевої громади, серед натовпу перебували кандидати з позитивним результатом тесту на коронавірус.

Кандидати - Місцеві вибори 2020, Вишгород - фото з Фейсбук
Кандидати - Місцеві вибори 2020, Вишгород - фото з Фейсбук

"Місцева влада хоче подобатися виборцям, саботує рішення Уряду і проводить багатотисячні концерти на День міста. Це гра у злого та доброго поліцейського. Знайте, можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде більшою, але кількість хворих та померлих буде не вашій совісті. Та, попри все, що ми все подолаємо – ми вже обговорили з нашими європейськими партнерами постачання в Україну вакцину, щойно вона з'явиться", – відзначив під виступу Володимир Зеленський.

Повний текст Послання з'явиться на офіційному сайті Офісу президента України.

Спецштаб та окрема "гаряча" лінія

Одним з найважливіших питань порядку денного має стати рішення щодо проекту Постанови №4228 "Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз".

Згідно з положеннями проекту Постанови, буде рекомендован Президенту України утворити Національний штаб протидії біологічним загрозам, який здійснюватиме координацію діяльності всіх органів влади.

Невідкладно ввести в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефонну лінію – основна її функціональність полягатиме в прийомі та опрацюванні звернень громадян, які мають симптоми або хворіють на коронавірусну хворобу.

біолабораторія, фото racurs
біолабораторія, фото racurs

Що ж стосується Штабу, то він здійснюватиме наступні дії:

- організацію невідкладного забору біологічних матеріалів мобільними бригадами на дому у громадян;

- координацію проведення тестів на наявність коронавірусу SARS-Cov-2 у термін до 48 годин;

- забезпечення інфекційних лікарень та інфекційних відділень лікарень 2-місячним запасом лікарських засобів та медичних виробів для лікування COVID-19 та ін.

Також положення проекту Постанови № 4228 передбачає формування епідеміологічного фонду – його розмір має становити мінімум 500 млн грн.

У разі прийняття, дана постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.