Багато хворих ковідом скаржаться на проблеми з нюхом. Хтось перестає відчувати запахи зовсім, хтось відчуває їх гірше, у когось вони спотворюються, Іноді це - єдиний симптом ковіда, іноді - перший, а іноді він з'являється після всіх інших. В окремих випадках цей симптом залишається в пацієнтів надовго, що завдає значного удару якості їхнього життя.

Читайте Знай в Google News!

Пам'ятку щодо цієї проблеми розробило російськомовне видання "Медуза".

Коли у людини пропадає нюх, разом з ним пропадає і можливість насолоджуватися їжею. На даний момент відомо, що людина розрізняє лише кілька смаків: солоний, гіркий, солодкий, кислий, умами, а також, можливо, жирний і деякі інші - всі нюанси створюються нюхом. Тому без нього складно відчувати смак так, як він відчувався раніше, і їжа може здаватися прісної. Крім того, відсутність нюху - це небезпечно: можна не відчути витік газу або дим від пожежі. Людина також не може зрозуміти, що від нього погано пахне. В результаті у людей з такими проблемами якість життя може значно погіршуватися, у них вищий ризик розвитку депресії, вони частіше відчувають тривогу, нерідко менше їдять і можуть отримувати менше поживних речовин, ніж необхідно.

За підрахунками лікарів, втрата нюху половини хворих європейців і 17% пацієнтів в країнах Азії.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

В середньому нюх відновлюється через вісім-дев'ять днів. Але деяким людям з якихось причин не щастить - нормальний нюх не повертається до них навіть тоді, коли йдуть всі інші симптоми. На жаль, насправді мало що відомо про те, до всіх чи повертається можливість відчувати запахи.

Людям, які втратили нюх, рекомендують чекати, стежити за тим, щоб раціон був збалансованим, і по можливості тренуватися. У ряді досліджень свою ефективність показав такий метод: люди кожен день нюхали то, що пахне досить сильно (їм по черзі давали кілька запахів). В результаті їх стан покращувався.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, "червона зона" наступає, Кабмін змінює критерії і посилює обмеження.

Як повідомляв Знай. ua, Україна може піти на жорсткий карантин, озвучені головні заборони.

Також Знай. ua писав, що уряд закриває пенсіонерів вдома через Нову хвилю китайського вірусу.