Сьогодні Світовий день запобігання остеопорозу — хвороби, яка робить кістки слабкими, та в рази збільшує ризик переломів та пов'язаних з ними ускладнень. Ексміністр охорони здоров'я України Уляна Супрун звернулась до українців, адже це гарна нагода подумати про свої ризики, переглянути спосіб життя та свій раціон, а також нагадати про це своїм близьким старшого віку. Про це вона написала на своїй сторінці у facebook.

Читайте Знай в Google News!

Остеопороз — це порушення мінералізації кісток та їхньої структури, що робить їх слабкими та вразливими до травм та переломів під час падіння, або в складніших випадках перелом може трапитися навіть під час чхання.

Сьогодні Світовий день запобігання остеопорозу — хвороби, яка робить кістки слабкими, та в рази збільшує ризик переломів...

Geplaatst door Уляна Супрун op Dinsdag 20 oktober 2020

"Захворювання часто розвивається без болю чи будь-яких симптомів, і його зазвичай не виявляють до того, як трапиться перелом. Найчастіше це стається в тазостегновому суглобі, зап’ясті чи хребті. Однак, є дві видимі ознаки остеопорозу: зміни постави (сутулість та згорбленість) і втрата зросту. Обидві ці зміни можуть виникнути, коли хребет вигинається або стискається через слабкість або крихітні переломи хребців. Це — дуже вагомий привід пройти обстеження у лікаря", - йдеться уповідомленні.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще
Чому остеопороз небезпечний?
Він може сильно обмежити рухливість людини, що часто призводить до почуття ізоляції та підвищує ризик появи депресії. Крім того, п’ята частина людей літнього віку, які зламали стегно, помирають протягом одного року від ускладнень, пов’язаних з переломом, або від операції з її відновлення. Або ж потребують тривалого догляду та відновлення.
Остеопороз поширеніший, ніж може здаватися на перший погляд. Жінки мають вищі ризики мати остеопороз, ніж чоловіки: він вражає кожну третю жінку і кожного п’ятого чоловіка у віці після 50 років у світі. Але за низки обставин кістки можуть втрачати силу і в молодшому віці також.
Тож обов’язково почитайте цю інформацію та поділіться нею зі своїми близькими старшого віку — особливо мамами та бабусями
Що робить кістки слабкішими та збільшує ризик мати переломи:
Вік. Більшість переломів стегна (майже 90%) трапляються у людей у ​​віці 50 років і старше. Частково це пов’язано зі зменшенням мінеральної щільності кісток, що відбувається природно зі старінням.
Мала вага. Худі і маленькі люди мають вищі ризики розвитку остеопорозу через брак м’язової ваги та структуру кісток.
Сімейна історія остеопорозу. Безліч досліджень показали, що остеопороз має генетичний компонент.
Приміром, анамнез остеопорозу або переломів у батьків (зокрема, перелом стегна) пов’язаний з підвищеним ризиком переломів, незалежно від мінеральної щільності кісток людини.
Настання менопаузи. Вже в період пременопаузи, який починається зазвичай після 40 років, яєчники починають виробляти менше естрогену, а в останні кілька років відбувається істотне зниження його рівня. Коли стає менше естрогенів, а естрогени (як і тестостерон) підтримують м’язову масу і адекватну щільність кісток, відбувається зменшення об’єму м’язів, а витрати енергії в стані спокою стають менші. Раннє настання менопаузи (до 45 років) також є фактором ризику.
Інші причини порушення вироблення естрогену, які не викликані менопаузою. Дефіцит естрогену, спричинений дефектом осі гіпоталамус—гіпофіз—яєчники у молодих жінок прискорює втрату кісткової тканини подібним чином, як це відбувається у жінок в менопаузі. Це може бути пов’язано як з гормональним дисбалансом, так і з розладами харчування (анорексією чи булімією).
Раціон, в якому недостатньо кальцію та вітаміну D. При недостатньому надходженні кальцію з їжею організм залучає до своїх потреб “депо” кальцію, якими є кісткова тканина. Це є передумовою розвитку остеопорозу.
Крім вікових особливостей метаболізму кальцію, для його засвоєння в кишківнику та запасання необхідний кальцитріол — активна форма вітаміну D. Тому важливо не лише звертати увагу на продукти багаті на кальцій, а й підтримувати в крові достатній рівень вітаміну D. Значна нестача вітаміну D не дасть кальцію засвоюватися повною мірою.
Малорухливий спосіб життя. Жодну тему про здоров’я не оминають фізичні навантаження. Остеопороз, особливо, адже у випадку здоров’я кісток фізична активність дуже важлива.
Фізична активність сприяє зміцненню кісткової та м’язової сили незалежно від віку. Біг, стрибки, силові вправи призводить до поліпшення підтримки кісток та зменшення їхньої резорбції. Це зменшує ризик переломів, а також покращує відчуття балансу та координації, що запобігає падінням.
Куріння та надмірне вживання алкоголю.
Щодо куріння. Воно може призвести до зниження щільності кісткової тканини та вищого ризику переломів, і цей ризик зростає з віком. Люди, які курять і навіть ті, які покинули куріння, мають підвищений ризик будь-яких переломів у порівнянні з тими, хто не курив.
Щодо алкоголю. Від випитого бокалу червоного сухого вина раз на тиждень не трапиться перелом стегна. Йдеться про значно вищі дози алкоголю та в тривалішій перспективі. Споживання понад дві одиниці алкоголю щодня (наприклад, дві склянки вина по 120 мл) асоціюються з вищим ризиком мати перелом у порівнянні з людьми, які вживають алкоголь дуже помірно чи не п’ють його взагалі.
Багато алкоголю спричиняє “вторинний остеопороз” через прямий негативний вплив на кісткоутворюючі клітини, на гормони, які регулюють метаболізм кальцію, та сприяють неповноцінному харчуванню — навряд люди, які зловживають алкоголем будуть піклуватися про достатнє споживання кальцію та вітаміну D.

Сьогодні Світовий день запобігання остеопорозу — хвороби, яка робить кістки слабкими, та в рази збільшує ризик переломів...

Geplaatst door Уляна Супрун op Dinsdag 20 oktober 2020

Публікація Супрун, скріншот: Facebook
Публікація Супрун, скріншот: Facebook

Публікація Супрун, скріншот: Facebook
Публікація Супрун, скріншот: Facebook

Скріншот поста у facebook Уляни Супрун
Публікація Супрун, скріншот: Facebook

Скріншот поста у facebook Уляни Супрун
Публікація Супрун, скріншот: Facebook

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як зареєструвати новонароджених під час пандемії без довідок: пояснення Мінцифри

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кабмін скоротив субсидування громадян майже на 40%: в уряді пообіцяли прискіпливу перевірку

Також "Знай.ua" писав, що в Україні заговорили про повернення жорсткого карантину: "Припинити будь-які контакти між людьми"