Більшість українських школярів у школах спілкуються двома мовами. Уроки проводяться українською мовою, проте на перервах учні та вичителі спілкуються російською. Винятком є освітні заклади в західних областях. І це парадокс.

Читайте Знай в Google News!

Про ситуацію повідомила кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАНУ Оксана Данилевська під час Національного круглого столу "Мова", повідомляють в "Укрінформ".

Навчання у школі, фото: кадр з відео
Навчання у школі, фото: кадр з відео

"Якщо на початок проголошення української незалежності 1991 року українською мовою навчалося лише 47% школярів, то сьогодні ми маємо цифру 90%", – зазначила Оксана Данилевська.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом української мови. Виявляється, в Україні склалася парадоксальна ситуація, коли в освітніх закладах набув поширення такий вияв лінгвізму, як диглосія, коли мови чітко розподілені функційно.

"Так, українською мовою кращої або гіршої якості послуговуються на умовах, нею викладають, але мовою спілкування на перервах, позашкільних заходів, мовою спілкування вчителів із батьками, дітей поміж собою є російська мова", – розповіла Данилевська.

Науковиця зауважила, що важливим прикладом для школярів у цьому плані є поведінка вчителів, які не повинні переходити на іншу мову по закінченні уроку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, студентам пояснили, як вступати до вузів у 2021 році: якщо переживемо карантин.

Як повідомляв Знай. ua, карантин у школах: чи повернуться діти до навчання в листопаді.

Також Знай. ua писав, що Україну накрила чорна хвиля безробіття, ситуація погіршується.