На Донбас через бойовиків насувається екологічна катастрофа і радіаційне забруднення, причиною якого стало ядерне випробування.

На непідконтрольній території з однієї з шахт в ґрунт і воду просочилася радіація. На межу катастрофи поставила Донбас шахта "Юнком".

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков під час Спеціального Київського Форуму з безпеки.

Він зазначив, що Україна вже звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії про проведення моніторингової місії на окупованих територіях.

"Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. Не тільки через забруднення повітря, ґрунту, розривів боєприпасів і замінування - там має місце і ядерне забруднення. Мало хто знає, але в 1979 році на території шахти" Юнком ", яка зараз знаходиться на окупованих територіях, радянська влада здійснила ядерний вибух - 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після цього капсулу залишили в шахті, але постійно відкачували воду, щоб запобігти потраплянню радіації в ґрунт

і воду. Два роки тому окупаційна влада припинила відкачування води, і радіація вже надходить в горизонт питної води ", - сказав Рєзніков.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

затоплена шахта
затоплена шахта

До слова, колишній міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що затоплення "ядерної" шахти на Донбасі може стати другим Чорнобилем. За його словами, це становить серйозну загрозу для екологічної безпеки не тільки України, а й сусідніх країн.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо,Чорнобильська зона на межі нового екологічного лиха

Як повідомляв портал Знай.ua, Дніпропетровщина знаходиться на межі екологічної катастрофи через сотні тонн ракетного палива, якому не можуть забезпечити нормальну утилізацію

Також Знай.ua писав, Крим перетворюється на Сахару