Сьогодні 26 листопада 2020 року. А це означає, що українці вже проголосували за мерів, голів селищ, сіл. А також за нові склади обласних, міських, районних і сільських рад. Крім підрахунків голосів у бюлетенях, нас нині цікавлять результати екзитполів. І то, хто ж вийшов до другого туру? Дізнайтеся першими результати виборів.

Чи відбудеться другий тур голосування за мера у Києві?

Конституція України свідчить, що місцеві вибори цьогоріч мали відбутися 25 жовтня, що й сталося, незважаючи на різні чутки про оголошення карантину. І можливого перенесення виборів із огляду на посилення епідеміологічної ситуації.

Отож, підготовка до виборів ішла повним ходом. І тільки на рекламу в Фейсбук політичні сили витратили близько 2,5 млн. доларів. На місцевих виборах 2020 українці обирали місцевих рад.

Нині вихідні, які для багатьох стали робочими у зв'язку із виборами, вже позаду. Організація Rating Group Ukraine не припиняла працювати, спостерігаючи за динамікою рейтингів кандидатів. Давайте дізнаємося, як проголосувала Україна за мерів та депутатів по різних округах.

Незалежна дослідницька організація соціологічної групи «Рейтинг» охопила опитуванням багатьох виборців, які прийшли голосувати, за різними виборчими дільницями по всій Україні.

Популярні новини зараз
Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Давайте звернемося до результатів їх опитування. І дізнаємося, кому віддали перевагу українці 25 жовтня. Але розпочнемо своє знайомство із результатами голосування за мера столиці. Адже Київ до останнього усіх інтригував.

Напередодні виборів результати різних соціологічних досліджень свідчили про те, що на першому місці у рейтингу електоральних уподобань жителів столиці - Віталій Кличко. Однак найбільше всіх цікавило питання: хто ж вийде у другий тур разом із діючим мером столиці?

Результати опитування 25 жовтня показують, що кияни віддали перевагу Віталію Кличку. І він набрав у столиці 47,8% голосів. Оголошення офіційних результатів має відбутися до 6 листопада.

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Однак, якщо кандидат у місті від 75 тис. мешканців не набрав 50% голосів, як у даному випадку, то другий тур має відбутися. І ймовірним суперником чинного мера Києва може стати Олександр Попов.

Олександр Павлович очолював Київську міську державну адміністрацію із 2010 по 2014 р. І тепер набрав 8,6% голосів. Трохи менше у представника партії «Голос» Сергія Притули - 8,3%.

Згідно із результатами Rating Group Ukraine, у Ірини Верещук від партії «Слуга народу» 8,0% голосів. На п'ятому місці у цьому рейтингу представник партії «Батьківщина» Олексій Кучеренко із 6,3% голосів.

Якщо звернутися до результатів екзит-пол студії Савіка Шустера, підсумки голосування за київського мера трохи відрізняються. Але усе одно лідирує Віталій Володимирович із рейтингом 45,93% голосів.

На другому місці - Олександр Попов, у якого 9,62%. Третя позиція у Ірини Верещук - 8,53%. На четвертому місці Олексій Кучеренко - 7,82%. У телеведучого Сергія Притули, за даними цього дослідження, 7,27% голосів.

Які рейтинги голосування за мерів у інших містах?

Передвиборчі рейтинги по деяким іншим містам із населенням від 75 тис. жителів демонструють високий показник підтримки виборців діючих мерів. Адже у багатьох населених пунктах градоначальники вирішили балотуватися повторно.

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Одеса, Вінниця, Кривий Ріг, Кропивницький, Маріуполь, Дніпро, Харків, Львів - ті міста, у яких діючі мери виступали кандидатами. І саме вони лідирують у передвиборчому рейтингу 2020.

Другий тур, очевидно, не відбудеться у Харкові, Маріуполі, Вінниці, Запоріжжі. Адже тут лідирують чинні міські голови із показниками рейтингу, що перевищує позначку у 50% голосів виборців.

Так, у харківського градоначальника Геннадія Кернеса 57,9% голосів. У мера Маріуполя, Вадима Бойченка, - 69,05%. У Сергія Моргунова, глави міста Вінниця, - 66% голосів. Другу конкурентну позицію займають Олег Синютка - 27,38%, Володимир Клименко - 23,71% і Сергій Кудлаєнко - 11,87% у цих містах відповідно.

У Запоріжжі екзит-пол проводив один із місцевих телеканалів. Дані від телеканалу Z надані на підставі опитування виборців із 100 дільниць Запоріжжя. Чинний мер Володимир Буряк отримав 60,6%. Друга позиція у позафракційного Віталія Тишечка - 14,8%.

Якщо офіційні результати будуть приблизно такими ж, то другого туру голосування за главу міста тут не повинно бути. А ось у тих містах, де лідирує кандидат із показником до 50%, городянам доведеться обирати з-поміж двох конкурентів, які заручилися найбільшим рівнем підтримки виборців.

Всього стати мерами українських міст хотіли 2 тис. 936 осіб - саме стільки кандидатів зареєструвалися. Повторне голосування заплановано на 15 листопада.

Які результати голосування по партіях до Київради?

Вибори 2020 відрізняються дуже низькою явкою виборців. Проголосувала всього лише третина виборців. Ми хочемо звернути вашу увагу на те, що підрахунок бюлетенів усе ще триває.

І вся вище та нижче зазначена інформація щодо результатів - це лише попередні дані екзитполів. Давайте дізнаємося, які політичні партії увійшли до Київської міської ради. Представляємо результати екзитполів групи Рейтинг та студії Савіка Шустера Україна 24.

За даними Rating Group Ukraine, партія «УДАР», у якій лідер - чинний голова Києва Віталій Кличко, набрала 21,3% голосів. У «Європейської солідарності», засновник та лідер якої - екс-президент Петро Порошенко, - 18% голосів.

У партії проєвропейської та правоцентристської політичної сили «Голос», керівник якої - фронтмен групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, 7,2% голосів. Потім йде партія «Єдність» Олександра Омельченка, який був другим мером Києва, - 6,8%.

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

«Опозиційна платформа - За життя», у якої 3 лідера - Юрій Бойко, Вадим Рабинович і Віктор Медведчук, набрала 6,7% голосів виборців. Трохи менше у Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» із екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко на чолі - 6,6%. Згідно із даними групи Рейтинг, найменше голосів у партії чинного президента Володимира Зеленського «Слуга народу» - 2,2%.

Україна 24 надала наступну інформацію щодо голосування по партіях до Київської ради. Аналогічно опитуванням Rating Group Ukraine, тут також лідирує політсила «УДАР». За результатами Україна 24, вона набрала 19,74%.

За їхніми даними, «Європейська солідарність» і «Слуга народу» долають прохідний бар'єр у 5% із показниками в 17,76% і 9,5% відповідно. Потім йде політпартія ВО «Батьківщина» - 8,61%. Трохи менше голосів у фракції «Опозиційна платформа - За життя» - 7,77%.

Таким чином, президентська фракція «Слуга народу» - на третій позиції за кількістю голосів виборців. Лідирують партія «УДАР» Віталія Кличка та «Європейська солідарність» Петра Порошенка.

Які партії проходять у інших містах країни?

Результати екзитполів студії Савіка Шустера до Львівської міськради наступні: 30,74% голосів у «ЄС», 24,12% у партії «Самопоміч», лідер якої Оксана Сироїд. Підтримкою 9,78% виборців заручилася фракція «Голос».

7,52% голосів у ВО «Свобода» із Олегом Тягнибоком і Андрія Іллєнка на чолі. 5,06% у «Варти» із двома лідерами на чолі - Ігорем Зінкевичем та Валерієм Веремчуком.

До Одеської міської ради проходить, долаючи прохідний бар'єр в 5%, партія «Довіряй справам». За даними Україна 24, у неї 23,77% голосів. Співголови цієї політсили - глава Харкова Геннадій Кернес та одеський мер Геннадій Труханов.

22,38% набрала у Одесі «Опозиційна платформа - За життя». У «Слуг народу» 15,95% голосів. У «Європейської солідарності» - 12,72%, у політсили «Партія Шарія» - 7,63% голосів виборців.

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати екзитполів студії Савіка Шустера щодо виборів до Харківської міської ради наступні: тут лідирує партія «Блок Кернеса - Успішний Харків!» із показником 39,52%.

На другому місці у Харкові «Опозиційна платформа - За життя». Опитування показало, що за неї проголосували 16,99% харків'ян. «Слугам народу» довіряють 12,39% населення. 9,17% проголосували за партію Петра Порошенка «ЄС». У «Партії Шарія» також прохідний показник - 6,41% голосів.

Прохідний бал до місцевої ради мають також представники «Блоку Світличної Разом!» За оцінками екзитполів Україна 24, у цієї політсили 5,42% голосів. Лідер даної фракції - Юлія Світлична.

У Дніпровську міськраду проходить «Пропозиція», лідери якої - Борис Філатов та Валентин Резниченко. У цієї політсили 28,33% голосів. За оцінками екзитполів студії Савіка Шустера, «Опозиційна платформа - За життя» набрала тут 17,15% голосів.

У «Слуг народу» прохідний результат - 15,21%. Всеукраїнська громадська організація «Громадська сила» витратила чималі гроші на свою виборчу діяльність в Дніпрі. І сьогодні партія Загіда Краснова у числі тих політсил, які подолали прохідний бар'єр у 5% із показником 10,44%.

«ЄС» Петра Порошенка набрала тут 7,5% голосів. Блок екс-віце-прем'єр-міністра Александара Вілкула «Українська перспектива» - 5,24% голосів виборців. Ви можете подивитися, як голосували Кривий Ріг, Миколаїв, Кропивницький та інші міста країни у мережі інтернет, по ТБ або стежте за нашими новинами.

Нагадуємо, що всі результати екзитполів - це лише попередні дані. Знайомтеся із ними онлайн. А також дізнавайтеся, які підсумки по регіонах. І які політики стали найбільш впливовими, здобувши перемогу на місцевих виборах 2020.

Фото

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Результати виборів 2020, скрін - YouTube
Результати виборів 2020, скрін - YouTube

Відео